Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Jaki dyfuzor ?

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo
    roznice? Sto fen dziala IMO jak sie lampe ustawi pod kontem 45 stopni w gore... a ten moj dziala przy blysku na wprost... ale pewnie sie myle
    Nie wiem czy się mylisz bo sam tego nie mam, ale z tego co widze reporterow w telewizji to strzelaja bezposrednio na obiekt.
    Chyba ze nie widzialem ze robia inaczej...
    Znajde chyba troche czasu i zrobie taki prowizoryczny sofbox'ik i zobacze jak to działa w praktyce.
    Zobaczymy co mi z tego wyjdzie...

Kurde, drogie to troszkę :-?
    Z resztą co nie jest???

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Roznice miedzy softboxem a omnibouncem macie opisane np tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=424

pokrotce:
    - softboxem strzela sie na wprost
    - omnibouncem (bouncerem) - raczej w sufit i/lub 45 stopni w gore, o wieeeelee rzadziej na wprost
    - parasolka - wali sie w parasolke i celuje parasolka w cel

Efekty - z obu zadowalajace, uzywa sie tego ktory bardziej potrzebny (ja glownie do portretow, doswietlania wiec blyskiem na wprost = uzywam softboxu, jak odbijam blysk to wbudowana plytka w 580tke zupelnie mi wystarcza).

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Od ponad 2 lat używam softbox'a Lumiquesta. Do strzelania na wprost nadaje się świetnie, choć jego główne zastosowanie to makrofotografia, gdzie jego wymiary są znacznie większe od fotografowanego obiektu co powoduje znakomite zmiekczenie cieni. Oczywiście składa się - grubość po słożeniu to ok 4mm.

W dużych, ciemnych pomieszczenach strzelam lampą przez ten dyfuzor na wprost, lub jeśli jest na to czas dodatkowo radiowo odpalam lampę w kontrze co diametralnie poprawia plastykę światła.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów