Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 81

Wątek: Teren prywatny brak oznaczenia

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przede wszystkim masz pełne prawo fotografować obiekty dostępne "z zewnątrz". Nie wolno Ci przechodzić przez płoty i ogrodzenia, ale to co jest widoczne z ulicy możesz spokojnie fotografować. Jakby gość na mnie wyskoczył z takimi tekstami to bez zastanowienia wezwałbym policję. Szczucie psami to już jest przestępstwo.

Dowodu NIE WOLNO NIKOMU w żaden sposób kopiować, fotografować. Punkty sprzedające tel komórkowe robią to bezprawnie.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Dowodu NIE WOLNO NIKOMU w żaden sposób kopiować, fotografować.
    Bo? Co tego zabrania? Nie słyszałem o takim przepisie, stąd pytam.

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Punkty sprzedające tel komórkowe robią to bezprawnie.
    Przy komórce mnie proszono o dowód do skserowania, a nie kazano. Myślisz że kogoś zmuszali do dania dowodu?

To trochę jak z przeszukaniem komuś torebki. Czy masz prawo poprosić kogoś o pokazanie zawartości? Tak, nic nie stoi na przeszkodzie. Czy osoba musi pokazać? Nie.
    400D | 17-85/4-5.6 IS USM | 50/1.8 | 70-200/4 L IS USM | 580EXII

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adminekPL Zobacz posta
    Bo? Co tego zabrania? Nie słyszałem o takim przepisie, stąd pytam.
    Nie słyszałeś o ustawie o ochronie danych osobowych? Dziwne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ale czy ta Ustawa nakazuje mi chronić moje dane osobowe i zabrania je rozdawać? Chyba raczej daje mi prawo do ich ochrony, ale wolno mi z niego nie skorzystać
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Lipski Zobacz posta
    Ale czy ta Ustawa nakazuje mi chronić moje dane osobowe i zabrania je rozdawać? Chyba raczej daje mi prawo do ich ochrony, ale wolno mi z niego nie skorzystać
    tu sprawa wygląda inaczej. Bohater tematu nie oddał dobrowolnie swojego dowodu do skopiowania. Dokumenty zostały mu wyrwane.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Słyszałem, nawet ją czytałem. I nic tam nie ma o tym, że nie wolno kopiować czy fotografować dowodu osobistego. Mówię bowiem o tych dwóch działaniach, a nie o ewentualnym przetwarzaniu lub wykorzystywaniu tych danych.

canis_lupus napisał bowiem, że nie wolno. Ja twierdzę, że wolno. Nie znam bowiem takiego zakazu.

Sam jestem lekko zszokowany sytuacją. Fakt, że ja poprosiłbym w podobnej o pomoc milicję.
    400D | 17-85/4-5.6 IS USM | 50/1.8 | 70-200/4 L IS USM | 580EXII

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Ja bym na Twoim miejscu poszedł na policję i wumusił napisanie takiego protokołu z tego dnia, w którym będa zapisane wszystkie szczegóły zajścia. Czasem najmniejsze słowo może być tak obrócone że zrobią z Ciebie nie wiadomo kogo.

Nie wiem jak to prawnie wygląda ale jest szansa na to żeby kolega mógł złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa po tym jak już złożył wyjaśnienia ? W końcu był szczuty psami, istniało realne prawdopodobieństwo narażenia go na uszczerbek na zdrowiu ?
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    .......Nie wiem jak to prawnie wygląda ale jest szansa na to żeby kolega mógł złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa po tym jak już złożył wyjaśnienia ? W końcu był szczuty psami, istniało realne prawdopodobieństwo narażenia go na uszczerbek na zdrowiu ?
    Z prawnego punktu widzenia szczucie psami i niezachowanie ostrożności przy ich trzymaniu jest wykroczeniem. Z procesowego punktu widzenia brak postronnych świadków (lub innych dowodów) na miejscu zdarzenia przekreśla szanse na ukaranie winnych. W pewnym sensie świadkami mogliby być policjanci, ale nie było ich na miejscu. Więc składanie jakiegokolwiek zawiadomienia w tej sprawie jest raczej nie celowe z uwagi na fakt, że temu gościowi w sumie nic się nie udowodni - a może on podać jakiś swoich świadków, którzy z kolegi forumowicza mogą próbować zrobić tego "złego".
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Pewnie, że nawet nie należało wyciągać portfela z dowodem tylko zadzwonić na Policję.

Pytanie co by było gdyby zamiast dawać dowód autor tematu wyciągnął komórkę lub zarządał od tamtego ściągnięcia Policji. Tamten typ na pewno by nie czekał potulnie na Policję, pewnie skończyłoby się na obiciu facjaty.

Pamiętajmy również, że Policja nie przyjedzie natychmiast. Czasami w ogóle może nie przyjechać lub może przyjechać po godzinie.

Zablokowany

Domyślnie

ij-goąć cię napadł -chciał Ci ukraść aparat,krzyczał że cie zabije...gdybym ja tam był-na pewno przed policją by karetka musiała przyjechać

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów