Witam , jaka jest roznica miedzy canonami 50mm 1.4 SSC a bez SSC?
Pozdro
Witam , jaka jest roznica miedzy canonami 50mm 1.4 SSC a bez SSC?
Pozdro
o ile mnie pamięć nie myli to w systemi fd sc ssc oznaczało coraz lepsze powłoki na obiektywach. I te oznaczenia dotyczą tych starszych modeli ze srebrnym pierścienie brey-lock lub coś w ten deseń.
czyli ssc (super spectra coated) jest lepsza od sc (spectra coated).
obiektywach fd-new to już raczej nie występuje i wszystkie nowsze są z powłokami ssc.
Tak coś mi się przypomina z przed pięciu laty kiedy męczyłem system fd
pozdr.
hm.....czyli z tego wynika co piszesz ze lepiej brac 50mm 1.4 caly czarny, niz 50mm 1.4 SSC ze srebrnym pierscieniem, dobrze zrozumialem?
Na poczatku lat 70-tych (zastepujac szkielka z powlokami S. C.) pojawily sie obiektywy S.S.C. (Super Spectra Coating) co oznaczalo wielowarstwowe powloki przeciwodblaskowe. Na przelomie lat 70 i 80 te metalowe obiektywy z czerwonymi literkami SSC i srebrnym pierscieniem zastapiono bardziej plastikowymi New FD z guzikiem do zdejmowania obiektywu z aparatu. Wszystkie obiektywy New FD rowniez maja powloki SSC, ale nie jest to wygrawerowane na pierscieniu okalajacym soczewke. Jednak najistotniejsza roznica miedzy tymi wersjami jest to, ze przy zmianie breech loch --> New FD ich uklady optyczne zostaly jeszcze raz przeliczone. Bylo to zwiazane z upowszechnieniem slajdow. Canon chcial polepszyc ostrosc na brzegach, bo wszyscy teraz ogladali zdjecia na duzych ekranach, jednak pogorszyla sie ostrosc w centrum. Dowodem na to sa roznice w testach rozdzielczosci miedzy oboma wersjami.
Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
inne sprzety
Jak dla mnie lepiej brać cały czarny. Wydaje mi się, że plakatów wielkoformatowych nie będziesz robić więc różnice w ostrości będą, dla ciebie przy skanowaniu i wyostrzaniu w kompie, bez większego znaczenia.
To przykładowe zdjęcie zrobione tym obiektywem, przynajmniej tak piszą. http://www.fotografowac.pl/uzytkowni...jarzebina.html
Ale w EXIFie jakoś 116mm pokazuje![]()
400D | 17-85/4-5.6 IS USM | 50/1.8 | 70-200/4 L IS USM | 580EXII
akuratnie to zdjęcie wygląda jak antyreklama tego obiektywu. o wiele lepszą jakość wyciągam z FD 50/1,4 SSC z TC-macro2x vivitara, oczywiście na filmie. ale my nie o tym.
akurat nFD 50/1,4 jest lepszy niż SSC jeśli chodzi o ostrość,ale wolałbym osobiście 50/1,4 SC którego niestety nieposiadam,jest podobno ostrzejszy w wiekszym zakresie przysłon od nFD
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki