jeśli to badpixel to nic nie naprawisz 'domowym sposobem', może masz jakiś syf na matrycy albo wewnętrznej soczewce obiektywu (ale tot trochę dziwne bo by był raczej widoczny jako ciemna plamka)... Możesz spróbować 'dust delete data', albo jakoś podbnie się ta funkcja nazywa, ale nie wiem jaka jest jej skuteczność przy takiego rodzaju dziwactwie.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
ponoc mozna to reklamowac. tez to mam w 40D ale jak trzeba czekac 3tyg na naprawe sprzetu to juz lepiej to puscic plazem.
Ja to bym sobie darował. Możesz sprawdzić tylko czy to nie hot pixel (zdjęcie z deklem przy ISO 100 i krótki czas / zdjęcie z większym ISO dłuższy czas i sprawdź czy w obu przypadkach występuje). Kiedyś w swoim 30D miałem kilka takich niby dead pixeli (zawsze białe i zawsze w tym samym miejscu) nie mam pojęcia jak to się stało ale po jakimś czasie znikły wszystkie i na ISO 100 jest czysto, za to pojawił się niebieski hot pixel na wyświetlaczu. W każdym razie ja bym się nie przejmował - taka technologia, trochę zawodna jeszcze.
Zapomniałem dodać - w serwisie mapują matryce, czyli jakby nadają uszkodzonemu pixelowi - funkcję sąsiadującego pixela.
Ostatnio edytowane przez Kronos ; 09-05-2009 o 14:24
A czy bad pixel boli przez całe życie?![]()
Raczej tylko przez pierwsze parę miesięcy bawienia się w fotografie cyfrową...
Dzięki Panowie za pomoc, wziąłem teraz gruszkę przedmuchałem matryce i wydaje mi się ze ta plamka znikła.mam nadzieje ze to było to, ale dziwna sprawa że paproch był biały, zawsze jak miałem jakiś syf na matrycy w 400D to były to czarne plamy...
z fragmentu wynika ze jest to bad/dead pixel. taki sam mialem w moim pierwszym aparacie ixus 700, taka plamke rowniez widzialem na prezentacyjnych zdjeciach G10 na optycznych. A i teraz biedną pięćdziesiątke dopadło. widać jak duza gestość pixeli przyczynia sie do tego ze zdarzaja sie te popsute.
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW
bo pewnie dla spokoju sumienia nie chcial go teraz znalesc![]()
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW