Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: nastawny lcd w dslr?

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Question nastawny lcd w dslr?

Ruchomy LCD - moim zdaniem bardzo wygodna funkcja przy np kompaktach ale czy sprawdzi się w dslr przecież nie na wyświetlacz każda/y z nas spogląda a zatem czyją konkuręcją jest nikon D5000 ???
    Zapytam zatem może wiadomo komuś o takim kroku w kierunku rozwoju canonowskich dslr???
    Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

a350 ma ruchomy wyświetlacz. mnie by się to przydało, szkoda że canon nie ma.
    canon

Domyślnie

Fajna rzecz ale zawodna jak każdy element mechaniczny... trzeba uważać i tyle...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Moim zdaniem ruchomy LCD to nieuchronna przyszłość również canonach.Taka teraz moda a poza tym trzeba gonić konkurencję. Zresztą przy używaniu life view to wielka wygoda i żaden nieruchomy LCD nie da takiego kąta widzenia (pomimo deklaracja producentów). Myślę,że będzie to niestety tylko uchylany ekran, jak np.w sony 350 , a nie całkiem obracany,na ramieniu.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Uchylany lcd przy fotografowaniu z uzyciem wizjera optycznego jest zwyczajnie zbyteczny i jako potencjalnie zachaczajacy/zawadzajacy/podatny na uszkodzenia stanowilby wade. Przy fotografowaniu w oparciu o obraz live view mialoby i ma sens, ale tylko w zalozeniu stosowania duzej glebi ostrosci, jak to ma miejsce w kompaktach.
    Przy niewielkiej GO fotografowanie z uzyciem live view to skazywanie sie na ruletke i IMHO to durny hazard.
    Ale zobaczymy co przyszlosc przyniesie.
    C-F-K - forever

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Mellan,nie neguję Twojej wiedzy teoretycznej,ale praktyka pokazuje,żę w moim 450D ostrzenie w live view,zwłaszcza na zasadzie detekcji kontrastu działa bardzo dobrze i nie jest wcale ruletką (chociaż jest bardzo wolne).Używam czasem np.przy macro,na statywie i podtrzymuję,że jest to przydatna funkcja. A pomijając już kwestie przydatności, to moda jest modą i LV zawitał do króleswta lustrzanek na dobre, czy ktoś tego chce czy nie.

Domyślnie

W Sony A300/A350 jest z LV genialny patent... do LV służy tam oddzielna matryca umieszczona w okolicach wizjera - jedno lusterko z układu luster się odchyla rzucając obraz na tę matrycę i w ten sposób zachowujemy szybki AF na podstawie detekcji fazy...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    W Sony A300/A350 jest z LV genialny patent... do LV służy tam oddzielna matryca umieszczona w okolicach wizjera - jedno lusterko z układu luster się odchyla rzucając obraz na tę matrycę i w ten sposób zachowujemy szybki AF na podstawie detekcji fazy...
    Zgadza się,że funkcja LV w canonach jest troche niedopracowana w porównaniu z sony, ale działa i chociaż wolno,to trzeba przyznać całkiem porządnie.Ale biorąc pod uwagę,że w lustrzankach jest to jedynie funkcja pomocnicza (bo na pierwszym miejscu zawsze pozostanie wizjer) to może być. W moim 450D przydałby się tylko osobny przycisk do włączania LV zamiast blokowania SET (podobno poprawiono to w 500D).

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    ...ale praktyka pokazuje,żę w moim 450D ostrzenie w live view,zwłaszcza na zasadzie detekcji kontrastu działa bardzo dobrze i nie jest wcale ruletką (chociaż jest bardzo wolne).Używam czasem np.przy macro,na statywie i podtrzymuję,że jest to przydatna funkcja.
    Ale na statywie, to chyba ten uchylny ekranik nie jest taki niezbędny?
    Zgadza się, teoretyzuję bo nie dysponuję takim ficzerem i jakoś niespecjalnie mnie to rusza. Swoje uwagi o ocenie właściwego obszaru GO w oparciu o live view w przysłonach 2.8 i większych odnoszę do pełnej klatki, na cropie jest to napewno mniej zawodne bo GO rejestrowana przez mniejszą matrycę jest zawsze większa.
    Przydałoby się spytać kogos z 5dII, jak działa ten problem w praktyce.
    Live view będzie napewno w każdej nowej lustrzance i nie ma co do tego wątpliwości, ale jestem sceptyczny w kwestii ekraników uchylnych w body jednocyfrowych. Taka uchylność może być przydatna przy kręceniu filmików w body amatorskich. Z tego co ludzie piszą na forum, opcja filmowania w nowej piątce jest słabo eksploatowana. Łatwiej jest i niespecjalnie drogo kupić poprostu kamerkę.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 10-05-2009 o 17:54
    C-F-K - forever

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Mellan,ja nigdzie nie pisałem,że uchylny ekran jest na statywie niezbędny, ale może być przydatny, przez co można uniknąć przybierania niewygodnych pozycji ciała w niektórych sytuacjach. Zresztą nigdzie nie pisałem też, że to całe LV jest niezbędne,ale jak jest,to może być jak najbardziej przydatne,a uchylny ekranik pomaga wyciągnąć z tej funkcji maksimum mozliwości. Ideałem byłby obracany zupełnie na ramieniu (jak było kiedyś w Powershotach serii G), można by wtedy np.bez problemu zrobić sobie samemu autoportret właśnie na statywie.
    A co do uchylnego ekranu w lustrzankach jednocyfrowych, to być może masz rację,ale boje się ,że moda i marketing mogą sprawić,że trafią z czasem również do tej grupy.Czas pokaże. Natomiast co do kręcenia filmów,ja też jestem zdania,że lepsza jest kamera.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów