Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Zestaw do 1600zł

Początki nałogu

Domyślnie

Co do xxxD to wykonanie ich nie jest za dobre w porównaniu do xxD
    wykonanie xxxd jest baaaaardzo dobre nie slyszalem zeby komus pekl a xxd sie widzialo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    nikt nie napisze nic o Pentaxie?? Dla użytkowników z ograniczeniami finansowymi to chyba najlepsze rozwiązanie (bardzo dużo szkieł starych z potwierdzeniem ostrości i automatyką przesłony). Kupując puszkę dostajesz znacznie więcej niż u konkurencji.
    Pentax owszem też ciekawy. Ma stabilizację w korpusie, sporo funkcji w podstawowych aparatach i to jego zaleta. Natomiast co do obiektywów- przeszedłem jako amator przez manualne Zenity i Praktic'i ale moim zdaniem znacznie łatwiej jest zaczynać zabawę z obiektywami autofokus. A tych Pentax ma na rynku używek znacznie mniej niż Canon czy Nikon. Poza tym z Canonem także łatwo używać starych manualnych obiektywów niemal każdego systemu (M42, Nikkory itp.) po kupieniu przejściówki z dandelionem i także będziemy mieli w takim zestawie potwierdzenie ostrości i pomiar światła, zatem przewaga Pentaxa na tym polu nie jest olbrzymia. Niemniej to dopracowane i ciekawe aparaty i wysokiej klasy obiektywy (zwłaszcza starsze). Nie wiem tylko czy mieszać dodatkowo w głowie dodając do zestawu kolejne aparaty i systemy.

Tak właściwie to dobrze byłoby spisać podstawowe różnice pomiędzy systemami, ich zalety i wady, ale żeby zrobić to rzetelnie należałoby znaleźć osoby używające przynajmniej dwóch lub trzech systemów i do tego wyprać ich oceny z właściwego każdemu subiektywizmu. Nie wiem czy to jest do zrobienia...

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    ...tej chwili cieszę się niezmiernie z Canona, mimo iż myślę o zmianie 450D na 20D (tutaj prosiłbym o zachęcenie mnie do tego, bądź wybicie mi tego z głowy).
    W sumie też się nad tym zastanawiałem, czasem te 3,5 kl/s to za mało i przydało by się coś lepszego, lecz patrząc ogólnie sam się skusze w przyszłości na 30/40D bo jednak nowsze i może trochę lepsze, ale to dopiero po rozbudowie szklarni, bo narazie za mały asortyment mam .

A co do pytania głównego, to osobiście brał bym Canona, ewentualnie Nikona, to już zależy od tego co ci bardziej leży w dłoni, popatrz na układ klawiszy, pomacaj itd. w sklepie, jako że ja wybrałem markę Canon nie żałuje.
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów