Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314
Pokaż wyniki od 131 do 139 z 139

Wątek: Canon vs Nikon vs (..)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Już pomijając, że "grafik komputerowy mocno obrabiający zdjęcia w PS" powinien wiedzieć o czymś takim, jak Adobe RGB ;-)
    Damn!
    Szkoda, że to nie ja pierwszy napisałem ;-)

Do Domin-Q: Tylko mi nie mów, że jpg/tif po konwersji z .cr2 w aRGB jest przesycony
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 20-09-2005 o 08:23

Domyślnie

Domini-Q a pochwalisz się tym teścikiem, czy dalej będziemy rozmawiać o niczym?

Bywalec

Domyślnie

POCHWALĘ SIE TEŚCIKIEM TYLKO NARAZIE Z TRUDEM ZNAJDUJE CZAS ŻEBY ODPISAĆ.

Tylko mi nie mów, że jpg/tif po konwersji z .cr2 w aRGB jest przesycony
    KOŃCZE SWÓJ UDZIAŁ W TEJ DYSKUSJI. NARAZIE.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Bywalec

Domyślnie

Kończe bo mi argumentów brak, jak będę miał czas to wrzucę foty.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domini-Q
    no własnie, skoro były surowe z matrycy to czemu takie różne. O taka róznice własnie chodzi. o nic innego mi nie chodziło, jak tylko o to, że mimo wszystko Canonowskie RAW jest cieplejsze, bardziej nasycone, i tyle. Podsumowując: Plik raw (nef), otwarte w PS ==> duża róznica kolorystyczna. to wszystko.

Adobe Camera RAW ma inne algorytmy czytajace Canona i inne Nikona. Canona czyta poprawniej (bo na podstawie specyfikacji Canona) , Nikona sie domysla bo Nikon zamknal swojego NEFa, znaczy nie udostepnil specyfikacji itp choc sie miesza ciagle w tym temacie ale taki jest stan z D70 czy D50 na przyklad.
    To z jednej strony.

Z drugiej strony powiem brutalnie: albo powinienes miec sporo lepsze niz my rozeznanie w temacie a nie narzekac "a Canon to a Nikon to" albo nie powinienes chwalic sie swoim zawodem bo wykazujesz zadziwiajace braki wiedzy jak na ten zawod - chciales zaimponowac czy uzyc go jako argumentu "ja mam racje i wiem lepiej" ale niestety wyszlo na odwrot.

Bo gdy grafik mi mowi "mam jakies problemy z kolorami i nie wiem czemu" (mimo ze to wiedza ogolnodostepna, wystarczy troche sie interesowac i poczytac) to mi sie taki dowcip przypomina:

Co to jest: wisci na scianie i ryczy?
    odp: du* nie alpinista

Bez urazy, bo widze ze juz krzyczec zaczynasz (albo ci sie capslock zacial), i koncze by cie dalej nie dreczyc.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

po pierwsze - odgrzewasz watek sprzed 5 lat !!!!
    po drugie - to juz byyyyyylo milion razy

rece opadaja

Domyślnie

skorzystałem z wyszukiwarki i nie znalazłem
    nic by Ci się nie stało jakbyś to zignorował skoro to już widziałeś, w końcu nie założyłem nowego wątku
    tyle w temacie ode mnie

ps. wątek odgrzany ale zawsze na czasie, nikt nie oczekuje tu kłótni jak kilka postów wstecz
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Buttler ; 07-02-2010 o 20:32

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a Tobie nic by sie nie stalo, gdybys sprawdzal daty ostatnich postow w watku.. a jak juz cos dopisujesz, to chociaz merytorycznego

eot

Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314

Uprawnienia umieszczania postów