Dzięki wszystkim na podpowiedzi, idąc na meczyk z którego robiłem relacje cyknełem sobie jeden obiekt na ustawieniach jakie mi podpowiadaliście, rzeczywiście mogę nieco więcej wyciągnąć, już jestem zadowolony. Oczywiście zrezygnowałem teraz z Photoschopa i pobawiłem się oprogramowaniem które dostałem wraz z aparatem, a chodzi o Digital Photo Professional
Załączam fotki dwie co uzyskałem przy ustawieniach z waszej podpowiedzi (oczywiście tymi ustawieniami kombinowałem na kilka sposobów) oraz edycja zdjęć w wyżej wymienionym programie. Użyłem w nim tylko opcji Sharpness. Efekty widać na załącznikach.
Choć przyznam ze zmniejszanie rozmiaru zdjęć pogarsza mi jakość, ale zapewne to wina tego iż szczegóły w przypadku obiektu tego gdzie są cegły to nieuniknione. Muszę popracować na innym obiekcie.
po lewej oryginał prosto z aparatu, po prawej po edycji Sharpness w Digital Photo Professional
------------------------------------------------------
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sprawa była prosta, byłem bezrobotny i postanowiłem założyć firmę reklamową, w formularzu uwzględniłem sprzęt miedzy innymi aparat. Samo wypełnienie papierów było banalnie proste, wybierz się do UP i pobierz formularz, sam zobaczysz ze to banał je wypełnić, potem spotkanie i prezentacja tego co chcesz robić. U mnie poszło gładko.
Pamiętajmy że musimy być bezrobotni nie wiem ale chyba minimum rok, potem składamy wniosek, potem jest szkolenie które jest bez egzaminu końcowego (bynajmniej u nas tak było) potem po 20 dniach dostałem kasę, gotówka do rękija otrzymałem Maks czyli u nas 13.200 zł.
jedynie na co pozwolę sobie zwrócić uwagę to zastanówcie się porzadnie co za tą kasę chcecie kupić, ja zrobiłem kilka ślepych strzałów, jakbym się dobrze zastanowił i przewidział potrzeby to miałbym sprzęt do zdjęć za kwotę 5tyś zł.
Ale to wszystko zależy co zamierzasz otworzyć, jeśli się nie mylę mój nowy znajomy dostał ta samą dotację i otworzył firmę która zajmuję się tylko fotografią, wiecie, śluby, imprezy itp na zlecenie. Kupił super sprzęcik i w garażu zrobił wystarczające studio. Nie wiem czy mogę podać link do www ale podam, to jego www z ofertą i portfolio, zazdroszczę mu jego zdjęć. www.b-art.net.pl a zwłaszcza studyjne. Ale wiem teraz obserwując jego ma też inne spojrzenie, ciekawy kadr, itp itd. ale wiadomo ... to kwestia gustu![]()