Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Ktory obiektyw? 24-60 / 24-70 / 28-75 F.2.8 itd...

Domyślnie Sigma 24-60 ???

Bardzo przepraszam, ale jestem zainteresowany. Wszyscy piszą o Sigmie 24-60 "teoretycznie".
    To zupełnie nowy obiektyw na naszym rynku.
    Ma ktoś to cudo i zrobił testy?
    Miałem ją w ręku - zbudowana rewelacyjnie - ale jak wygląda jakość optyczna?
    Oczekiwałbym czegoś więcej niż stwierdzenie " Tamron 28-75 jest dobry optycznie" - wiem o tym.

Pozdrowienia

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Woo
    Ma ktoś to cudo i zrobił testy?
    Wątek jest na forum od tygodnia, ma prawidłowy tytuł, sporo odwiedzających. Wniosek: najprawdopodobniej nie. Albo ktoś ma, ale nie ma ochoty się chwalić/bawić w testy

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Sigma 24-60. Mialem to cudo w rekach. Mechanicznie i wielkoscia rzeczywiscie fajna, ale zdjecia nawet male na pbase to mydlo, a te sample ktore sam robilem to juz wogole slabizna. Moze to byla slaba kopia (pewnie na piec by znalazl jedna lepsza), ale z tego co widac po necie, mtf'a i reszty jest to raczej "taka sobie" konstrukcja z przewaga na "slaba" i nie warta inwestycji.

Za te same pieniadze mozna miec 24-70 2.8 DG Macro... Mechanicznie podobna (tez EX), upierdliwe podwojne przelaczanie AF<>MF (jak ktos musi), duza, drogie filtry, ostra w centrum (dobra kopia porownywalna prawie do elki), jednak ze slabszymi bokami... Jakosc poszczegolnych bardzo rozna... Na cztery (piata mydlasta odpadla w sklepie) dwie byly nieakceptowalne (tzw. mydlo i aberacje).

Dwie pozostale calkiem fajne. Roznica miedzy srodkiem a bokami (nawet mocno przymknietej) troche razi, ale to zalezy kto jakie foty robi. Tamron w porownaniu do Sigmy (jesli ktos chce sobie podarowac te 4mm) jest rowniejszy w kadrze, ale 44 to nie 38. Innych z tego zakresu nie znam.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 18-08-2005 o 22:13
    ...

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

@KuchateK dzieki za mega odpowiedz Maly problem, ze nadal nie wiem Ale chyba Tamron... bo jaka pewnosc, ze trafie na dobra Sigme.
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Domyślnie

Właściwie nikt (włącznie z podpisanym) nie był rozczarowany Tamronem i chyba QC jest lepsze niż w Sigmach.
    Alternatywa (z pewnością jakości) - EF 24-70 L ...
    PW

Zablokowany Awatar C41photocrew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo
    @KuchateK dzieki za mega odpowiedz Maly problem, ze nadal nie wiem Ale chyba Tamron... bo jaka pewnosc, ze trafie na dobra Sigme.

sprawdzic z zastrzezeniem oddania gdyby cos bylo nie tak...

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Troszkę starsza jest ta dyskusja, ale dodam swoje 3 grosze...
    Używam Sigmy juz długo (24-70 wersja f2.8 EX DC(!!!) Macro) jest to starsza siostra obecnie produkowanej. Na D30 może nie ma to większego znaczenia, bo wielkość pixela jest większa i ilościowo jest mniejsza ich liczba, ale uważam, że obiektyw jest naprawdę dobry. Sam zrobiłem sporo ciekawych fotek, i owszem przy 'pełnej dziurze' to nie dość, że następuje malutki FF (to raczej nie wina korpusu, bo przypięty do 10D działał tak samo) to nie jest to 'single pixel sharpness' Domknięty do 4.5 i 5.6 jest już idealny. Na pbase jest sporo fotek - warto je przejrzeć.
    Jeśli chodzi o Tamrona to cóż - równie dobry - nie powiem czy lepszy czy gorszy - dam go na równi - bo wszystko zależy od egzemplarza. Można trafic dobre szkło (80-90% szans), ale można trafić też kiepskie (to samo tyczy Sigmy).
    Tamron może jest mniej 'reprezentacyjny' jak to niektórzy mówią, ale za to poręczniejszy. Ze względu na to, że liczy się dla mnie każde 100g zaoszczędzonej wagi zapewne kupię sobie niebawem Tamrona 'bo tak' - ale 'żal mi' tez tej Sigmy... Zobaczymy czy pieniądze na to pozwolą, ale jesli uda mi się sprzedać Body i kupić nowe, to pierwszym (kolejnym) zakupem będzie ww. Tamron - będę mial wtedy porównanie obu i zapewne zamieszczę je gdzieś na forum.

Na podsumowanie:

SIGMA:
    + wykonanie
    + ergonomia (mi idealnie wpisuje się w rękę - wolę duże pierścienie nastaw ostrości)
    + wygląd :P
    + w zestawie jest 'tulipan' i dobrej jakości pokrowiec (usztywniony!)
    - rozmiary i waga
    - filtry 82mm

TAMRON
    + waga / wymiary
    + filtry 67mm
    + ogniskowanie od 33cm (Sigma od 50cm)
    - ???

Cenowo i jakościowo stawiam je na równi... - choć mogę się mylić - czas pokaże
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tamron tez ma tulipana w zestawie ;P
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    Na podsumowanie:
    SIGMA:
    + wykonanie
    + ergonomia (mi idealnie wpisuje się w rękę - wolę duże pierścienie nastaw ostrości)
    + wygląd :P
    + w zestawie jest 'tulipan' i dobrej jakości pokrowiec (usztywniony!)
    - rozmiary i waga
    - filtry 82mm

TAMRON
    + waga / wymiary
    + filtry 67mm
    + ogniskowanie od 33cm (Sigma od 50cm)
    - ???
    A jak wygląda sprawa z przekazywaniem do puszki informacji o odległości?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów