to bardzo dobra optyka, ale jezeli N wypusci kiedys FF to bedziesz ja mogl .... sprzedacZamieszczone przez kopytko
to bardzo dobra optyka, ale jezeli N wypusci kiedys FF to bedziesz ja mogl .... sprzedacZamieszczone przez kopytko
W sumie to co do FF/BF myślę że jest podobnie jak napisałeś i to rozdmuchany temat a FF/BF często wynika z błędów ludzkich.
Co do dyskusji i mojego stwierdzenia na teamt "prącia" to wynikać mogło z "gorącej atmosfery" itd. itp. Niemniej jednak PRZEPRASZAM za to stwierdzenie, choć tak to odbieram.
zgadzam się jednak biorąc pod uwagę bieżące model i ich crop oraz tempo ukazywania się body Nikona będę już staryZamieszczone przez sven
![]()
![]()
wiedze na temat ff/bf maja wylacznie canon i nikon na poziomach centrali. tez uwazam problem za marginalny. jezeli jednak ff/bf sie pojawi to tu juz jest problem; odsylam do watku dotyczacego dzialania (wlasciwie niedzialania) serwisu nikona
kurde właśnie mi się to skojarzyło: mimo że wolę N, powolność serwisu Nikona jest wprost proporcjonalna do powolności ukazywania się nowego body heheheh
Acha co do 100-400L i 200-400VR i różnic w cenie: oba mają stabilizację obrazu są świetnie wykonane, a to że nikkor droższy to pewnie dlatego że jest też troszę jaśniejszy: jednak to 2.8 i tu 100-400L się nie umywa wcale :P
Noż i przecież to właśnie próbuję wszystkim wkoło mówić od roku! Cytując sam siebie: zanim poszedłem ze swoim 10D do serwisu przez pół roku upewniałem się, że to na pewno nie wina "błędu operatora", uczyłem się aparatu, co więcej, przy tej okazji robiąc sporo fajnych (=sprawiających mi frajdę) zdjęć. Dopiero po dłuższym czasie stwierdziłem: "dobra, ale trzeba by coś z tym w końcu zrobić".Zamieszczone przez kopytko
Ależ nie ma za coZamieszczone przez kopytko
Jakby było, to byś zobaczył w swoim poście czerwony napis CENZURA
Jakby ten 200-400 był rzeczywiście f/2.8Zamieszczone przez kopytko
to 10kCHF nie byłoby wcale wygórowaną ceną
![]()
ja moge podac inny powod: Sony. Nikon nie robi sam matryc i jest zdany na laske/nielaske Sony. to tez odbija sie na ilosci modeli.Zamieszczone przez kopytko
a zupelnie inna strona medalu jest z D2X - zycie w cieniu 1Ds mkII i upgrade'u specyfikacji na poczet konkurencji. plus jaja z Sony, ale to juz wspomnialem. to m.in. dlatego ten aparat tak dlugo sie rodzil. nie dlatego, ze Nikon chce wypuszczac rzadziej. akurat D2X byl bardzo pilnie im potrzebny, bo firma stracila prymat technologiczny na najwyzszej polce, co wielu fanow mialo jej za zle
a z tym dopracowaniem to... roznie jest. ten argument jest czesto powtarzany przez uzytkownikow Nikona, ale z rzeczywistoscia nie ma zbyt wiele wspolnego. prawda jest, ze rowniez D70 i D2X przechodzily bol narodzin i upgrade'u firmware'ow
kwestia mocno wzgledna. 10D byl dedykowany na inna polke - wyzsza niz D70. popatrz na celownik 10D i D70, i potrzymaj oba w rece. popatrz na gripy pionowe do nich...Zamieszczone przez kopytko
trabant to co innego. MSZ, aparat bez dwoch kolek nastaw moze sluzyc do zabawy, ale nie do powaznej pracy.
a to kolejny standardowy argument uzytkownikow Nikona w dyskusji o wyzszosci swiat. mocno rozdmuchany.Zamieszczone przez kopytko
ja tam nie wiem. moj korpus ostrzy w punkt. kumpli 20D i 350D tez. podobnie innego kumpla D70. wiec nie wiem o czym mowa![]()
Mały błąd no ale zawsze stałe f4Zamieszczone przez muflon
![]()
Yup, i to jest rzeczywiście spora różnica na długim końcu. Przyjmując jednak 1 działka przysłony = cena x2Zamieszczone przez kopytko
(takie proporcje chyba z grubsza można zauważyć?), to ten obiektyw jest ciągle 2-3x za drogi...