Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Zestaw do 1600zł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    Do każdego systemu które wymienił można zebrać obiektywy. Nie trzeba skakać z jednej firmy na drugą.
    No właśnie. Załóżmy że początkujący fotoamator kupuje pierwsze w życiu lustro. Wybór pada na 500D+18-55mm (abstrahuje oczywiście), po jakimś czasie stwierdza jednak że ten system mu nie odpowiada, że konkurencja ma lepszą ofertę szkieł dla jego potrzeb, lepszą ergonomię itp. sprzedaje więc owe 500D (na czym traci) i kupuje u konkurencji zaczynając od początku. Tak więc uważam że, wybór pierwszego aparatu jest ważny, ponieważ wiąże nas z określonym systemem, a jak już pisałem nie każdego stać na eksperymenty z różnymi markami i ich obiektywami. Samo pytanie: co wybrać? także ma sens gdyż może uświadomić nowego użytkownika jakie są realia, oferta i opinia o konkretnym producencie. Pozwala mu to dopasować system do swoich wymagań i przynajmniej w teorii ustrzec przed niepotrzebnymi wydatkami.

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ale nie wiemy co fotoamator stwierdzi po pewnym czasie, może zostanie z kitem, a może zamieni na motor :-). Natomiast pewne jest, że teraz siedzi w domu i zamiast robić zdjęcia to czyta forum i zastanawia się co kupić.
    Najgorsze jest to, że choćby czytał 1000 wątków na godzinę to jednoznacznej odpowiedzi nie znajdzie. Ale znajdzie ją po pierwszym tysiącu wykonanych przez siebie zdjęć.

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

bierz używkę 20D/30D z kitem 18-55 IS i na początek Ci wystarczy. Póżniej wyrobisz sobie zdanie i dokupisz co trzeba.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

a jesli sprzeda 500d to moze tez kupic uzywane i nie straci nic.

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    po jakimś czasie stwierdza jednak że ten system mu nie odpowiada, że konkurencja ma lepszą ofertę szkieł dla jego potrzeb, lepszą ergonomię itp
    Żeby to stwierdzić to owy amator zanim kupi musi udać się do sklepów i zmacać puszki wszystkich producentów, którzy go interesują, a wtedy będzie znał odpowiedź na pytanie, który system chce.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Coś już napisał

Domyślnie

Ja mam 20 D. Moge smiało polecić Co do xxxD to wykonanie ich nie jest za dobre w porównaniu do xxD .

A co do ceny : wyrwałem moja puszke za 900zł na allegro , z przebiegiem 15 k

Czyli 1600-900 = 700 zł na obiektyw , i tu sie można pokusic o coś lepszego niż o kit`a

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeflik Zobacz posta
    Czyli 1600-900 = 700 zł na obiektyw , i tu sie można pokusic o coś lepszego niż o kit`a
    Dokładnie, za te 700-800 to można trafić używanego 28-135 - solidne szkło, z ISem

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nikt nie napisze nic o Pentaxie?? Dla użytkowników z ograniczeniami finansowymi to chyba najlepsze rozwiązanie (bardzo dużo szkieł starych z potwierdzeniem ostrości i automatyką przesłony). Kupując puszkę dostajesz znacznie więcej niż u konkurencji. Ja uważam, że warto to przemyśleć. Wiem, że to nielojalne:P względem Canona, no ale cóż, bywa.
    pkt 8 regulaminu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja wyrwałem niedawno za 600 zł miesięcznego 17-85 IS i jak na amatorski spacerzoom jest naprawdę bardzo poprawny. Może i ciemny, ale ślubów nie zamierzam nim robić. Na razie mi wystarcza, a w tej cenie bardzo ciężko znaleźć coś lepszego. Polecam.

Początki nałogu

Domyślnie

Jakiś czas temu też stałem przed tym wyborem. Czytałem opinię użytkowników na temat amatorskich puszek, miałem już jechać kupić Nikona, gdy w ostatniej chwili mój dziadek (po części sponsor) powiedział, że zgodzi się tylko na zakup Canona. Człowiek fotografujący od wielu lat, od początku wiernie z Canonem. Parę dni po zakupie żałowałem, że nie poszedłem w Nikona, z czasem ten żal przeszedł na Pentax'a (stabilizacja w korpusie), aż w końcu zniknął całkowicie.

W tej chwili cieszę się niezmiernie z Canona, mimo iż myślę o zmianie 450D na 20D (tutaj prosiłbym o zachęcenie mnie do tego, bądź wybicie mi tego z głowy).
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów