Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Jaki obiektyw M42 do 350ki?

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

moze tym, ze w tym drugim przypadku nie znasz sprzedajacego, ma tylko 1 koment!, i jesli nie zna sie, co sprzedaje - to moze nie dba o sprzet? ja bym wolal kupowac od osoby pasjonujacej sie fotografia - jest wieksza szansa, ze sprzet bedzie zadbany. oczywiscie - jesli ma sie zakonczyc na cenie <30zl to bym bral, przetestowal, i dopiero potem (ewentualnie) kupowal od ekrowy
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Domyślnie

Ale takich aukcji z Zenitami jest kilka. I to do ok 30 PLN.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To co przewinelo sie prze moje rece do tej pory na m42:

- Pentacon 50mm / 1.8 - do macro rzeźnik, do portretu mała głębia ostrości
    - Pentacon 29mm / 2.8 Zeiss - mialem troche porysowanego, ale focił wyśmienicie, na rogach były problemy z przytrzymaniem ostrości
    - Pentacon 135mm / 2.8 - rzeźnik, doskonała jakość
    - Jupiter-21 200mm / 4 - w miare lekki ok 1kg, bardzo fajny w miare jasny, dobry tele
    - Sonnar 135mm / 3.5 - rzeznik, ale troche za ciemny, do macro przy dobrym oswietleniu najlepszy, najgestszy
    - Sonnar 200mm / 2.8 - rzeznik, ok 200lpmm, dobre egzemplarze mialy nawet powyzej, niestety mialem tylko pozyczonego, ale poluje na takiego.
    - MTO 1000mm / 8 - tylko statyw, da rade, ale plastikowy, ostrych zdjec to z niego nie miałem za bardzo
    - MTO 500mm / 8 - to pomyłka...atrapa
    - Palar 800mm / 8 - to jest rura przy której wymiękłem... 6kg, składany na pół, ostrość rzeźnicka, mozna bylo podgladac sasiadow, piekny!!!
    - Kiev 35mm / 2.7 na gwint i na bagnet - na bagnet pasuje do nikona i to jeden z lepszych takich sensownych obiektywow, na gwint rzeznickie macro
    - Industar Macro 50mm / 2.8 - kultowy rzeznik macro
    - Helios (wersja Gelios) 58mm / 2 - ********y, maly, ostry, fajny, malo spotykany model
    - Jupiter-9 85mm / 2.0 - najostrzejszy obiektyw jaki mialem ok 140lpmm
    - Mir 1B 37mm / 2.8 - super macro, bardzo jasne, doskonale, jakosc zyleta
    - Albinar Special 135mm / 2.8 - zyleta, podobny do pentacona, ale chyba ciut ostrzejszy
    - Orestegor 300mm / 4.0 - tele jakiego mozna pozazdroscic, jest jeszcze wersja pentagon, ale chyba trafilem na kiepski model, ten orestegor to rzeznik, zaden VR nikonowski nie ma co sie z nim rownac.
    - Formula 5 MC 28mm / 2.8 - niezly szeroki kat, chyba najlepszy jaki do tej pory mialem
    - Helios 58mm / 2 (jakis ciekawy model) - pelen metalowy, calkiem fajny, ladnie ostrzy
    - Tessar 50mm / 2.8 Macro (Carl Ceiss Jena) - mialem w nim walnieta przyslone, ale jakos dawalo sie nim robi, naprawde plastyczny fajny obiektyw.
    - Industar 50mm / 3.5 Macro - revela, taki kikut i taka ostrosc, w dzien mozna naprawde niezle porzadzic, w nocy przy sztucznym oswietleniu robilem krople, rzeznik!
    - Helios 58mm / 2 (wersja full metal) - rowniez metalowy, ale ten mial przelacznik auto manual, spoko wersja, oj bylo ich troche
    - Flektogon 20mm / 3.5 - no niepocieszony jestem, problemy mialem z ostroscia i to spore... chyba nie bardzo sie przypasowal...

Domyślnie

pentacon 50 f1.8 z MC. powinien być dobry.
    |a ja mam aparat i oko
    i wreszcie nową sigmę|
    www.muka.foxnet.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Nie trzeba od razu brać Sonnara, kumpel kupił szkło ORESTOR 2.8 / 135 i muszę przyznać, że na moim 20d ostrzy jak żyleta. A dał coś koło 100 zł.

A ja rowniez z ta ogniskowa polece Taira 135/2.8 - ostry juz przy 2.8 (choc na razie ledwo pare fotek strzelilem), polecany na grupie foto.cyfrowa przez Janko Muzykanta jako tansza a rownie dobra i jasniejsza alternatywa dla rozchwytywanych Sonnarow

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekrowa
    - Flektogon 20mm / 3.5 - no niepocieszony jestem, problemy mialem z ostroscia i to spore... chyba nie bardzo sie przypasowal...
    Kiedyś bardzo chciałem mieć szeroki kąt w Zenicie... Kupiłem więc Flektogona. Nigdy nie ostrzył, na żadnym Zenicie ani potem na żadnym EOSie.
    Myślałem, że to ten egzemplarz nie lubił... A tu widać, że to taki standard
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziemna
    Kiedyś bardzo chciałem mieć szeroki kąt w Zenicie... Kupiłem więc Flektogona. Nigdy nie ostrzył, na żadnym Zenicie ani potem na żadnym EOSie.
    Myślałem, że to ten egzemplarz nie lubił... A tu widać, że to taki standard
    Piszecie obaj o wersji 20 3.5 ?
    A co z takim: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59712627

A jesli nie Flektogon to... jakiego 20mm warto sprobowac? Czy moze szarpac sie na Zenitara 16mm i liczyc na udany egzemplarz?

Btw wlasnie kupilem Heliosa 85/1.5 i Praktice MTL 50 z Pentaconem 50 1.8 8)

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Mój nieostry Flektogon od wielu lat zalegał w szafie. Właśnie go wyciągnąłem - jednak to jest wersja 20/4 - ta sama co na aukcji Allegro. Tylko ma numer seryjny od 84...

A co do szerokich - jakoś tak się potem złożyło, że nigdy mi nie był na tyle potrzebny, żebym szukał zastępczego... Nie mam bladego pojęcia, co polecić.
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

tomay
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A ja rowniez z ta ogniskowa polece Taira 135/2.8 - ostry juz przy 2.8 (choc na razie ledwo pare fotek strzelilem), polecany na grupie foto.cyfrowa przez Janko Muzykanta jako tansza a rownie dobra i jasniejsza alternatywa dla rozchwytywanych Sonnarow
    Tez posiadam, polecam bardzo.
    Ostrzy bardzo ładnie, z pierscieniami/mieszkami/soczewkami do makro tez sie nadaje.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekrowa
    Flektogon 20mm / 3.5 - no niepocieszony jestem, problemy mialem z ostroscia i to spore... chyba nie bardzo sie przypasowal...
    Nie istnieje takie szkło. Jeśli chodzi o 20mm to są 2 - 20/4 i 20/2.8. Pierwszy taki sobie, drugi świetny. Jeśli chodzi o ostrzenie na nieskończoność, to nie każda przejściówka EOS-M42 pozwala na to.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów