Troszkę starsza jest ta dyskusja, ale dodam swoje 3 grosze...
Używam Sigmy juz długo (24-70 wersja f2.8 EX DC(!!!) Macro) jest to starsza siostra obecnie produkowanej. Na D30 może nie ma to większego znaczenia, bo wielkość pixela jest większa i ilościowo jest mniejsza ich liczba, ale uważam, że obiektyw jest naprawdę dobry. Sam zrobiłem sporo ciekawych fotek, i owszem przy 'pełnej dziurze' to nie dość, że następuje malutki FF (to raczej nie wina korpusu, bo przypięty do 10D działał tak samo) to nie jest to 'single pixel sharpness' Domknięty do 4.5 i 5.6 jest już idealny. Na pbase jest sporo fotek - warto je przejrzeć.
Jeśli chodzi o Tamrona to cóż - równie dobry- nie powiem czy lepszy czy gorszy - dam go na równi - bo wszystko zależy od egzemplarza. Można trafic dobre szkło (80-90% szans), ale można trafić też kiepskie (to samo tyczy Sigmy).
Tamron może jest mniej 'reprezentacyjny' jak to niektórzy mówią, ale za to poręczniejszy. Ze względu na to, że liczy się dla mnie każde 100g zaoszczędzonej wagi zapewne kupię sobie niebawem Tamrona 'bo tak'- ale 'żal mi' tez tej Sigmy... Zobaczymy czy pieniądze na to pozwolą, ale jesli uda mi się sprzedać Body i kupić nowe, to pierwszym (kolejnym) zakupem będzie ww. Tamron - będę mial wtedy porównanie obu i zapewne zamieszczę je gdzieś na forum.
Na podsumowanie:
SIGMA:
+ wykonanie
+ ergonomia (mi idealnie wpisuje się w rękę - wolę duże pierścienie nastaw ostrości)
+ wygląd :P
+ w zestawie jest 'tulipan' i dobrej jakości pokrowiec (usztywniony!)
- rozmiary i waga
- filtry 82mm
TAMRON
+ waga / wymiary
+ filtry 67mm
+ ogniskowanie od 33cm (Sigma od 50cm)
- ???
Cenowo i jakościowo stawiam je na równi... - choć mogę się mylić - czas pokaże