Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 139

Wątek: Canon vs Nikon vs (..)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Jakby ten 200-400 był rzeczywiście f/2.8 to 10kCHF nie byłoby wcale wygórowaną ceną
    jakby ten lens byl f/2.8 przy 400mm to przeslona mialaby fizycznie srednice 14,3cm (a cala konstrukcja ma w najszerszym miejscu 12,4cm). i juz nie jeden niewolnik, tylko ze dwoch by musialo go nosic i "stabilizowac". a pod spod statyw jak od wielkoformatowego Linhoffa
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

no racja czyli zostaje 80-400 VR ale ten jest wolniejszy, a później to już stałki jeśli ma myć coś dłuższego, ale to też "tanie" A nie ukrywam, że długiej rury mi brakuje i tu jest fajna cecha Canona można kurde zapięć jakieś M42 przez przejściówkę i będzie działać pomiar światła, a przy cenie tych szkieł m42 to do przyrody całkiem fajne rozwiązanie - tej mniej ruchomej

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Eee bez przesady, 3 kilo za zooma 200-400/4 to wcale nie jest dużo.. To wygląda na naprawdę świetne szkło. A 1Dsmk2 to fajne body A tylne ścianki do MF też są fajne.. i prywatne odrzutowce też ;-)

Cytat Zamieszczone przez kopytko
    no racja czyli zostaje 80-400 VR ale ten jest wolniejszy, a później to już stałki jeśli ma myć coś dłuższego, ale to też "tanie" A nie ukrywam, że długiej rury mi brakuje i tu jest fajna cecha Canona można kurde zapięć jakieś M42 przez przejściówkę i będzie działać pomiar światła, a przy cenie tych szkieł m42 to do przyrody całkiem fajne rozwiązanie - tej mniej ruchomej
    Eee, do tej "mniej ruchomej" to i 80-400 się nada

Coś już napisał

Domyślnie

chociaż kurcze widziałem zdjęcia sportowe z 80-400 i było nieźle, no ale u nikona tu też dużo body robi bo to silnik z niego kręci a ten pewnie w d2x nieco lepszy niż w d70

Miasto
    Zürich

Domyślnie

chociaż kurcze widziałem zdjęcia sportowe z 80-400 i było nieźle, no ale u nikona tu też dużo body robi bo to silnik z niego kręci a ten pewnie w d2x nieco lepszy niż w d70
    Cytując Rockwella:
    AF speed is slow. With a hot camera like the D2H/X, D1/H/X or F5 it's OK; with an amateur camera like the F100, D100 or slower it can be annoying.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytując Rockwella:
    hehe... a Rockwell ma jeszcze tendencje do malowania na rozowo tego co ma zolty znaczek ze sie tak wyraze
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

No właśnie gdyby w tym 80-400 Vr był jeszcze AF-S to pomimo "ciemnoty" jego bym był go nawet kupił. Ale z drugiej strony słyszałem opinie użytkowników D70 którzy mówią, że Af jest całkiem ok i porównywalny z tym 80-200 - nie AF-S (trochę wolniejszy). Dlatego też mam zamiar sam to sprawdzić - jutro będę wiedział :P

Miasto
    Zürich

Domyślnie

No właśnie gdyby w tym 80-400 Vr był jeszcze AF-S to pomimo "ciemnoty" jego bym był go nawet kupił. Ale z drugiej strony słyszałem opinie użytkowników D70 którzy mówią, że Af jest całkiem ok
    Hmm, powiem tak: ja sprzętu Nikona dłużej w ręku nie miałem nigdy. Ale z racji zainteresowań (airshows) mam okazję często pomacać właściwie większość tego, co fabryka dała w dziedzinie "długi obiektyw + szybkie body" - no, może nie licząc 1200mm . Akurat tego 200-400 jakoś nie miałem przyjemności, ale 80-400 i owszem - i powiedziałbym, że z D2X szybkośc, pewnośc itp. jest minimalnie gorsza niż 20D + 100-400L. Ale body fajne ech, ten dźwięk migawki

Coś już napisał

Domyślnie

czyli rozumiem z tego że szybkość AF 80-400 jest całkiem znośna, jeśli tak będzie z d70 to nawet fajnie bo szukam dłuższej rurki. Ja tylko lubie konstrukcje "panzerkampfwagen" i tu moje ulobione cuś to 80-200 Nikona - ani nie zmienia długości podczas zoomawania ani podczas ogniskowej. A ten 80-400 troszkę mniej solidnawy, ale cóż
    Zazdroszczę możliwości macania :P

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

A co myslicie o obsludze menu i podgladzie obrazkow w obu systemach?

Moje doswiadczenia obejmuja tylko canona 20d i 350d a z nikonow d100, d70.
    Wynika z nich jak narazie ze z nikona wychodza foty bardziej klimatyczne..

Wracajac do menu.. navigacja w obu systemach jest ok, choc pzeferuje ten z 20D.
    Za to jedyna rzecz ktora mnie odstraszyla od nikona to przegladanie fot. a w szegulnosci zoomowanie.. ilosc czynnosci ktore musialem robic aby zobaczyc powiekszona fote byl 2 razy wiekszy niz w canonie.
    Byc moze nie robilem tego dobrze, ale wlasciciel nikona sam twierdzil ze ni umie inaczej.

Z mojego punktu widzenia ergonomia navigacji menu itp jest bardzo wazna.
    I np brak kulka szybkiego nastawu w canonie 350d to porazka.

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów