Narazie jedna fotka tylko)
1 Odrobinkę za ciemne,ale chciałem zachowac klimat miejsca...
flara i winieta zamierzona![]()
Narazie jedna fotka tylko)
1 Odrobinkę za ciemne,ale chciałem zachowac klimat miejsca...
flara i winieta zamierzona![]()
Ostatnio edytowane przez dangorka ; 21-02-2009 o 22:40
Flara i winieta z tego co widzę to na pewno nie była zamierzona , tylko tak wyszło . Na pewno zrobiłeś kilkanaście fotek w tym lesie i ta wydała Ci się najlepsza a to znaczy ze jeszcze wiele pstryków przed tobą i może coś wtedy się nada do pokazania . Przeglądaj tą stronę (http://plfoto.com/top ) tam naprawdę trafiają się niezłe strzały którę naprowadzą Cię na ścieszkę światła .
Pozdrawiam.,
flara i winieta została dodana w Photoshopie
A jesli chodzi las to zdazylem zrobic tylko dwa zdjęcia.
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Może i nie, ale sądzę, że niebo nie było priorytetem i wyszło takie po ustawieniu balansu bieli na dolne partie obrazunp wiedząc że autor:
btw pytanie do teoretyków koła barw: z jakiego koloru aparat powinien pobrac dane bieli, żeby dac zielony zafarb? mi np AWB nigdy nie dało tak zielonej dominanty:wink: Poza tym się tak nie denerwuj, jak autor powie co zrobił, to się okaże..:-)chciałem zachowac klimat miejsca...
Pozdrawiam
PS: W EXIF'ie masz info o ręcznym balansie bieli, więc AWB odpada.
Ostatnio edytowane przez Slider ; 22-02-2009 o 15:17
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Sie nie denerwuje poprostu obrabiałem kiedyś zdjęcia z powietrza na AWB robione wiekszość kadru stanowił las kawałek woda i woda była zielonkawa.
wyjasniam wątpliwosci
bzdurą jest to co mówi abcdariusz o tym ze flara i winieta nie były celowe,co mozna zobaczyc na zdjeciu ponizej
bzdura tez jest to,ze zrobilem kilkanascie zdjec...tak naprawde zrobilem tylko dwa,...srednio udane,przepalone niebo,chyba rzeczywiscie nie trafiony balans bieli
zdjecie bylo robione w wakacje,chciałem zobaczyc czy mozna je jakos uratowac, i dlatego zamiescilem w celu uslyszenia opinii,czy ide dobra drogą...duzo nauki przede mna,sama przerobka jest na podstawie jednego tutorialu znalezionego w sieci...
dziekuje wszystkim za opinie i odwiedziny w watku
tutaj oryginalna wersja zdjecia