Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Bad pixel? 50D

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    nie wiem co aparat robi jak przestawi sie go na tryb czyszczenia matrycy (podniesione lustro, otwarta migawka) ale mi po takiej operacji zniknal czerwony bad pixel (zauwazylem go pare dni po zakupie). dodam jedynie ze chciałem go usunąc dodajac dane kurzu ale pomylilem funcje i przestawilem w tryb czyszczenia. obiektyw byl zalozony na aparacie.
    Ja wczoraj oglądając niedawne fotki z 50D znalazłem ewidentny bardzo jasny pixel widoczny nawet przy krótkich czasach na ISO 100. Szczególnie mnie to nie zmartwiło, bo po przeskalowaniu (a także w SRAW1) wada nie była widoczna. Jednak na wielu forach w takiej sytuacji radzono założyć dekiel na body oraz przełączyć aparat w tryb czyszczenia matrycy i pozostawić na kilkadziesiąt sekund (a następnie wyłączyć). Traktowałem to niezbyt poważnie, ale z ciekawości zrobiłem "zdjęcie dekla" w RAW przed i po tej operacji. Świecący pixel zniknął! Pozostał natomiast jeden czerwony, który miał jasność ponad 5 razy niższą i był widoczny jedynie przy długich czasach. A teraz małe podsumowanie bazujące na tym co znalazłem na innych forach:
    - na pewno działa to równiez w 40D (i być może w innych modelach) - jest dużo pozytywnych relacji,
    - zwykle znikają tylko ewidentne "hoty"; mniej uciążliwe pozostają,
    - jak to działa nie wiadomo (albo Canon ma ukrytą funkcję mapowania uszkodzonych pikseli w trybie ręcznego czyszczenia matrycy, albo jak sugerują niektórzy, w trakcie tej operacji następuje rozładowanie ładunków zgromadzonych na matrycy i niektóre "psedohoty" znikają),
    - podobno nie trzeba zakładać dekla na body - wystarczy przełączenie obiektywu w tryb MF (nie sprawdzałem),
    - czas, przez który trzeba pozostawić aparat w spokoju, w trybie ręcznego czyszczenia matrycy, waha się w zależności od źródła informacji od 10 do ok. 60 sekund (ja poczekałem minutę).

Jesli kogoś martwią jasne plamki na zdjęciach niech spróbuje

Bywalec
    Miasto
    Koziegłowy

Domyślnie

"tezmarek" myślałem że sobie jaja robisz z tym zniknięciem bad piksela ,ale spróbowałem z zapiętym obiektywem na MF , 1min w trybie czyszczenia matrycy i biały bad piksel zniknął (jestem w szoku)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja miałem cały róg hotów w 5D (było widać na LCD :/)- po jakimś czasie samo zniknęło. brzmi sensownie, że miało to związek z czyszczeniem matrycy
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PajonK85 Zobacz posta
    Witam

Wczoraj zakupiłem nowego 50D, i dzisiaj oglądając foty zauważyłem że w tym samym miejscu mam jasny punkt, co można z tym zrobić? gwarancja? czy może domowym sposobem da się naprawić?
    O matko

Cytat Zamieszczone przez PajonK85 Zobacz posta
    Dzięki Panowie za pomoc, wziąłem teraz gruszkę przedmuchałem matryce i wydaje mi się ze ta plamka znikła.
    Cuda !!
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    KRK

Domyślnie

Hej,
    a co jeśli na ISO 1600 i czasie 10s przy zamkniętym dekielku na 40D wychodzi coś takiego??

Do serwisu z tym (gwarancja)?? Szczerze mówiąc dopiero teraz zacząłem się bawić w długie czasy + czarne tło i zauważyłem takie cuda ....

EDIT:

Dodam, że mam automatyczne czyszczenie matrycy przy każdym OFF, dodatkowo ręcznie włączyłem czyszczenie. Dla mnie przynajmniej te czerwone to nie wygląda jak paprochy, reszta może i dałaby się przedmuchać (jutro gruszkę zorganizuję) .....
    Ostatnio edytowane przez Djinn ; 26-08-2009 o 21:40

Coś już napisał

Domyślnie

To są ewidentne hoty.
    Teraz pytanie - czy często robisz zdjęcia na iso 1600 z czasem 10 sek ?
    Jeżeli często to wyślij do serwisu ,to Ci je zmapują. Jeżeli w ogóle (najprawdopodobniej )
    to olej to i ciesz się robieniem fotek.
    Prawie każda matryca na iso 1600 i długich czasach będzie miała hoty. Jedne mniej inne więcej. Jak masz szczęście to może trafisz na taką bez hotów, ale to prawie jak wygrać na loterii

Moja ma na 10 sek odrobinę mniej, ale na 30 sek to już ładny gwiazdozbiór, a powyżej 2 minut to całe galaktyki
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Miasto
    KRK

Domyślnie

Problem w tym, że na ISO 100 i czas 20-30 sek świeci mi ta czerwona żarówka w LD rogu plus lekko ta z prawej strony. Niby to nie przeszkadza, ale przymierzam się do pseudo astrofotografii a to już mi będzie tam przeszkadzać. Poczekam i potestuje jeszcze troszkę, może faktycznie nie będzie mi to tak przeszkadzać.

Ale i tak dzięki za "pocieszenie" .... widać, że nie jestem sam

Początki nałogu

Domyślnie

Włącz redukcję szumów przy długich czasach naświetlania w menu. U mnie likwiduje to wszystkie złe piksele

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Odkopie temat...
    W moim 5D2 znalazlem 4 sztuki takich pixeli. Jeden niebieski, 2 czerwone i jeden szary.
    Zastosowalem sie do powyzszych rad, nad 1,5 minuty podnioslem lustro.
    Niestety, zniknal tylko ten niebieski. Reszta pozostala...
    Ma ktos jakis pomysl?

Domyślnie

Dziś zauważyłem w moim nowym 5DMKII Hota - czerwonego. Na każdym zdjeciu w tym samym miejscu. Zapięcie dekielka i czyszczenie przez 1,5 min - Hot zniknął

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów