Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Uszkodzony obiektyw?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Uszkodzony obiektyw?

Witam

Dzisiaj wracając z pleneru,upuściłem na beton obiektyw canona 50 1.8 ...

wygląda na to ze nawet się nie poobijał,zdjęcia robi,wygląda na to że takie same jak przed upadkiem

ale niepokoi mnie jedna rzecz:
    mianowicie po upadku,na obiektywie od strony blizej bagnetu,powstało takie coś,jakby jakis odłamek?:

zaznaczylem obwodka o co mi dokladnie chodzi:

a tu troche dokladniej to widac:

boję sie aby to nie było jakies uszkodzenie optyki,które moze w przyszlosci skutkowac na przyklad wiekszymi aberracjami,albo mydelkiem...

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

zdjęcia robi,wygląda na to że takie same jak przed upadkiem
    Sama sobie odpowiedziałaś. Chcesz więcej? Tylko to Ci pomoże... http://www.google.pl/search?q=wr%F3%...tnG=Szukaj&lr=

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie rozumiem za bardzo twojego wielce wyszukanego dowcipu z wróżką

gdyż zamieszczając posta na forum,miałem nadzieję usłyszeć co sie mogło stać,ponieważ nie wiem, czy to jest jakiś paproch,czy jakieś pęknięcie...bo na sprzęcie się nie znam,więc liczyłem na jakąś fachową opinię...

dlatego prosiłbym o nie wypowiadanie sie,w przypadku gdy taka wypowiedz nic nie wnosi do tematu

pozdrawiam

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dangorka Zobacz posta
    nie rozumiem za bardzo twojego wielce wyszukanego dowcipu z wróżką

gdyż zamieszczając posta na forum,miałem nadzieję usłyszeć co sie mogło stać,ponieważ nie wiem, czy to jest jakiś paproch,czy jakieś pęknięcie...bo na sprzęcie się nie znam,więc liczyłem na jakąś fachową opinię...
    My mamy ten obiektyw czy Ty ?
    Jak mamy sprawdzic czy to paproch czy odprysk bez mozliwosci chocby dotkniecia ? Wyglada na odprysk ale GO sugeruje iz jest to wewnatrz - tyle widze na zdjeciach.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Dopiero zaczyna Awatar Zeeb
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Wygląda jak kawałek soczewki, ale raczej nie z miejsca w którym leży, mało prawdopodobne, zeby soczewka wykruszyła się w tym miejscu od wstrząsu. Pewnie gdzieś na brzegu a odłamek się przemiescił.

Zablokowany

Domyślnie

....pewnie to odprysk ale skoro zdjecia takie same robi wiec nie ma sie czym przejmowac tym bardziej ze to C 50 1,8 II, roznicy nie widac bo nie dosc ze na tylnej soczewce to jeszcze blisko krawedzi ( jelis masz APS-C)......

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

dangorka bez kontaktu organoleptycznego z szkłem ciężko jest cokolwiek wywnioskować nt tego odłamku Jeżeli zdjęcia tym obiektywem wychodzą takie same jak przedtem a praca samego obiektywu też się nie pogorszyła, to po prostu tym faktem się nie przejmuj Rób zdjęcia tak jak szybciej, tylko uważaj na beton :wink:
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Dziwne, że tego nie widać na zjęciach (w końcu to już część "wylotowa" układu). Ale skoro nie widać to skupiłbym się na mechanice. Jeśli to odprysk szkła, to znaczy że mogą być inne lub ten może się przemieścić i z czasem np. zablokować jakiś ważny mechanizm obiektywu i poważniej go uszkodzić.

W sieci jest wiele instrukcji demontażu tego szkiełka z racji jego ceny i prostej konstrukcji. Ot pierwszy z brzegu: http://www.ejarm.com/photo/ef5018iidis/ A tu chyba kluczowe dla Twojego przypadku zdjęcie: http://www.ejarm.com/photo/ef5018iid...10rearassy.jpg. - Ja bym spróbował się dowiedzieć więcej o uszkodzeniach... ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Miasto
    GDAŃSK

Domyślnie

Przestroga dla wszystkich, którzy mają zamiar samodzielnie usuwać cokolwiek z wnętrza obiektywu, film ukazujący demontaż elki 24-105:
    www.youtube.com/watch?v=G9y-Bt-gv90 - 96k

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BELFER Zobacz posta
    Przestroga dla wszystkich, którzy mają zamiar samodzielnie usuwać cokolwiek z wnętrza obiektywu, film ukazujący demontaż elki 24-105:
    www.youtube.com/watch?v=G9y-Bt-gv90 - 96k
    Jaka to przestroga???

Stary, znany i z "brodą" film...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów