Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
KAZDEGO, KTORY ZECHCE JESZCZE COS TU NAPISAC, PROSZE O PRZECZYTANIE TEMATU WATKU!
...w szczególności pogrubionych wyrazów w pierwszym poście Ale w ogólności widzę że pomysł wypalił - przy "odrobinie" wysiłku ze strony moderatorów udaje się się wątek zachować w dokładnie takim kształcie o jaki mi chodziło W sumie trochę moja wina - założyłem wątek w którym z definicji pyskówka pojawi się po 5 minutach i poszedłem spać Na szczęście Tomek był na posterunku.

A teraz ja mam pytanie: w jakich innych systemach jest odpowiednik Canonowego 100-400IS? (bo to dla mnie podstawowe szkło). Czyli zakres jak widać, stabilizacja pozioma, szybki AF, top-wykonanie itp. Bo z tego, co czytam np u Kena Rockwella 80-400VR jest super - autor rozpływa się nad nim w zachwytach, ale uczciwie przyznaje, że pod pewnymi względami do 100-400 się chowa (paragrafy "AF Speed" i "Construction Quality"). Co zresztą mogę naocznie potwierdzić, bo niedawno na airshow miałem ochotę zobaczyc w akcji (lub raczej posłuchać ;-) ) trochę tych szkieł...

Edit: znalazłem 200-400/4, które w zasadzie spełnia w/w warunki (dół zakresu można trochę nagiąć)... za jedyne 5x więcej niż 100-400L IS :-)

Pozdrowienia dla forum Nikona