Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 139

Wątek: Canon vs Nikon vs (..)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Canon vs Nikon vs (..)

Mam taką koncepcję. Wiadomo, że wojenki międzysystemowe tępimy. Ale z drugiej strony, dobra wojenka nie jest zła Proponuję zatem wątek, w którym na poziomie będziemy argumentować że ten czy inny system jest lepszy. Będą tu przenoszone również zaczątki tego typu dyskusji z innych wątków. Zapraszam fanów Nikona, Minolty, Premiera i itp. Dyskusja będzie moderowana, ale głównie pod względem formy, nie treści. W sensie: można najeżdżać na jedyną słuszną firmę, byle mniej więcej z sensem

Zatem na początek...

Zalety Canona:

• największy wybór firmowych obiektywów. Jedyny problem, jaki widzę to brak standardowego kitowego zooma dobrej jakości (odpowiednika 18-70 u Nikona). Natomiast każdy inny kawałek działki jest doskonale pokryty, zarówno przez stałki jak i zoomy.
    • największy wybór body. Aparaty w kazdym zakresie cenowym, dla każdego cos miłego, duże, małe, amatorskie, zawodowe. I ciągły rozwój w tym zakresie. Z problemami (BF/FF) nie większymi niż u konkurencji (moim zdaniem to, że nie ma tłumów krzyczących, że "Minolta też robi nieostre zdjęcia" wynika głównie z proporcji w ilości użytkowników)
    • Porządna (w końcu...) współpraca z lampą. Aczkolwiek, gdyby to było główne kryterium to pewnie skłaniałbym się pewnie do Nikona
    • Popularność - i wynikająca z niej możliwość kupowania obiektywów w "sklepie za rogiem", pożyczania od sąsiadów/kolegów z pracy, duży rynek wtórny body/obiektywów/akcesoriów itp.

Wada: moim zdaniem jedna - kontrola jakości, powiedzmy to sobie szczerze, średnia No i ergonomia w sumie niezła, ale do Minolty daleko...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

• znakomita wspolpraca z M42. bez jakis pierscieni z soczewka, bez kombinacji klawiszy, z normalnym pomiarem swiatla w priorytecie przeslony
    • wlasne matryce. niezalezne od humoru Sony (wiemy co chcesz powiedziec, Tomek ).
    • staly rozwoj. nie jakies tam: X2Y, ktory miedzy zapowiedzia a pojawieniem sie na rynku dojrzewal 2 lata i ciagly upgrade specyfikacji
    • realnosc. jesli Canon zapowiada nowy model aparatu, to tydzien po zapowiedzi zabawka jest w sprzedazy. malo tego: fizycznie na polce! nie: za rok, dwa, piec. za tydzien! i stoi na polce w co lepszym sklepie, a nie w wybranym domu towarowym na Singapurze, czy Bog jeden raczy wiedziec gdzie
    • DSLR-y maja ISO 100. a ja sporo robie dlugich czasow

ale zeby nie bylo posadzen o klapki na oczach, to jeszcze sobie pouzywam na
    Canonie:
    • brak spota w korpusach dwuliterowych (teoretycznie semi-profesjonalnych)
    • brak dlugotrwalej blokady ekspozycji
    • brak dobrego budzetowego szerokiego kata (ale dzieki Bogu jest Sigma)
    • pieronsko drogie akcesoria (wezyki spustowe, celowniki katowe, gripy, ...)
    • zbyt "filmowe" body DSLR. po tylu latach rozwoju, moznaby dopasowac guziczki, pokretla i informacje w celowniku do cyfrowosci (WB, ISO, profil kolorow)
    • niemoznosc wymiany matowki w polprofesjonalnych korpusach. a mnie by sie grid przydal, bo strita w oku mam jak Pamela wiadomo co

po prawdzie, niektore uwagi odnosza sie tez do innych producentow
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-08-2005 o 19:42
    www albo tez flickr

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Proponuję zatem wątek, w którym na poziomie będziemy argumentować że ten czy inny system jest lepszy.
    Raczej o zaletach i wadach kazdego systemu, poniewaz "lepszy" z gory zaklada awanture... Kazdy ma swoje plusy i minusy, kazdy ma swoich amatorow ze wzgledu na takie czy inne cechy.

Ja osobiscie przesiadlem sie z analogowego Pentaxa na Nikona D70, co nie znaczy, ze zaraz uwazam, ze jest on najlepszy na swiecie, a Canon to w ogole jest be. Dla mnie jest lepszy ze wzgledu na pewne cechy, dla kogos innego bedzie lepszy 350D ze wzgledu na inne, a jeszcze dla kogos innego 20D (dla mnie np. jedyna wada 20D jest cena :-)).

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Zapraszam fanów Nikona, Minolty, Premiera
    I moze fanow fotografii w ogole :-) Ja np. nie jestem fanem zadnej firmy... Po prostu uzytkownikiem aparatu, jaki mi w danym momencie odpowiada.

Zalety Nikona w klasie amatorskiej (jak dla mnie):

- relatywnie dobre szklo kitowe (za te cene...)
    - dobra, szybka seria szkiel DX
    - bardzo wygodna obsluga aparatow, ergonomia, dwa koleczka nastawcze
    - wydajny akumulator o duzej pojemnosci
    - swiatelko wspomagania AF
    - Gitterlinien w wizjerze (nie wiem jak to sie nazywa po polsku)
    - wiecej stopni posrednich przy zmianie ISO
    - 1/8000s i 1/500s synchr. z lampa
    - ladowanie custom curves z internetu
    - powazny wyglad :-) :-) :-)

Wady Nikona w tej samej klasie:

- brak dedykowanego gripa
    - brak ISO 100
    - praktycznie tylko dwie lampy blyskowe SB-600 i SB-800, obrzydliwie drogie
    - szyfrowanie informacji o balansie bieli w spakowanym RAW
    - zapis tylko basic JPGow w trybie RAW+JPG
    - brak informacji o ISO w wizjerze
    - dziadowskie oprogramowanie dostarczane z body
    - CENA!!!!!! (dotyczy wszystkich systemow :-))
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 05-08-2005 o 19:55

Loki2
    Guest

Domyślnie

[...]Głupia koncepcja, jak już porównywać, to dorzucić jeszcze Minoltę, Olympusa, Pentaxa, zamiast wojny będzie porównanie.
    Na koniec jeszcze zacytuję co [...] Vitez powiedział:"na tym forum nie lubimy wojenek systemowych wiec przepychanki ... urzadzajcie sobie na privie, rzetelny test kazdy chetnie obejrzy" i niech ta złota myśl stanie się mottem tego wątku.

cenzura - TG

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Głupia koncepcja, jak już porównywać, to dorzucić jeszcze Minoltę, Olympusa, Pentaxa
    Całkowicie się z tym zgadzam, jak już porównanie to z innymi firmami też.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    A co znasz wszystki czytających ?
    Nawet tych niezarejestrowanych
    No ja mialem na mysli, ze nikt nie zawital do tego watku, w sposob piszacy :-)

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    / chyba tak to jest po polsku ? /
    Nie ma co sie smiac, ja naprawde nie wiem jak sie nazywaja Gitterlinien w wizjerze po polsku, po prostu cala literature fot. mam po niemiecku, czasopisma tez i nie jestem na bierzaco z polska terminologia.

Wyjasni mi ktos jak sa po polsku Gitterlinien? Prosze.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

To Wy tu sobie dyskutujcie, ja musze leciec bo weekend sie zaczyna i NYC czeka. Dorzuce tylko jedno:

- wyjatkowo prymitywne, bylejakie, powolne, #@%! oprogramowanie do edycji RAW dolaczane z DSLRami. wstyd! pierwsze co zrobilem po zakupie 10D to poszukiwanie jakiegos softu z ktorym da sie pracowac.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    Wyjasni mi ktos jak sa po polsku Gitterlinien? Prosze.
    czyzby linie siatki?

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    wyjatkowo prymitywne, bylejakie, powolne, #@%! oprogramowanie do edycji RAW dolaczane z DSLRami.
    No ja mam Nikon Editor i Picture Project ze swoim D70, moge tylko powiedziec, ze taka sama opinia z mojej strony, do tego potrafi zezrec kazda ilosc RAM!!!

A informacja o balansie bieli w pliku RAW zaszyfrowana... :-(

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    czyzby linie siatki?
    Dzieki. Tak myslalem, ale nie wiedzialem, czy taka jest nazwa fachowa. A wlasciwie to podobno "Linie siatki pomocniczej".

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów