Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Obiektyw zwykly a SSC

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Obiektyw zwykly a SSC

Witam , jaka jest roznica miedzy canonami 50mm 1.4 SSC a bez SSC?
    Pozdro

Dopiero zaczyna Awatar matefusz

Początki nałogu

Domyślnie

o ile mnie pamięć nie myli to w systemi fd sc ssc oznaczało coraz lepsze powłoki na obiektywach. I te oznaczenia dotyczą tych starszych modeli ze srebrnym pierścienie brey-lock lub coś w ten deseń.
    czyli ssc (super spectra coated) jest lepsza od sc (spectra coated).
    obiektywach fd-new to już raczej nie występuje i wszystkie nowsze są z powłokami ssc.
    Tak coś mi się przypomina z przed pięciu laty kiedy męczyłem system fd
    pozdr.

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

hm.....czyli z tego wynika co piszesz ze lepiej brac 50mm 1.4 caly czarny, niz 50mm 1.4 SSC ze srebrnym pierscieniem, dobrze zrozumialem?

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    hm.....czyli z tego wynika co piszesz ze lepiej brac 50mm 1.4 caly czarny, niz 50mm 1.4 SSC ze srebrnym pierscieniem, dobrze zrozumialem?
    mam oba. oba są rewelacyjne. przy czym nFD jest lżejszy, ma gwint filtra 52mm (stary ma 55mm). różnica jest jeszcze jedna. stary obiektyw najmniejszą przysone ma 1:16, nowy 1:22, ale nawet Canon podaje, że konstrukcyjnie nFD 50/1,4 to następca FL 50/1,4 i FD 50/1,4.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na poczatku lat 70-tych (zastepujac szkielka z powlokami S. C.) pojawily sie obiektywy S.S.C. (Super Spectra Coating) co oznaczalo wielowarstwowe powloki przeciwodblaskowe. Na przelomie lat 70 i 80 te metalowe obiektywy z czerwonymi literkami SSC i srebrnym pierscieniem zastapiono bardziej plastikowymi New FD z guzikiem do zdejmowania obiektywu z aparatu. Wszystkie obiektywy New FD rowniez maja powloki SSC, ale nie jest to wygrawerowane na pierscieniu okalajacym soczewke. Jednak najistotniejsza roznica miedzy tymi wersjami jest to, ze przy zmianie breech loch --> New FD ich uklady optyczne zostaly jeszcze raz przeliczone. Bylo to zwiazane z upowszechnieniem slajdow. Canon chcial polepszyc ostrosc na brzegach, bo wszyscy teraz ogladali zdjecia na duzych ekranach, jednak pogorszyla sie ostrosc w centrum. Dowodem na to sa roznice w testach rozdzielczosci miedzy oboma wersjami.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

Początki nałogu

Domyślnie

Jak dla mnie lepiej brać cały czarny. Wydaje mi się, że plakatów wielkoformatowych nie będziesz robić więc różnice w ostrości będą, dla ciebie przy skanowaniu i wyostrzaniu w kompie, bez większego znaczenia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matefusz Zobacz posta
    To przykładowe zdjęcie zrobione tym obiektywem, przynajmniej tak piszą. http://www.fotografowac.pl/uzytkowni...jarzebina.html

Ale w EXIFie jakoś 116mm pokazuje
    400D | 17-85/4-5.6 IS USM | 50/1.8 | 70-200/4 L IS USM | 580EXII

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

akuratnie to zdjęcie wygląda jak antyreklama tego obiektywu. o wiele lepszą jakość wyciągam z FD 50/1,4 SSC z TC-macro2x vivitara, oczywiście na filmie. ale my nie o tym.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

akurat nFD 50/1,4 jest lepszy niż SSC jeśli chodzi o ostrość,ale wolałbym osobiście 50/1,4 SC którego niestety nieposiadam,jest podobno ostrzejszy w wiekszym zakresie przysłon od nFD
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uprawnienia umieszczania postów