Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: [Kotlina klodzka] Kopalnia zlota w Zlotym Stoku

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Question [Kotlina Kłodzka] Kopalnia złota w Złotym Stoku

Niebawem wybieram sie na wycieczke w tamte rejony i ze swojego sprzetu chcialbym zabrac tylko body z T17-50 bo to mi spokojnie wystarczy do zdjec krajobrazowych a nie chce brac calej reszty tj 50, 85, lampy i gripa.
    Wszystko byloby dobrze gdybym po drodze nie chcial wejsc do kopalni zlota - tu zaczynaja sie schody. Czy swiatlo f2.8 bez lampy wystarczy by zrobic jakies ujecia w kopalni czy raczej nieuniknionym bedzie zabranie ze soba jasnej 50tki czy moze nawet i zewn lampy ?
    Moze ktos byl i mial okazje sie zmierzyc z tam panujacym oswietleniem ?
    Podaje link do kopalni http://kopalniazlota.pl/ w celu ew przypomnienia
    Ostatnio edytowane przez ElSor ; 07-05-2009 o 12:21
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

2,8 bez lampy nie da rady. Proponuję zabrać statyw

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Przy dlugich czasach naswietlania zawsze ktos moze wejsc w kadr i nie wiem na 100% czy ze wzgledow bezpieczenstwa mozna tam wchodzic ze statywem.
    Inna rzecz ze statywu tym bardziej nie chcialo by mi sie taszczyc (najwiekszy i najciezszy) mimo iz zdjecia wtedy moglyby byc najlepsze jakosciowo - poszukuje jakiegos kompromisu.

Skoro F2.8 nie da rady to pozostaje dylemat czy F1.4 a lepiej F2.0 na 50mm z ISO 800 da rady
    Ostatnio edytowane przez ElSor ; 07-05-2009 o 12:38
    A490+SDK

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

byłem w ostatnia niedziele właśnie w tej kopalni używałem tylko 17-55 + 430ex bez lampy albo statywu to nawet nie ma co iść ciemno jak w d... w niektórych miejscach.
    Fajny jest tam w środku wodospad który polecam i małpi gaj jak zgram i zrobie rawy i będzie coś ciekawego to pokaże
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Dzieki za szybkie odpowiedzi oczywiscie obojgu wam.

Czekam zatem na zdjecia / link

Z atrakcji biore trase normalna i splyw wiec atrakcji z kopalni powinno byc az nadto - nie wchodze jedynie do Sztolni ksiazecej bo czas bedzie mnie nieco pogianal a do zwiedzania mam wiecej miejsc w okolicy (Maria Sniezna, ogrod bajek, wodospad wilczki ... gory)
    A490+SDK

Początki nałogu

Domyślnie

Byłem w tej kopalni kilka lat temu i z tego jak zapamiętałem to powiem tak:
    o statywie zapomnij, idziesz z wycieczką, przewodnik ma do pokazania trasę i może wycieczka nie będzie miała ochoty czekać aż rozstawisz statyw, ustalisz parametry itp.
    Światło na trasie zwiedzania pochodzi z lamp elektrycznych, ściany - ciemna skała czyli warunki takie jakbyś fotografował w ciemnych piwnicach, albo i gorzej.
    Natomiast sama kopalnia jest bardzo ciekawym obiektem do zwiedzania i fotografowania i gdyby udało Ci się załatwić sobie wejście tylko Ty i przewodnik tak aby maksymalnie wykorzystać zdjęciowo to gorąco polecam. Pamiętam, że obsługa była bardzo miła i przyjaźnie nastawiona do turystów (p. przewodnik "Mysza" - jedyna w kopalni)

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale w zasadzie w kopalni złota nie ma zbyt ciekawych rzeczy do fotografowania - same korytarze, pare pomieszczeń, 1 czy 2 wodospady i wszędzie ciemno. Dużo bardziej polecam Ci Jaskinie Niedźwiedzią w Kletnie. Poniżej przykładowa fota na ISO1250@10mm 30D z "łapy". Tu nie wolno korzystać ze statywu.
    W razie czego dajesz ISO 1000 i trzaskasz z ręki na 2.8 i 17mm. Zawsze coś wyjdzie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tu jeszcze "na szybciora" mogę ci pokazać okolice Kopalni Złota. Jak idziesz scieżką od kamieniołomu i tego leśnego miasteczka w górę, to wzdłóż drogi cały czas meandruje strumyczek (nie wiem jak on się nazywa). Jak przygrzeje słoneczko, to spodziewaj sie przepaleń na zdjęciach Tu przykład :
    Ostatnio edytowane przez caveman ; 07-05-2009 o 14:53 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Niestety ale Jaskinie Niedzwiedzia musialem sobie odpuscic bo wiem ze nie starczy czasu (podobnie zreszta jak Twierdze Klodzko). Moze w pozniejszym terminie uda mi sie tam wrocic i spedzic w okolicy nieco wiecej czasu niz 1den weekendowy dzien.

Co do sprzetu to mimo iz moja szyja sie nie ucieszy to widze ze musze wziasc 17-50 a do tego lampe i gripa by to jakos utrzymac :/ Oby tylko ISO 800 wystarczalo (1600 za bardzo szumi jak dla mnie) bo chce tylko doblyskiwac lampa tak aby nie byla glownym zrodlem swiatla - ciekawe jak bedzie z odbijaniem swiatla od skal
    Ostatnio edytowane przez ElSor ; 07-05-2009 o 23:24
    A490+SDK

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja na ISO 800 nie dałem rady, ale z drugiej strony nie mam lampy ani f2.8.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    Ale w zasadzie w kopalni złota nie ma zbyt ciekawych rzeczy do fotografowania - same korytarze, pare pomieszczeń, 1 czy 2 wodospady i wszędzie ciemno.
    W zasadzie to racja ale zawsze jest jakas pamiatka - warunki rzeczywiscie bardzo trudne i ze tak powiem by "uchwycic klimat" zadalo by sie ISO > 1600 i lekkie doblyskanie lampa lub jeszcze wyzsze ISO i bez lampy (mozliwe ze 5D MK II daloby rade).

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    Jak idziesz scieżką od kamieniołomu i tego leśnego miasteczka w górę, to wzdłóż drogi cały czas meandruje strumyczek (nie wiem jak on się nazywa).
    Zloty Potok
    A490+SDK

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów