Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Co jest nie tak...

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KALISZ

Domyślnie Co jest nie tak...

Witam! Jestem początkującym i na lustro przesiadłem się dopiero tydzień temu. Pstrykam juz i bawię się od tygodnia i wychodzą mi zdjęcia ale jakieś ciemne....

Co jest nie tak...pewnie w ustawieniach itd..Pomóżcie.Pozdrawiam!
    Aha...obiektyw KIT-owy 18-55 300D,reszta w EXIFie
    Ostatnio edytowane przez Ralph2502 ; 10-05-2009 o 13:34

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ustawiłeś ekspozycję i balans manualnie, więc na zdjęciach jest tak jak ustawiłeś. Gdybyś ustawił poprawnie, byłyby poprawne fotki . Zacznij od balansu bieli na "auto" i ekspozycji na Av, będzie dużo łatwiej.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KALISZ

Domyślnie

...no,ja zawsze pstrykałem w kompaktach na M (Fuji S5600,S9500)...więc może rzeczywiście na AV bedę focił...aha,balans bieli ustawiłem robiąc podkładkę z kartką szarą,potem białą,ale ok...zrobię teraz na AWB i AV. Parametry tez przestawiałem i podciągnąłem kontrast,ostrosc,nasycenie i odcien na 0..To tyle co pozmieniałem.

I jeszcze jedno....nie wiem co to jest AF SE,05 i A1...pod SE nie ostrzy
    Ostatnio edytowane przez Ralph2502 ; 10-05-2009 o 13:47

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

W prostych warunbkach nie baw się zmienianiem bieli, szkoda czasu a jak widać nie zawsze trafisz na to światło z kartą jakei jest na obiekcie. Załącz sobie histogram i obserwuj czy nie masz za dużo po lewej czy po prawej. Często ekranik przekłamuje, lepiej zaufać histogramowi a póxniej obrobić odpowiednio na kompie.

ps. Używałeś dokładnie tych samych aparatów co ja zanim kupiłem lustrzankę
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Domyślnie

Co do WB to chyba najlepiej robić w raw'ach i się nie przejmować...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KALISZ

Domyślnie

...to są zdjęcia na AV z AWB....nie jestem z nich zadowolony:-(

Jakoś nie mają w sobie takiej soczystej głębi kolorów....nie wiem,może się mylę i musze pokombinować coś...ale nie wiem co
    Ostatnio edytowane przez Ralph2502 ; 13-05-2009 o 23:53

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ralph2502 Zobacz posta
    ...to są zdjęcia na AV z AWB....nie jestem z nich zadowolony:-(

Jakoś nie mają w sobie takiej soczystej głębi kolorów....nie wiem,może się mylę i musze pokombinować coś...ale nie wiem co
    Nie ma się co dziwić, że bez słońca wyglądają tak nijako. Spróbuj jeszcze raz piesa ustrzelić tylko, że w słoneczną pogodę. Napewno bedzie bardziej ''soczyście''

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ralph2502 Zobacz posta
    .....

Obróbka.

To poniżej to Twoje ciut poprawione. Niekoniecznie lepsze bo z małego jpega niewiele można wyciągnąć. Robić w RAWach i obrabiać np. w DPP - jest na płytce z aparatem.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KALISZ

Domyślnie

a jeśli będę robił w Raw-ach,to po obróbce i zapisaniu będą w jpeg?Bo np. program Picasa tak chce zapisywać po obróbce.Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie uwagi!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...a jeśli będę robił w Raw-ach,to po obróbce i zapisaniu będą w jpeg?Bo np. program Picasa tak chce zapisywać po obróbce.Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie uwagi!

aha,jeszcze jedno...nie mogę zainstalowac tego programu do RAW-ow,bo wyswietla mi sie za kazdym razem komunikat:
    The aplication to be updates not installed
    Raw Image Task
    EOS Viewer Utility
    File Viewer Utility
    After instaling the aplications to be updated,restart it.

Pościągałem wszystko ze strony Canona(procz File Viewer Utility),ale nic nie daje...komunikat dalej wyswietla sie.Płyty nie mam w zestawie:-(
    Ostatnio edytowane przez Ralph2502 ; 14-05-2009 o 11:40 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KALISZ

Domyślnie

...a jeśli będę robił w Raw-ach,to po obróbce i zapisaniu będą w jpeg?Bo np. program Picasa tak chce zapisywać po obróbce.Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie uwagi!

aha,jeszcze jedno...nie mogę zainstalowac tego programu do RAW-ow,bo wyswietla mi sie za kazdym razem komunikat:
    The aplication to be updates not installed
    Raw Image Task
    EOS Viewer Utility
    File Viewer Utility
    After instaling the aplications to be updated,restart it.

Pościągałem wszystko ze strony Canona(procz File Viewer Utility),ale nic nie daje...komunikat dalej wyswietla sie.Płyty nie mam w zestawie

Uprawnienia umieszczania postów