Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Gołębie wypuszczane przez Młodych, jak zrobić?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie Gołębie wypuszczane przez Młodych, jak zrobić?

Wiem, że Młodzi będą wypuszczać gołębie przed kościołem, będzie raczej widno ok. godz:19, jak to zrobić? Dłuższy czas, żeby było widać ruch skrzydeł, ale z drugiej strony, żeby nie uciekły? Nie szukam porady dokładnie na jakich parametrach robić, może po prostu ktoś z Was to ma w swojej galerii i powie na co zwrócić uwagę. Dysponuję 40d oraz 24-105, 70-200 (bez ISa), no i 50mm, ale ta raczej nie wchodzi w rachubę.
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sitek Zobacz posta
    Wiem, że Młodzi będą wypuszczać gołębie przed kościołem, będzie raczej widno ok. godz:19, jak to zrobić? Dłuższy czas, żeby było widać ruch skrzydeł, ale z drugiej strony, żeby nie uciekły? Nie szukam porady dokładnie na jakich parametrach robić, może po prostu ktoś z Was to ma w swojej galerii i powie na co zwrócić uwagę. Dysponuję 40d oraz 24-105, 70-200 (bez ISa), no i 50mm, ale ta raczej nie wchodzi w rachubę.
    O 19:00 nie będzie już tak jasno żeby zamrozić gołębia (poza tym IMO lepiej wygląda lekko w ruchu)
    Ja zrobiłem coś takiego 2 tyg. temu:

20d+17-40/4 bez lampy
    para stała w cieniu dlatego tło mocno przepalone i ze średnio wyglądającym "ubarwieniu"

Gołębie to szybkie skurczybyki więc poszła seria na wszelki wypadek...

P.S. parametry dokładne podam jak będę w domu (zdjęcie z pendrive'a bez exifa)
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

[QUOTE=mxdanish;644674

Gołębie to szybkie skurczybyki więc poszła seria na wszelki wypadek...

P.S. parametry dokładne podam jak będę w domu (zdjęcie z pendrive'a bez exifa)[/QUOTE]
    Co do serii to nie mam wątpliwości, dlatego użyje 40, a nie 5 akurat do tego ujęcia.
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish Zobacz posta
    Parametry do zdjęcia powyżej
    20D+17-40/4, 17 mm, ISO 200, F/7.1, 1/250 s

A co do szybkości gołębi to mam jeszcze coś takiego odkopanego:
    20D+C70-300, 240 mm, ISO 200, F/5.6, 1/160s

Tak więc jeśli się dogadasz że młodzi nie "wyrzucą" ptaszków w górę za mocno to miły efekt dadzą czasy rzędu 1/160-1/250 s
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Ciezko powiedziec co bedziesz mial w tle i czy jakis sary rower nie podejdzie . Ja osobiscie bym zrobil na raczej szerszym kacie i priorytecie czasu - czasy 1/125s lub 1/250s. Przy zalozeniu, ze mlodych chcesz zamrozic a golabki odrobine rozmazac. Cropa zawsze mozesz zrobic
    Nie chce sie madrzyc, bo doswiadczenia w slubach nie mam. Moze niech wypowiedza sie fachowcy.
    Pozdrawiam
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

na weselu 2tyg temu miałem ten sam temat...
    młodzi wypuszczali gołąbki...
    oczywiście seria,wysoka czułość by osiągnąć jak najwyższą prędkość migawki...
    młodzi byli w cieniu więc trzeba było użyć wyższej czułości by osiągnąć zamierzony efekt
    efekt ruchu w przypadku gołębi może nie być taki prosty do osiągnięcia
    jeśli się źle ustawi parametry to może to wyglądać na rozmazane, białe, pierzaste kule??:
    tak więc ustawiłem parametry, by zamrozić ruch...
    ogniskowa jak najszersza(w moim przypadku 16mm na 16-35)
    jeśli będzie za wąsko,gołębie mogą uciec z kadru...
    panna młoda wypuściła gołębia spokojnie w taki sposób, że uchwyciłem go na trzech klatkach,młody zaś cisnął swoim tak mocno ze ledwo ująłem to na jednej klatce
    Lepiej uprzedź młodych by spokojnie puszczali gołębie, a nie ciskali nimi w powietrze. Tak będzie lepiej dla fotografa i gołębi:-D
    Moim zdaniem to optymalny przepis: szeroko i szybko
    sytuacji raczej nie da się powtórzyć, więc trzeba być przygotowanym
    Powodzenia

Początki nałogu

Domyślnie

co do czasów
    może pomogę w rozwiązaniu problemu "pokaż ptaka na weselu" : )
    ten co prawda był trzymany za ogon przez dziecko - sadystę
    wiec łeb ma w miarę stabilny ale trzepot skrzydeł przy niskim ISO i długim czasie fajnie ujęty

gołąb i czas:

czułość 200
    canon 5D
    F 6,3
    1/100
    20mm

wycinek większej foty
    nie ślubnej:

Ostatnio edytowane przez josif ; 09-05-2009 o 20:57

Domyślnie

Dopal lampą...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ja radzę zostawić trochę miejsca u góry bo nigdy nie wiadomo gdzie gołębie polecą. Czas miałem 1/200 i ISO 100

Domyślnie

a to moja seria z jednego z ostatnich ślubów.

Przepis? To przede wszystkim wiedzieć, że będzie taka "atrakcja" jak gołębie.
    Zależy też ile się ma czasu na ustawienia, przeważnie nie ma go za dużo. Ja po wyjściu z kościoła to przede wszystkim przestawiam iso i przełączam się z M na P. I na gołębie oczywiście lampa. Kadr jak najszerzej, poniższy wymyślony przeze mnie w ostatniej chwili.

...dobrze jest też zamienić słowo z jakimś gołębiem aby spojrzał się w obiektyw podczas wylotu

f8 1/250s iso125

f9 1/320s iso125
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Uprawnienia umieszczania postów