akustyk wlazłem za Twoim linkiem na to cyberfoto i znalazłem tam coś takiego:
http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=21272&highlight=
tutaj w ogóle szumów nie widać a to zdjęcie z D70
ciekawe jak będzie z szumami w 5D, w G3 mnie strasznie wkurzają
akustyk wlazłem za Twoim linkiem na to cyberfoto i znalazłem tam coś takiego:
http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=21272&highlight=
tutaj w ogóle szumów nie widać a to zdjęcie z D70
ciekawe jak będzie z szumami w 5D, w G3 mnie strasznie wkurzają
Zresztą cały wątek na cyberfoto przytoczony przez akustyka ma wartość mniej więcej podobną jak "test" D70 vs 350D, który właśnie zamknąłem - zrobione przez kogoś, kto nie ma pojęcia o tym, co robi. Na pierwszym zdjęciu ewidentnie widać, że ISO poszło w okolice 400 wzwyż (raczej 800). A z linka od Loki2 widać, że jak się chce, to można. Choć z ciekawości chętnie zobaczyłbym cropy...
hehe zawsze na szumy schodzi:P Apropo obiektywów to jeszcze jedno mi się skojarzyło, nie wiem na pewno, ale L mają (te duże) możliwość przyczepienia paska - jak to ułatwia noszenie - ja mam 80-200 ED i tam nie ma tego![]()
Chodzi mi o pasek na ramię taki, a nie ten czerwony :wink: ten 80-200 to też pancernik![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez kopytko ; 08-08-2005 o 12:19
a jednak D70 tez sie da. dostalem linka z fotkami testowymi, wiec doklejam:
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?p=393094
jakby kogos interesowalo
d70 da sie robić długie czasy, a nawet bardzo długiehttp://www.surmont.com/gallery/Astrophotos-2004, może nie wychdzi to aż tak dobrze jak na 20da, ale nie jest źle.
Własnie przymierzam sie do kupna jakiegos cyfraka.Bedzie to na pewno jakiś Canon, bo aktualnie używam eosa5 z dwoma L-kami i nie zamierzam sie ich pozbywac.No,może 70-200 2.8 sprzedam.Robię zdjęcia na ślubach itp i właśnie w sobote zabrałem w celu testowania nikona d70 z sigma 28-80 3.5-5.6+ sb-28.Wrażenia?
TRAGEDIA!!!!!!!
Pierwsze foty przepalone jak cholera!Ustawianie ostrosci dzialalo tylko w teorii a w pionie nawet teoria się nie sprawdziła.Jak juz zlapal ostrość to przepalal niesamowicie.Lampa i aparat pracowaly w manualu na czasie1/30,punktowy pomiar swiatla.ISO250 Tak mam ustawione w canonie i jest OK.WB ustawiony w pozycji flesz.
Potem bylo jeszcze gorzej........
Fotki dla klientow robilem canonem a nikona mialem jako balast i robilem różne experymenty z ustawieniami.
Efekty?
Ostrosc , jak juz zdecydowal sie ustawic, wypadaLa wszedzie tylko nie na obiekcie w ktOry mierzylem.
Uparlem sie na przecudnej urody.....Swiadkową i na 8 ujęć tylko 2 mozna uznać za ostre.Panienka byla obiektem nieruchomym wiec nie powinno byc problemow...
To samo dotyczylo innych uczestnikow imprezy.Ok 80% ujęć nie mialo nic wspćlnego z ostrością.
Lampa przewalala jak cholera i dopiero ręczne dzielenie blysku pomoglo ale robic to przy każdym ujęciu?
Po skończonej ceremonii , jak już na dworku bylo ciemno,Canonem zrobilem co mialem zrobic bez problemu ,a potem usiłowalem ustawic ostrość Nikonem na cokolwiek.Efekt żaden.Coś tam sie ustawiało ale nie wtedy gdy chcialem i TYLKO w poziomie.
Poniewaz sprzęt nie jest na szczęście mój więc go nie spuścilem do scieku....
Natomiast w warunkach domowych spisuje sie dobrze. Ładnie ostrzy, nie przewala lampa.Tak jak moj kompakt Olympus mju2 - analogowy....
Być może ja cos spieprzylem w ustawieniach ale nie mam pojecia co?Przeca bez wzgledu na jakiekolwiek ustawienia ostrość powinna sie ustawić bezbłędnie.Robilem to samo ujęcie Nikonem i Canonem kilkakrotnie z tych samych miejsc i Canon wygrywal we wszsytkich kategoriach.
Byl to moj pierwszy kontakt z cyfrakiem w takich warunkach i zaczynam sie mocno zastanawiać czy warto w to wchodzic.
Jak mam stresować klientow i siebie to wole postawić na pewniaka.
Ciekawe czy ktos mial z tym sprzetem takie problemy i jak sie spisują Canony eos 10 i 20 d w takiej pracy.Eos 1ds jest jak na razie poza zasiegiem....
Tak bardzo mocno generalizując, to autofokus nie jest najmocniejszą stroną amatorskich dSLR, w szczególności w połączeniu z amatorskimi obiektywamiZamieszczone przez agaj666
Canon nie jest tu niestety wyjątkiem
i nie sądzę aby D70 jakoś znacząco odbiegał pod tym względem in minus w stosunku do 10D/20D itp. Jednak aż tak źle jak piszesz nie jest ani w przypadku Nikona, ani Canona. Przypuszczam więc, że miałeś częściowo felerny egzemplarz - korpusu, obiektywu, albo lampy. Nie licz jednakże na to, że jak kupisz 10D/20D oraz obiektyw nawet typu L, to autofokus będzie działał bezbłędnie. Zawsze jakiś procent zdjęć będzie miało ostrość "nie wiedzieć czemu" w krzakach. Taka jest bowiem uroda amatorskich korpusów. Nie chcę budować spiskowej teorii dziejów; nie wykluczam jednak, że może być to celowe zamierzenie producentów.
I to byłoby moje 5 eurocentów na ten temat.