Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Ktory obiektyw? 24-60 / 24-70 / 28-75 F.2.8 itd...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    A jak wygląda sprawa z przekazywaniem do puszki informacji o odległości?
    A tak wyglada ze mimo szumu wokol tej opcji to ma ona bardzo marginalne znaczenie i brana jest pod uwage (choc nie niezbedna) tylko przy bardzo trudnych scenach oswietleniowych.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A tak wyglada ze mimo szumu wokol tej opcji to ma ona bardzo marginalne znaczenie i brana jest pod uwage (choc nie niezbedna) tylko przy bardzo trudnych scenach oswietleniowych.
    To znaczy, że tę funkcję mają tylko obiektywy Canona (i to też nie wszystkie)? Kiedyś sprzedawca w sklepie foto przekonywał mnie, że niektóre nowe Sigmy podobno już to mają.

Ta funkcja może okazać się ważna przy robieniu zdjęć z fleszem z niedużej odległości. Wtedy są największe szanse na przepalenie lampą niektórych elementów zdjęcia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Tamron przekazuje ??? - sądzę tak po wskazaniach ogniskowej na wyświetlaczu lampy. Dobrze myślę?
    Hmmm... zle myslisz.

Kazdy obiektyw z bagnetem EF (Tamron, Sigma itp) przekazuje na jaka ogniskowa jest ustawiony = lampa z tego korzysta i do exifu da sie wpisac.

Ale tu chodzi o E-TTL II a dokladniej - przekazywanie odleglosci na jaka ma ustawiona OSTROSC a nie na jaka OGNISKOWA jest ustawiony.

I tu ogolnie mozna powiedziec ze tylko szkla Canona z USM to maja.
    Gdyby jakis inny producent wprowadzil ta dogodnosc to na pewno nie omieszkalby o tym glosno trabic i sie chwalic. A jedyne co maja nowe Sigmy to marketingowy znaczek DG - czyli optymalizowanie pod dSLR (mimo ze te bez DG rownie swietnie sobie radza, wot wymog marketingu), co NIE oznacza jednoczesnie ze przekazuja info o nastawie odleglosci ostrzenia do body z E-TTL II.

Dopiero zaczyna Awatar Mixer
    Miasto
    Szczecin

Wink

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Ano widzisz, człowiek się całe życie uczy.
    ...i głupim umietra!

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

i po co komu takie bajerki jak nikt nie co z tym zrobić?

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

To może jeszcze odświeże temacik

Przymierzam się do kupna szkiełka reporterskiego - z tego co poszukałem w necie Tamronik (28-75 f/2.8) wypada najlepiej. Chciałbym nim jakieś macro jeszcze robić - jak on się do tego nadaje ?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Chciałbym nim jakieś macro jeszcze robić - jak on się do tego nadaje ?
    Do Macro polecam szkla Macro Nie sugeruj sie slowem 'macro' w nazwie tamrona ...on nie mam z tym nic wspolnego

Domyślnie

A nawet nie wiedzialem ze to ma "macro" w nazwie. Ale generalnie jeśli bede chciał zrobić "pscółke" to wyjdzie mydło - skoro podobno tamron jest ostry ?

No właśnie - jak jest z jego ostrością? Po prostu jak wydam półtora tysiąca to nie widzi mi się wyostrzanie zdjęć. Po prostu chce pomniejszyc i sruu do web'a

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

A nawet nie wiedzialem ze to ma "macro" w nazwie
    Ma - Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical IF Macro

Ale generalnie jeśli bede chciał zrobić "pscółke" to wyjdzie mydło - skoro podobno tamron jest ostry?
    Tutaj nie chodzi o ostrosc tylko o skale odwzorowania obiektywu - Tamron ma skale ~1:4, takze jak widac slabiutko. (obiektywy Macro posiadaja skale 1:1)

Po prostu jak wydam półtora tysiąca to nie widzi mi się wyostrzanie zdjęć. Po prostu chce pomniejszyc i sruu do web'a
    Tak sie niestety nie da. Zdjecie po zmiejszeniu trzeba zawsze troszke wyostrzyc.

Domyślnie

Ale generalnie jest ostrzejsze duzo od kita ? Do druga rzecz o którą mi chodzi poza światłem.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów