to i tak taniej niz C1ProZamieszczone przez pn_
a NC poprawnie wywoluje RAW-y. dlugo i namietnie, ale lepiej niz Photoshop, ktory jak rzadko co potrafi skaszanic kolor i przejscia tonalne.
ja to bym raczej zalozyl watek objektywy nikona vs objektywy canona. bylo by ciekawsze i na temat.
Nasza dyskusja zostala juz nawet zauwazona na zaprzyjaznionych forach.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=12423
Ja bym wolal watek "obiektywy". Canon, Nikon, Sigma, Tamron...Zamieszczone przez sven
Panowie, wstyd! Ja sobie spokojnie gram w Oriona, a Wy tu burdel robicie.
KAZDEGO, KTORY ZECHCE JESZCZE COS TU NAPISAC, PROSZE O PRZECZYTANIE TEMATU WATKU!
No to piszę:Zamieszczone przez muflon
*Nikon też ma dużo obiektywów i to całkiem fajnych takich których u C nie ma np: fajniutki 17-55 f2.8 - niestety tu C nie podskoczy z niczym, 200-400 VR - tu także, A do tego jeszcze różne cropy u C itd. i jak tu kompletować obiektywy? Aha co do kita 18-70 to jego ostrość mogła by zdziwić niektórych posiadaczy "L", tylko ta budowa z plastiku
*wybór body - C ma więcej, ale to też marketing, Nikon wypuszcza body rzadziej, ale są to bardzo dopracowane konstrukcje (D70 pochodzący z czasów 10D i 300D spokojnie był od nich lepszy), co FF/BF nie zgadzam się w N jest tego o wiele mniej niż w C - wiem z praktyki, a nie z "plotek"
*Także porządna współpraca z lampą, D70 konkurujący z 10D i 300D zostawiał je daleko w tyle, 20D jest poprawiony w tej kwestii, ale poczekajmy na odpowiedź Nikona na to body (D200)
*Nikon też jest popularny, może mniej ale jakoś nie ma problemów z zakupami, poza tym popularność nie ma nic wsólnego z jakościa - Saab u nas też niezbyt popularny jest, a np. Fiat tak
*No i najlepsza rzecz u posiadaczy C - zawsze o tym wspomną, "szumy, szumy", jak to słyszę to mi się robi wesoło, bo w pierwszej kolejności nie patrzą na sytem, ergonomię itd. A ja mogę powiedzieć, że Nikon też ma małe ma tylko inne podejście do nich: Canon odszumia w aparacie od razu - żeby klijentela robiła ach i och, natomiast Nikon tego nie robi - jak chcesz to sobie je usuń później - i ja to podejście wolę. Wystarczy spojrzeć na D50 gdzie Nikon zastosował troszkę Canonową taktykę.
Dyskusje typu "mój lepszy mój" są na poziomie kompleksu małego prącia. Aha tego typu rzeczy nie uświadczysz na forum Nikona, bo za próbę takich gadek jest out of forum, o czym niektórzy się przekonali![]()
...w szczególności pogrubionych wyrazów w pierwszym pościeZamieszczone przez Tomasz Golinski
Ale w ogólności widzę że pomysł wypalił - przy "odrobinie" wysiłku ze strony moderatorów udaje się się wątek zachować w dokładnie takim kształcie o jaki mi chodziło
W sumie trochę moja wina - założyłem wątek w którym z definicji pyskówka pojawi się po 5 minutach i poszedłem spać
Na szczęście Tomek był na posterunku.
A teraz ja mam pytanie: w jakich innych systemach jest odpowiednik Canonowego 100-400IS? (bo to dla mnie podstawowe szkło). Czyli zakres jak widać, stabilizacja pozioma, szybki AF, top-wykonanie itp. Bo z tego, co czytam np u Kena Rockwella 80-400VR jest super - autor rozpływa się nad nim w zachwytach, ale uczciwie przyznaje, że pod pewnymi względami do 100-400 się chowa (paragrafy "AF Speed" i "Construction Quality"). Co zresztą mogę naocznie potwierdzić, bo niedawno na airshow miałem ochotę zobaczyc w akcji (lub raczej posłuchać ;-) ) trochę tych szkieł...
Edit: znalazłem 200-400/4, które w zasadzie spełnia w/w warunki (dół zakresu można trochę nagiąć)... za jedyne 5x więcej niż 100-400L IS :-)
Pozdrowienia dla forum Nikona![]()
Aha, a kilometrowe wątki o kluczach imbusowych na forum Nikona to pisały krasnoludkiZamieszczone przez kopytko
Moim skromnym zdaniem proporcje użytkowników narzekających na FF/BF są dokładnie takie jak proporcje w udziale tych body w rynku. Czyli "jeden do kilku".
Tak, poczekamy to dobre określenieZamieszczone przez kopytko
Ale tak jak napisałem na poczatku - tak, Nikon od samego początku "got it right" a Canon przekombinował.
I zaryzykowałbym twierdzenie, że będzie ją stosował nadal, również w nowych profesjonalnych body. Jeśli nawet nie z przyczyn merytoryczny, to marketingowych - bo firma ma zarabiać $$$, a nie robić dobre produktyZamieszczone przez kopytko
I trollowanie tutaj też staramy się tępić - w tym wątku wyleciało już chyba 2/3 postów, a już widzę następnego kandydata do cenzuryZamieszczone przez kopytko
Ale sensownie podyskutować można chyba na kazdy temat?
Ja i tak jestem N więc mi nie zależy :P hehe ciagle nie podaliście odpowiedzi na 17-55 f2.8 :P
Ależ ja to napisałem już w pierszym pościeZamieszczone przez kopytko
- "Brak dobrej jakości kitowego zooma"
Edit: chyba że nie o to chodzi... no to jak tak, to 16-35L![]()