Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-85... pomocy :D

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Jak dla mnie przekopiowales bezsensownie linki do filmikow nie rozumiejac o co chodzi - pokazuja one normalna prace tego obiektywu (i blizniaczego 28-75) oraz typowa "usterke" czyli luzowanie sie przedniego pierscienia. Glosnosci nie zmienisz - taki poprostu jest tamron a luzujace sie wkrety mozna zawsze podkleic / dokrecic i problem znika na dluzszy* czas.
    AF jak dla mnie w T17-50 i C 50 F1.8 jest bardzo podobnie glosny i szybki z czymze w Tamronie jest on znacznie pewniejszy.
    Ostatnio edytowane przez ElSor ; 13-05-2009 o 17:25
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Jak dla mnie przekopiowales bezsensownie linki do filmikow nie rozumiejac o co chodzi - pokazuja one normalna prace tego obiektywu (i blizniaczego 28-75) oraz typowa "usterke" czyli luzowanie sie przedniego pierscienia. Glosnosci nie zmienisz - taki poprostu jest tamron a luzujace sie wkrety mozna zawsze podkleic / dokrecic i problem znika na dluzszy* czas.
    AF jak dla mnie w T17-50 i C 50 F1.8 jest bardzo podobnie glosny i szybki z czymze w Tamronie jest on znacznie pewniejszy.
    Właśnie chciałem pokazać "normalną" pracę tego obiektywu - nie każdemu ta normalność (jak ją nazwałeś) może przypaść do gustu - mi osobiście odgłos wiertarki nie pasuje (no chyba, że ktoś w tłumie lubi na siebie zwracać uwagę :-D ). Jeśli chodzi o typową "usterkę", to jak coś "lata" po pewnym czasie w obiektywie świadczy to tylko o złej jakości produktu. Ja osobiście wolę jak mi nic "nie lata" w obiektywie - nawet jak śrubki muszę dokręcić tylko raz na jakiś czas. Po prostu wychodzę z założenia, że jak wydaję cash, to nie po to, aby później coś "dokręcać" - sprzęt ma chodzić a "nie prosić" się o jakiekolwiek usuwanie usterek. Potencjalnym kupcom tego obiektywu chciałem tylko pokazać, czego mogą po nim oczekiwać. Nie każdy tą "normalność" uzna za normę - po co niektóre osoby mają być niemile rozczarowane.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Dla mnie poprzednia wypowiedz zabrzmiala jak stwierdzenie ze tylko niektore sa glosne i nie warte zakupu z tego powodu i powodu powstajacych luzow.
    Glosne sa wszystkie T17-50 - to fakt, jak z luzami to nie wiem ale u mnie dokrecalem 1den raz zaraz po zakupie uzywki 2-3 letniej i chyba bylo to robione wlasnie przezemnie 1wszy raz - od tej pory minelo jakies 5 miesiecy i luzu na razie brak a glownie robie zdjecia wlasnie tym Tamronem.
    O ile ustawianie AF moze byc irytujace podczas ciszy o tyle raczej nie trzeba sie przejmowac powstajacymi luzami (mozna tylko czasem zrobic przeglad i ew dokrecic srubki dodajac kleju typu loctite czy innyego do polaczen gwintowanych - wtedy nie powinny powstawac te luzy)
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    .......O ile ustawianie AF moze byc irytujace podczas ciszy o tyle raczej nie trzeba sie przejmowac powstajacymi luzami (mozna tylko czasem zrobic przeglad i ew dokrecic srubki dodajac kleju typu loctite czy innyego do polaczen gwintowanych - wtedy nie powinny powstawac te luzy)
    Hmmm.....Proponuję pod odkręcającą się śrubę włożyć podkładkę sprężynującą - efekt murowany A tak na poważnie do połączenia gwintowanego odradzam w tym przypadku klej np loctite - teoretycznie mają one niską wytrzymałość dla łatwego demontażu. Praktycznie mój brat spotkał się z kłopotami przy próbie odkręcenia gwintu śruby regulacyjnej. A głośność (i nie tylko) pracy AF to rzecz gustu - mi akurat nie odpowiada. Pozdrawiam.

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Co do usterek, z Tamronem nigdy nie miałem żadnych problemów, z 17-85 niby też nie, ale strasznie mnie wkurza to szkło jak się wysuwa pod ciężarem tubus. Takie wykonanie dyskwalifikuje dla mnie to szkło nie pisząc już o jego jakości optycznej - zwłaszcza beczka na 17mm. Dla porównania kit pentaxa (za ok 300 zł) jest nieporównywalnie lepszy. A Tamron to już inna liga, i nie mam na myśli światła, ale wykonanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seweryn1 Zobacz posta
    ......... z 17-85 niby też nie, ale strasznie mnie wkurza to szkło jak się wysuwa pod ciężarem tubus............
    W 17-85 tubus nie powinien się pod własnym ciężarem wysuwać (ani też chować) - jeśli taki fakt ma miejsce, to znaczy, że coś jest nie tak z tym konkretnym egzemplarzem. Inżynierowie Canona (i zresztą nie tylko tej firmy) dla obiektywów, które konstrukcyjnie maja tendencję do samowolnego wysuwania się obiektywu przewidzieli specjalny włącznik blokujący mechanizm wysuwania się tubusu (np 70-300 DO). Chociaż zdarzają się też przypadki, że konstruktorzy nie umieścili takiej blokady na obiektywie (np Tamron 18-250) pomimo, że tubus obiektywu ma tendencję do samowolnego wysuwania się.
    Jednak taki fakt w 17-85 nie powinien mieć miejsca - może to być nie tylko denerwujące dla użytkownika, ale i niebezpieczne dla samego szkła (zahaczenie nim podczas przenoszenia poza futerałem).
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 16-05-2009 o 15:10

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak się składa,ze mam akurat obydwa te obiektywy i uważam,że Tamron wygrywa zdecydowanie jasnością. Opinie na temat glośnego działania AF są mocno przesadzone. Posiadam model Made in Japan i pierscień mi sie nie zluzował Jestem przekonany, że Tami jeszcze długo posłuży a Canon pójdzie w inne ręce.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów