A ja polecę zestaw: 17-40, 35/2 i 85/1.8. Naprawdę świetny. Do street photo 35 w zupełności wystarczy, przy reportażu nic nie zastąpi 17-40, a do portretu doskonały jest 85. Czego chcieć więcej?![]()
jest jeszcze bajecznie drogi 16-35 2.8 L. I szeroko i jasno. Do tego 24-70 i mialbys spokój. Tyle ze to dwie cegly i do tego kosztowne.
nie wiem do jakich tam ostatecznie wnioskow dojdziesz ale ja bym sie bez 50 1.4 nie ruszal. Na pelnej klatce to bardzo uzyteczny tandem a i cena nie jest z kosmosu. A jesli zachce ci sie 24-105 to mam najlepszy egzemplarz na świeciehttp://www.canon-board.info/showthread.php?t=47061
Miałem dwa razy 24-70 i po krótkim użytkowaniu sprzedałem. Obie sztuki były bardzo ok jak na zooma. to jest ciężkie i nie powalające szkło. Ma wielką osłonę i (co mnie wnerwia)kręci się w drugą stronę - wide/wysunięte. Pierwszy raz sprzedałem i używałem w zamian 50-tki. Tak se. Za drugim razem sprzedałem i kupiłem 35mm - niebo a ziemia. 35mm to jest to. Zdjęcia Tomaszewskiego (nie tylko robieni 35-tką Cyganie) kopią po twarzy.
Ale Tomaszewski używa Lajki (i Nikona, ale przy Cyganach robił Lajką).
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
No cóż, ale przynajmniej ogniskowa 35![]()
Nie tylko Tomaszewski - Cartier-Bresson, Capa, połowa agencji MagnumBo to bardzo wygodna ogniskowa jest - nie za szeroko, nie za wąsko, w sam raz.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Pożyczyłem na miesiąc od kumpla L-kę 24-70, i wyleczyłem się z niego.
Wielki, ciężki, wysuwa się przy zoomowaniu, jakość optyczna na f/2.8 nienadzwyczajna (jak na cenę). Na f/4 nie lepszy od 24-105. Nie ma stabilizacji.
Może ślubni, jak muszą mieć maksymalnie jasny zoom w standardowym zakresie, są z niego zadowoleni.
Wolałbym 24-105 + 50mm f/1.4 (Sigmę lub Canona). Albo zestaw 2-3 stałek.
Niekoniecznie, to szkło tak ma. Nie powala niestety, jego waga i gabaryty dowalają tylko do pieca. Ja jestem na ,,nie''![]()