mnie w 40d pixel świecił na zielono, ale jak dawałem go do komisu to sprawdzali jakimś programem i stwierdzili że jest czysto, nie panikuj rób zdjęcia jeden to pikuś a na jasnym tle go nie widać
mnie w 40d pixel świecił na zielono, ale jak dawałem go do komisu to sprawdzali jakimś programem i stwierdzili że jest czysto, nie panikuj rób zdjęcia jeden to pikuś a na jasnym tle go nie widać
Hej,
a co jeśli na ISO 1600 i czasie 10s przy zamkniętym dekielku na 40D wychodzi coś takiego??
Do serwisu z tym (gwarancja)?? Szczerze mówiąc dopiero teraz zacząłem się bawić w długie czasy + czarne tło i zauważyłem takie cuda ....
EDIT:
Dodam, że mam automatyczne czyszczenie matrycy przy każdym OFF, dodatkowo ręcznie włączyłem czyszczenie. Dla mnie przynajmniej te czerwone to nie wygląda jak paprochy, reszta może i dałaby się przedmuchać (jutro gruszkę zorganizuję) .....
Ostatnio edytowane przez Djinn ; 26-08-2009 o 21:40
"tezmarek" myślałem że sobie jaja robisz z tym zniknięciem bad piksela ,ale spróbowałem z zapiętym obiektywem na MF , 1min w trybie czyszczenia matrycy i biały bad piksel zniknął (jestem w szoku)
ja miałem cały róg hotów w 5D (było widać na LCD :/)- po jakimś czasie samo zniknęło. brzmi sensownie, że miało to związek z czyszczeniem matrycy
To są ewidentne hoty.
Teraz pytanie - czy często robisz zdjęcia na iso 1600 z czasem 10 sek ?
Jeżeli często to wyślij do serwisu ,to Ci je zmapują. Jeżeli w ogóle (najprawdopodobniej)
to olej to i ciesz się robieniem fotek.
Prawie każda matryca na iso 1600 i długich czasach będzie miała hoty. Jedne mniej inne więcej. Jak masz szczęście to może trafisz na taką bez hotów, ale to prawie jak wygrać na loterii
Moja ma na 10 sek odrobinę mniej, ale na 30 sek to już ładny gwiazdozbiór, a powyżej 2 minut to całe galaktyki![]()
7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS
Problem w tym, że na ISO 100 i czas 20-30 sek świeci mi ta czerwona żarówka w LD rogu plus lekko ta z prawej strony. Niby to nie przeszkadza, ale przymierzam się do pseudo astrofotografii a to już mi będzie tam przeszkadzać. Poczekam i potestuje jeszcze troszkę, może faktycznie nie będzie mi to tak przeszkadzać.
Ale i tak dzięki za "pocieszenie" .... widać, że nie jestem sam![]()
Włącz redukcję szumów przy długich czasach naświetlania w menu. U mnie likwiduje to wszystkie złe piksele![]()
Odkopie temat...
W moim 5D2 znalazlem 4 sztuki takich pixeli. Jeden niebieski, 2 czerwone i jeden szary.
Zastosowalem sie do powyzszych rad, nad 1,5 minuty podnioslem lustro.
Niestety, zniknal tylko ten niebieski. Reszta pozostala...
Ma ktos jakis pomysl?
Dziś zauważyłem w moim nowym 5DMKII Hota - czerwonego. Na każdym zdjeciu w tym samym miejscu. Zapięcie dekielka i czyszczenie przez 1,5 min - Hot zniknął![]()