Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Ktory obiektyw? 24-60 / 24-70 / 28-75 F.2.8 itd...

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Troszkę starsza jest ta dyskusja, ale dodam swoje 3 grosze...
    Używam Sigmy juz długo (24-70 wersja f2.8 EX DC(!!!) Macro) jest to starsza siostra obecnie produkowanej. Na D30 może nie ma to większego znaczenia, bo wielkość pixela jest większa i ilościowo jest mniejsza ich liczba, ale uważam, że obiektyw jest naprawdę dobry. Sam zrobiłem sporo ciekawych fotek, i owszem przy 'pełnej dziurze' to nie dość, że następuje malutki FF (to raczej nie wina korpusu, bo przypięty do 10D działał tak samo) to nie jest to 'single pixel sharpness' Domknięty do 4.5 i 5.6 jest już idealny. Na pbase jest sporo fotek - warto je przejrzeć.
    Jeśli chodzi o Tamrona to cóż - równie dobry - nie powiem czy lepszy czy gorszy - dam go na równi - bo wszystko zależy od egzemplarza. Można trafic dobre szkło (80-90% szans), ale można trafić też kiepskie (to samo tyczy Sigmy).
    Tamron może jest mniej 'reprezentacyjny' jak to niektórzy mówią, ale za to poręczniejszy. Ze względu na to, że liczy się dla mnie każde 100g zaoszczędzonej wagi zapewne kupię sobie niebawem Tamrona 'bo tak' - ale 'żal mi' tez tej Sigmy... Zobaczymy czy pieniądze na to pozwolą, ale jesli uda mi się sprzedać Body i kupić nowe, to pierwszym (kolejnym) zakupem będzie ww. Tamron - będę mial wtedy porównanie obu i zapewne zamieszczę je gdzieś na forum.

Na podsumowanie:

SIGMA:
    + wykonanie
    + ergonomia (mi idealnie wpisuje się w rękę - wolę duże pierścienie nastaw ostrości)
    + wygląd :P
    + w zestawie jest 'tulipan' i dobrej jakości pokrowiec (usztywniony!)
    - rozmiary i waga
    - filtry 82mm

TAMRON
    + waga / wymiary
    + filtry 67mm
    + ogniskowanie od 33cm (Sigma od 50cm)
    - ???

Cenowo i jakościowo stawiam je na równi... - choć mogę się mylić - czas pokaże
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    Na podsumowanie:
    SIGMA:
    + wykonanie
    + ergonomia (mi idealnie wpisuje się w rękę - wolę duże pierścienie nastaw ostrości)
    + wygląd :P
    + w zestawie jest 'tulipan' i dobrej jakości pokrowiec (usztywniony!)
    - rozmiary i waga
    - filtry 82mm

TAMRON
    + waga / wymiary
    + filtry 67mm
    + ogniskowanie od 33cm (Sigma od 50cm)
    - ???
    A jak wygląda sprawa z przekazywaniem do puszki informacji o odległości?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    A jak wygląda sprawa z przekazywaniem do puszki informacji o odległości?
    A tak wyglada ze mimo szumu wokol tej opcji to ma ona bardzo marginalne znaczenie i brana jest pod uwage (choc nie niezbedna) tylko przy bardzo trudnych scenach oswietleniowych.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A tak wyglada ze mimo szumu wokol tej opcji to ma ona bardzo marginalne znaczenie i brana jest pod uwage (choc nie niezbedna) tylko przy bardzo trudnych scenach oswietleniowych.
    To znaczy, że tę funkcję mają tylko obiektywy Canona (i to też nie wszystkie)? Kiedyś sprzedawca w sklepie foto przekonywał mnie, że niektóre nowe Sigmy podobno już to mają.

Ta funkcja może okazać się ważna przy robieniu zdjęć z fleszem z niedużej odległości. Wtedy są największe szanse na przepalenie lampą niektórych elementów zdjęcia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Tamron przekazuje ??? - sądzę tak po wskazaniach ogniskowej na wyświetlaczu lampy. Dobrze myślę?
    Hmmm... zle myslisz.

Kazdy obiektyw z bagnetem EF (Tamron, Sigma itp) przekazuje na jaka ogniskowa jest ustawiony = lampa z tego korzysta i do exifu da sie wpisac.

Ale tu chodzi o E-TTL II a dokladniej - przekazywanie odleglosci na jaka ma ustawiona OSTROSC a nie na jaka OGNISKOWA jest ustawiony.

I tu ogolnie mozna powiedziec ze tylko szkla Canona z USM to maja.
    Gdyby jakis inny producent wprowadzil ta dogodnosc to na pewno nie omieszkalby o tym glosno trabic i sie chwalic. A jedyne co maja nowe Sigmy to marketingowy znaczek DG - czyli optymalizowanie pod dSLR (mimo ze te bez DG rownie swietnie sobie radza, wot wymog marketingu), co NIE oznacza jednoczesnie ze przekazuja info o nastawie odleglosci ostrzenia do body z E-TTL II.

Dopiero zaczyna Awatar Mixer
    Miasto
    Szczecin

Wink

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Ano widzisz, człowiek się całe życie uczy.
    ...i głupim umietra!

Uprawnienia umieszczania postów