To co przewinelo sie prze moje rece do tej pory na m42:

- Pentacon 50mm / 1.8 - do macro rzeźnik, do portretu mała głębia ostrości
- Pentacon 29mm / 2.8 Zeiss - mialem troche porysowanego, ale focił wyśmienicie, na rogach były problemy z przytrzymaniem ostrości
- Pentacon 135mm / 2.8 - rzeźnik, doskonała jakość
- Jupiter-21 200mm / 4 - w miare lekki ok 1kg, bardzo fajny w miare jasny, dobry tele
- Sonnar 135mm / 3.5 - rzeznik, ale troche za ciemny, do macro przy dobrym oswietleniu najlepszy, najgestszy
- Sonnar 200mm / 2.8 - rzeznik, ok 200lpmm, dobre egzemplarze mialy nawet powyzej, niestety mialem tylko pozyczonego, ale poluje na takiego.
- MTO 1000mm / 8 - tylko statyw, da rade, ale plastikowy, ostrych zdjec to z niego nie miałem za bardzo
- MTO 500mm / 8 - to pomyłka...atrapa
- Palar 800mm / 8 - to jest rura przy której wymiękłem... 6kg, składany na pół, ostrość rzeźnicka, mozna bylo podgladac sasiadow, piekny!!!
- Kiev 35mm / 2.7 na gwint i na bagnet - na bagnet pasuje do nikona i to jeden z lepszych takich sensownych obiektywow, na gwint rzeznickie macro
- Industar Macro 50mm / 2.8 - kultowy rzeznik macro
- Helios (wersja Gelios) 58mm / 2 - ********y, maly, ostry, fajny, malo spotykany model
- Jupiter-9 85mm / 2.0 - najostrzejszy obiektyw jaki mialem ok 140lpmm
- Mir 1B 37mm / 2.8 - super macro, bardzo jasne, doskonale, jakosc zyleta
- Albinar Special 135mm / 2.8 - zyleta, podobny do pentacona, ale chyba ciut ostrzejszy
- Orestegor 300mm / 4.0 - tele jakiego mozna pozazdroscic, jest jeszcze wersja pentagon, ale chyba trafilem na kiepski model, ten orestegor to rzeznik, zaden VR nikonowski nie ma co sie z nim rownac.
- Formula 5 MC 28mm / 2.8 - niezly szeroki kat, chyba najlepszy jaki do tej pory mialem
- Helios 58mm / 2 (jakis ciekawy model) - pelen metalowy, calkiem fajny, ladnie ostrzy
- Tessar 50mm / 2.8 Macro (Carl Ceiss Jena) - mialem w nim walnieta przyslone, ale jakos dawalo sie nim robi, naprawde plastyczny fajny obiektyw.
- Industar 50mm / 3.5 Macro - revela, taki kikut i taka ostrosc, w dzien mozna naprawde niezle porzadzic, w nocy przy sztucznym oswietleniu robilem krople, rzeznik!
- Helios 58mm / 2 (wersja full metal) - rowniez metalowy, ale ten mial przelacznik auto manual, spoko wersja, oj bylo ich troche
- Flektogon 20mm / 3.5 - no niepocieszony jestem, problemy mialem z ostroscia i to spore... chyba nie bardzo sie przypasowal...