Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zestaw do 1600zł

nzrK
    Guest

Domyślnie Zestaw do 1600zł

Witam. Zamierzam zakupić jakąś lustrzankę i tu mam problem. Co proponujecie do ceny 1600zł? Co do tego co fotografuję, to głównie krajobrazy i portrety. Mniej makrofotografia i sportowa. Zastanawiam się nad:
    Canon 400D (używany)
    Canon 20D (używany)
    Sony A200 (nowy)
    Nikon D60 (nowy/używany)
    Co do tych aparatów to troche czytałem o nich. Za sonym przemawia cena i stabilizacja, za Nikonem to, że za tą cenę mogę mieć VR w obiektywie, a canony polecił znajomy. Nie chcę teraz brać szkieł, bo nie mam tyle środków. Poprostu chcę kupić jakiś kit, stopniowo rozbudowując go.
    Wiem, że z powodu cen nie jest to najlepszy czas na kupno aparatu, ale wcześniej miałem inne wydatki.
    Liczę na waszą pomoc.

Początki nałogu

Domyślnie

Podpinam się pod pytaniem, ale najbardziej interesuje mnie opinia o 20D dla początkującego ;-)
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Domyślnie

Pytanie pada na CANON Board więc odpowiedź może być jedna... a raczej dwie. Spróbuję zachować trochę obiektywizmu- no cóż, każdy z tych aparatów zadowoli większość fotografujących amatorsko- z nowych kusiłbym się na Sony 200, bo ma stabilizację w korpusie, czyli działającą ze wszystkimi, także najtańszymi obiektywami, przy tym nie stwarza problemów z używaniem starszych szkieł Minolty, których jest trochę na rynku. Nikon choć ma dobrej jakości stabilizowany kit (w porównaniu z Sony wyjdzie z grubsza na to samo) jednak nie ma silnika w korpusie co utrudnia znacznie stosowanie starszych obiektywów. Jeżeli nie zamierzasz rozbudowywać systemu to właściwie wszystko jedno. Co do Canonów- obydwa dobre, ze wskazaniem na 20D (bardzo dobrym). Szumią wg. wielu opinii mniej niż Nikon i Sony na 800 ISO. 20D jest z wymienionych najlepszym aparatem, dającym największe możliwości ustawień zdolnym do zastosowań profesjonalnych, solidnym i bardzo szybkim, ale tutaj problemem będzie a) kitowy obiektyw o marnej jakości i b) dość już zaawansowany wiek aparatów dostępnych jako używane- mogą mieć duży przebieg. W skrócie- ciężko tu wskazać zwycięzcę bo (o ile w dobrym stanie) z każdego aparatu będziesz zadowolony.
    Co do 20D dla amatora, to rzecz jasna aparat godny polecenia, dający możliwość długofalowego rozwoju i wg. moich doświadczeń mający dużą trwałość. Obsługa Canonów "dwucyfrowych" w porównaniu do "trzycyfrowych" jest pod pewnymi względami łatwiejsza- więcej funkcji wyciągniętych na korpus i szybszy do nich dostęp, ale dla osób całkowicie "zielonych" też nieco trudniejsza- więcej funkcji wyciągniętych na korpus i trochę łatwiej się zgubić. W porównaniu np. do 400D wg. mnie 20D ma mniej funkcjonalnie dostępne np. funkcje autofokusa i tryb zdjęć seryjnych- w 400D jest to jak w starych Nokiach- jednym dedykowanym przyciskiem kilka razy naciskanym, a w 20D pod jednym przyciskiem ukryte są 2 funkcje obsługiwane przednim lub tylnym pokrętłem. Trzeba się tego nauczyć żeby w ogniu walki się nie mylić. Podsumowując: z grubsza- 20D to świetny aparat właściwie dla każdego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z Nikonem jest ten problem, że prędzej, czy później odczujesz problem z powodu braku wiertarki. Nawet z takim szkłem jak 50/1,8 nie będziesz miał AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    Pytanie pada na CANON Board więc odpowiedź może być jedna.....
    Podzielam opinię. 20D to świetny aparat, za ok 2k możesz trafić 30D w bd. stanie, oba nie wiele się różnią (spot, telewizorek itp) ale trzydziestka młodsza więc i szansa na mniej zużyty egzemplarz.

Domyślnie

Ja mam 20d i jestem bardzo zadowolony, ale może warto skusić sie na 30d? ma pare funkcji których czasem brakuje w 20d(np iso w wizjerze)
    Jak ci sie trafi 20d z małym przebiegiem np od jakiegoś szpanera który musi mieć profi puszke do chwalenia sie kolegom to naprawde warto, ale możesz też trafić na zajeżdzony w reportażach egzemplarz wydający swoje ostatnie tchnienia.
    400d miałem w rękach i jakoś nie spasowało mi właśnie to, że wszystko jest w menu a nie wypuszczone na klawisze ale to rzecz gustu.
    W nikonach wystrzegaj sie puszek bez tzw śrubokręta(silniczka AF w puszce) bo u nich nie wszystkie szkłą mają silniczki i np w/w 50/1.8 zostaje jako manual. Pozatym w nikonie jakbyś chciał podpinać szkła m42 to masz przejście z soczewką która niestety nie pozostaje bez wpływu na zdjęcia.
    Sonego nie miałem w rękach wiec sie nie wypowiem
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja po raz "enty" powiem, że jeżeli zaczynasz przygodę z fotografią to nie ma żadnego znaczenia jaki aparat z w/w kupisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    A ja po raz "enty" powiem, że jeżeli zaczynasz przygodę z fotografią to nie ma żadnego znaczenia jaki aparat z w/w kupisz.
    Zgodził bym się, gdyby wybór zamykał się w obrębie jednej marki. Jednak należy pamiętać że do systemu zbiera się obiektywy, a nie każdego stać żeby skakać z jednej firmy na drugą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    Ja mam 20d i jestem bardzo zadowolony, ale może warto skusić sie na 30d? ma pare funkcji których czasem brakuje w 20d(np iso w wizjerze)
    ISO w wizjerze 30D pojawia się tylko przy jego zmianie, tj. po naciśnięciu przycisku wb/iso. Ciągłe wyświetlanie ISO ma dopiero 40D. 30D ma nad 20D tylko jedną przewagę- ciut dokładniejszego autofokusa. Różnica pomiędzy małym wyświetlaczem na którym nie za dobrze widać (20D), a wielkim wyświetlaczem na którym nie za dobrze widać (30D i 40D) jest jak dla mnie żadna. O ile 20D jest w dobrym stanie to nie warto przepłacać za następców.

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    Zgodził bym się, gdyby wybór zamykał się w obrębie jednej marki. Jednak należy pamiętać że do systemu zbiera się obiektywy, a nie każdego stać żeby skakać z jednej firmy na drugą.
    Do każdego systemu które wymienił można zebrać obiektywy. Nie trzeba skakać z jednej firmy na drugą.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów