Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 139

Wątek: Canon vs Nikon vs (..)

Bywalec

Domyślnie

Tylko jak robisz w RAW to aparat ignoruje te ustawienia. Maja one znaczenie tylko jak robisz w jpg.
    to tym bardziej jest coś nie tak. żebyśmy sie zrozumieli, test dotyczył porównania matryc CMOS i CCD, to wszystko i był robiony ot tak, żeby zrobić.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domini-Q
    test dotyczył porównania matryc CMOS i CCD, to wszystko i był robiony ot tak, żeby zrobić.
    Czyli nie był to żaden "test", tylko po prostu kilka przypadkowo pstrykniętych zdjęć. W ten sposób można próbować "udowodnić" wszystko.

Domyślnie

Ja robiłem w jpg.Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zbierac kasę na eos 1ds skoro 10 i 20d tez tak mają.Jak powiedział Shrek:co to za szajs!?"

Bywalec

Domyślnie

muflon - scena może i była wybrana przypadkowo ale same fotki były nie przypadkowe. I nie chodziło o udawadnianie czego kolwiek tylko... a zresztą. jak zwykle mam problemy z wyrażaniem mysli. :-( taki juz jestem. sorki że zawracam głowę.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agaj666
    Ja robiłem w jpg.Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zbierac kasę na eos 1ds skoro 10 i 20d tez tak mają.Jak powiedział Shrek:co to za szajs!?"
    Ja czegos nie rozumiem - skoro zdjecia maja za bardzo nasycone kolory to pewnie miales wlaczony Parameter 1. Zawsze mozesz to przelaczyc na Parameter 2 albo zapamietac reczne ustawienia. To w czym problem?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Domyślnie

muflon - scena może i była wybrana przypadkowo ale same fotki były nie przypadkowe.
    Nie no, to bardzo ciekawy temat, tylko to trochę tak, jak mówić o wódce na pustyni... Może pokaż fotki z exifami, wszyscy zobaczymy, przekonamy się.. W razie problemów serwerowych, ślij do mnie, ja wywieszę.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    Ja czegos nie rozumiem - skoro zdjecia maja za bardzo nasycone kolory to pewnie miales wlaczony Parameter 1. Zawsze mozesz to przelaczyc na Parameter 2 albo zapamietac reczne ustawienia.
    Już pomijając, że "grafik komputerowy mocno obrabiający zdjęcia w PS" powinien wiedzieć o czymś takim, jak Adobe RGB ;-)

Bywalec

Domyślnie

Qrcze, podobno to luźna rozmowa na temat Canon vs. Nikon. Wrzuciłem swoje spostrzeżenia i tyle. Sorki.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Qrcze, podobno to luźna rozmowa na temat Canon vs. Nikon. Wrzuciłem swoje spostrzeżenia i tyle. Sorki.
    Tyle ze twoje spostrzezenia sa bardzo nieprecyzyjne i zaleza od wielu czynnikow.
    Ot chociazby - robiles i Nikonem i Canonem w RAW (NEF).
    Ani jeden ani drugi nie 'rusza' zdjecia zadnym ze wspomnianych parametrow tylko zrzuca surowe dane z matrycy, ale zapisuje jednoczesnie Exifa (w ktorym te parametry jak Sharpness czy Saturation tez sa zapisane tak jak byly w menu).
    I teraz zalezy jakim programem otwierasz te RAWy masz albo naprawde surowy plik, albo program podbija zdjecie wg exifa.
    To samo z przestrzenia kolorow - w RAW niby jej nie ma ale w Exifie jest i jesli PS i monitor mam na sRGB, RAW zrobie w Adobe to widze roznie miedzy fotka ogladana w IrfanView (on ciagnie z exifa nastawy = daje mi podbicie parametrow i Adobe) a w PS.
    A to tylko wierzcholek gory lodowej... jako grafik moglbys sie tym tematem doglebniej zainteresowac bo kwestia tych parametrow (saturation, contrast itp) to akurat nie kwestia Canon czy Nikon jesli w obu uzyles RAW.
    W JPG by to bylo zrozumiale bo kazda puszka innymi algorytmami doprawia.

Bywalec

Domyślnie

tylko zrzuca surowe dane z matrycy
    no własnie, skoro były surowe z matrycy to czemu takie różne. O taka róznice własnie chodzi. o nic innego mi nie chodziło, jak tylko o to, że mimo wszystko Canonowskie RAW jest cieplejsze, bardziej nasycone, i tyle. Podsumowując: Plik raw (nef), otwarte w PS ==> duża róznica kolorystyczna. to wszystko.

jako grafik moglbys sie tym tematem doglebniej zainteresowac
    właśnie poto był robiony teścik i przyłączyłem sie do tej dyskusji (nie zaczynałem nowego wątka bo to bez sensu skoro był ten, pierwszy raz udało mi sie wygrzebać samemu :-))

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów