A tak wyglada ze mimo szumu wokol tej opcji to ma ona bardzo marginalne znaczenie i brana jest pod uwage (choc nie niezbedna) tylko przy bardzo trudnych scenach oswietleniowych.Zamieszczone przez Ramirez
A tak wyglada ze mimo szumu wokol tej opcji to ma ona bardzo marginalne znaczenie i brana jest pod uwage (choc nie niezbedna) tylko przy bardzo trudnych scenach oswietleniowych.Zamieszczone przez Ramirez
To znaczy, że tę funkcję mają tylko obiektywy Canona (i to też nie wszystkie)? Kiedyś sprzedawca w sklepie foto przekonywał mnie, że niektóre nowe Sigmy podobno już to mają.Zamieszczone przez Vitez
Ta funkcja może okazać się ważna przy robieniu zdjęć z fleszem z niedużej odległości. Wtedy są największe szanse na przepalenie lampą niektórych elementów zdjęcia.
Hmmm... zle myslisz.Zamieszczone przez mmsza
Kazdy obiektyw z bagnetem EF (Tamron, Sigma itp) przekazuje na jaka ogniskowa jest ustawiony = lampa z tego korzysta i do exifu da sie wpisac.
Ale tu chodzi o E-TTL II a dokladniej - przekazywanie odleglosci na jaka ma ustawiona OSTROSC a nie na jaka OGNISKOWA jest ustawiony.
I tu ogolnie mozna powiedziec ze tylko szkla Canona z USM to maja.
Gdyby jakis inny producent wprowadzil ta dogodnosc to na pewno nie omieszkalby o tym glosno trabic i sie chwalic. A jedyne co maja nowe Sigmy to marketingowy znaczek DG - czyli optymalizowanie pod dSLR (mimo ze te bez DG rownie swietnie sobie radza, wot wymog marketingu), co NIE oznacza jednoczesnie ze przekazuja info o nastawie odleglosci ostrzenia do body z E-TTL II.
...i głupim umietra!Zamieszczone przez mmsza
![]()
i po co komu takie bajerki jak nikt nie co z tym zrobić?
To może jeszcze odświeże temacik
Przymierzam się do kupna szkiełka reporterskiego - z tego co poszukałem w necie Tamronik (28-75 f/2.8) wypada najlepiej. Chciałbym nim jakieś macro jeszcze robić - jak on się do tego nadaje ?
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Do Macro polecam szkla MacroZamieszczone przez ripek
Nie sugeruj sie slowem 'macro' w nazwie tamrona ...on nie mam z tym nic wspolnego
![]()
A nawet nie wiedzialem ze to ma "macro" w nazwie. Ale generalnie jeśli bede chciał zrobić "pscółke" to wyjdzie mydło - skoro podobno tamron jest ostry ?
No właśnie - jak jest z jego ostrością? Po prostu jak wydam półtora tysiąca to nie widzi mi się wyostrzanie zdjęć. Po prostu chce pomniejszyc i sruu do web'a![]()
Ma - Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical IF MacroZamieszczone przez ripek
Tutaj nie chodzi o ostrosc tylko o skale odwzorowania obiektywu - Tamron ma skale ~1:4, takze jak widac slabiutko. (obiektywy Macro posiadaja skale 1:1)Zamieszczone przez ripek
Tak sie niestety nie da. Zdjecie po zmiejszeniu trzeba zawsze troszke wyostrzyc.Zamieszczone przez ripek
Ale generalnie jest ostrzejsze duzo od kita ? Do druga rzecz o którą mi chodzi poza światłem.