Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
Obiektywy to IMO masz akurat bardzo fajne.
Jednak faktycznie mądrze Ci odpowiedziano, że skoro nie bardzo wiesz, czego się spodziewać, to nie warto wydawać pieniędzy.
5DMkII to już zabawka dla bardziej świadomych odbiorców i niejednego może rozczarować. Ciebie szczególnie w aspekcie AF.
A jeśli wiesz doskonale o co biega w tej zabawie a szukasz po prostu opinii przesiadkowiczów, to z tym może być ciężko, bo raczej mało kto w polskich realiach po wydaniu sporej kasy na 50D leci kupić sobie Marka II.
Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Właśnie trafiłeś na takiego delikwenta.
Nie pisałem o tym tutaj, by nie prowokować wojenek ale posiadałem 50D przez chwilę - kilka dni. To za mało, żeby wyrobić sobie pełną opinię o tym - niewątpliwie doskonałym - aparacie więc liczą się bardziej moje odczucia. Porobiłem trochę zdjęć i zero samozachwytu nad własnym wybitnym talentem zero opadu szczęki. Po prostu "to nie było to". Nie umiem tego ująć jaśniej.
Korzystając z praw konsumenckich na Wyspach (bardzo PROkonsumenckich) po prostu oddałem sprzęt do sprzedawcy. Gdy kasa wróciła na moje konto, nabyłem drogą kupna MarkaII.
I teraz wiem, że zyję!
Ten sprzęt tak o lata świetlne wyprzedza moje umiejętności, że wieki potrwa nim zapragnę zmiany aparatu na lepszy. Cieszę się z każdego naciśnięcia migawki, z radością obrabiam zdjęcia (jakie tam: obrabiam!, one praktycznie żadnej obróbki nie potrzebują przy ustawieniach na zero) i marzę, żebym pewnego dnia był tak dobry jak mój aparat.
Po prostu inny świat. Z dobrym szkłem to przestaje być cyfrowy aparat. Przeskakujesz na inny poziom odczuwania rzeczywistości i Twój sprzęt zaczyna malować nieskazitelne obrazy... I to 3D.:-D
Ostrość pochodzi z natury - nie jest sztuczna, cyfrowo osiągnięta.
Masz pojęcie nie tylko o dwuwymiarowym kształcie, czujesz fakturę, ciężar fotografowanych rzeczy. Wiesz czy są delikatne czy brutalnie szorstkie. Masz informacje z pierwszej ręki jak ostre są kolce róży na zdjęciu.
Oczywiście każdym aparatem można to osiągnąć ale 5DMkII robi to bez żadnego trudu, obróbki, sam z siebie, mimochodem. Z tak bezczelną pewnością siebie, że aż dech zapiera.
I to jest IMO warte każdych pieniędzy.
ISO400 f/1,6 1/2000s - wybacz idiotyczne kadrowanie
Pozdrawiam!
to jest...to jest...normalne świństwo. !