mam możliwość zamienić moja puszkę na tą nową co jest fajna i filmy kręci i wogóle-ale konkretnie-jakie odczucia po zamianie mają włąciciele nowej 5D.podobno jest o wiele leprzy no bo to pełna klatka-ale wiecie-ja bym chciał tak bardziej po chłopsku
mam możliwość zamienić moja puszkę na tą nową co jest fajna i filmy kręci i wogóle-ale konkretnie-jakie odczucia po zamianie mają włąciciele nowej 5D.podobno jest o wiele leprzy no bo to pełna klatka-ale wiecie-ja bym chciał tak bardziej po chłopsku
Bardziej po chłopsku?
Oj, waćpanie, miastowy waćpan zapewne, a takie dziwno pytonio zadajeta - tosz to każdy kum u nas na wsi wie co z tym pełnokliatkiowim hapariatem jest. Ba, nawet i Zośka ze sklepa, ta co piwa nie pozwolo pić na schodeczkach to wie. A gupio ono jest że hej!
Panie miastowy, tosz to som bardzutko inne hapariaty. Te maszinki majom mało ze sobom wspulniego. Panie miastowy, jak wielmoże nie wie czy kce tego hapariata, jak wielmoże nie wie, na czym by wielmoże zyskał podczas zamieniunku, to po co waćpan się w to wpycha?
Wystarczająco po chłopsku?
Aparaty, obiektywy, lampy.
Wiesz co - jak patrzę na Twoją stopkę to bym wolał zainwestować w jakąś dobrą optykę do tej 50-tki, bo jeśli chcesz robić 5D z tym co masz to szkoda zachodu
Wiesz co -pytanie nie było odnośnie szkła jakie chcę kupić-tylko puszki,mam co mam bo zbierałem kase na pełna klatkę i właśnie mam dylemat-czy kupić do 50 tki szkła czy kupić 5-tke -przemęczyć sie 2-3 miechy i pod nia kupować szkło...możesz się nabijać z tego co mam-a najlepiej sie pochwal swoją galerią-chętnie zobacze te wypasione fotki
wybacz, ale o czym Ty piszesz? szklo, ktore jest takie sobie w cropie potrafi byc wypasione w pelnej klatce. zwlaszcza jak mowimy o takim napierniczeniu pikseli jak ma 15Mpix w porownaniu z 21Mpix w pelnej klatce (gestosc 8Mpix w cropie)
wez sobie takiego Pentacona 50/1.8, zapnij do 5D i zrob zdjecie. a potem sobie do woli szukaj w jakimkolwiek cropie czegos chocby odlegle zblizonego jakosciowo...
mieszko_1vp nawet się nie zastanawiaj !!!
Bierz pełną klatkę, bo nawet z tymi szkłami które masz, tak jak pisze akustyk, odczujesz różnicę olbrzymią.
Ja akurat porównanie mam tych samych szkieł (min. manuale Leica i M42) na 400D, 40D i 5D (starej :winki ... zdjęcia mówią same za siebie.
Poprostu pełna klatka to zupełnie inna bajka![]()
To szkło, które na cropie było przyzwoite - na FF jest świetne ...
Jeśli masz taką możliwość, zrób zdjęcia tym co masz na 5D mkII czy 5D (może kogoś znajdziesz z taką puszką) i wtedy podejmij decyzję - wiadomo jaką :wink:
A jeśli chodzi o szkła docelowe - jak będziesz miał puszkę jaką chcesz, czyli 5D mkII, to i szkła też łatwiej będzie wybrać, bo nie będzie dylematu pod co dobierać - cropa czy FF.
Przepraszam za mały oftop (nie przesiadałam się z puszek o które pytasz :winki dobrego wyboru życzę
![]()
Ostatnio edytowane przez Selena ; 08-05-2009 o 08:39
Za mna tez chodzi 5-tka marek drugi. Strasznie mi sie namieszalo w glowie bo juz widze na pierwszy rzut oka czy zdjecie bylo wykonane FF czy cropem.
Szkoda ,ze jest w kicie tylko z 24-105 f/4 a nie na przyklad 24-70 f/2.8.
Przezucilem sie z 400d na 50d i jest troche roznicy w szybkosci i AF ale spodziewalem sie wiekszej zmiany. Nie podoba mi sie matryca w 50d. Szumi jakos. Wysokie ISO tylko troszke lepsze od 400d. Gdybym mial wolna kase to chetnie byl puscil 50d z moim tamronem i wzial 5d mkII z 24-70 albo 16-35.
1) Zupelnie inna plastyka zdjec.
2) Okrywasz swoje szkielka na nowo.
3) No i uzywalne ISO do 6400 a powiem ,ze krotkie sekswencje filmowe w HD z bawieniem sie dobra optyka to tez jest cos do czego mnie ciagnie.
Wiem ,ze i tak w przeciagu 1,5 roku wyladuje na 5d mkII ...tylko teraz nie wiem czy jak mam takie zamiary to od razu sie prrzesiadac czy poczekac sobie.
Ostatnio edytowane przez toshimitsu ; 08-05-2009 o 08:44
Positively dirty minded
widzę toshimitsu że masz tamrona 17-50.moja dziewczyna ma takiego i mój kolega-i szczerze jak widze fotki ze wspólnych plenerów to pentacon 28mmm + 50mmm bije okrutnie tamrona...sam na tym tamronie robiłem przez rok-ale był podpięty do minolty.Apetyt teraz mam na c 85mm i 70-200mm
największą różnice w stosunku do cropa uzyszkasz na FF oraz na stałkach. Jesli NAPRAWDĘ potrzebujesz zooma to kup zooma ale tak czy owak, polecam stałki. Czy to Lki czy nie Lki, wszystkie chodzą na FF bajecznie, może niektore troche wolniej, troche mniej. A to że w zestawie KIT nie ma 24-70 - nie ma nad czym płakać. Kupujesz 5dmarkII wraz z 24-105 (juz chodza po 2400 funtówna ebayu w UK ), sprzedajesz 24-105 i masz taniej puszkę![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User