Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 226

Wątek: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jakbyś nie zauważył/nie przeczytał - to odnośnie linijek chodziło mi, że w moim przypadku zawodowy aspekt fotografii to nie testowanie linijek, tylko używanie różnego sprzętu, różnych marek. I zarówno prywatnie jak i w zakładzie pracy mam styczność z różnym.. nigdzie nie zdarzyło się by sprzęt innej marki niż błogosławiony przez wielu Canon zawiódł, poprzez obiektywy innych marek, lampy, czy zamienniki pasków. Dlatego takie wyrażam swoje zdanie do czego mam chyba tu prawo ?
    Jesteśmy po prostu pewni sprzętu, który nas od lat nie zawodzi, a nie tylko tego, że to konkretna firma i ogólna opinia jest jej przychylna.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po prostu mówię, że to trochę tak, jakby chodzić na zlecenie z jedną puszką i jedną kartą pamięci - bo przecież nigdy mi nie padła. Tak czy siak jeśli lubisz/musisz używać takiego sprzętu to no problem, ale nie mów, że nie ma żadnej różnicy.

Po małym obtarciu ze ścianą moja Sigma 10-20 nabawiła się skrzywienia płaszczyzny głębi ostrości, a Canon 28/1,8 stracił w ogóle autofokus, czego w serwisie nie potrafili naprawić przez 2 miesiące (używałem go z 1D, wcześniej z 40D działał jak należy ponad pół roku - co o niczym nie świadczy).

Kupując podróbę gripa muszę się liczyć z tym, że MOŻE paść sam grip, rozładować mi akumulatory na noc przed sesją, a w najgorszym przypadku spalić mi puszkę. Płacąc za coś więcej, nie płacimy za sam znaczek Canon, ale za odpowiednie materiały i kontrolę jakości. Poza tym działa to identycznie, jak puszka do której jest podpięty - mam oryginalne gripy do 5DII i 500D.

I szczerze, nawet mimo tego, zawsze w torbie foto noszę dodatkowe akumulatory, karty pamięci na zapas, zazwyczaj obiektywy które mogą się zastępować (5DII + 24-70 i 500D z 17-40, do tego 50mm, bo mogę tym zrobić wszystko), do tego komputer i dwa dyski zewnętrzne do backupu, 5 pendrive'ów (żeby nie było problemu z oddawaniem fot w redakcji), czytnik kart i kabel USB, jakby czytnik zawiódł.

Po prostu wolę mieć pewność, że to ja sam jestem najgorszym ogniwem zestawu i to ja jestem odpowiedzialny za jakieś błędy, zamiast załamywać ręce, że foty są złe bo moja Sigma nie trafiła, albo podczas zlecenia padł mi grip i straciłem ważne chwile na uruchamianie puszki.

Pozdrawiam
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

hmm... no więc dzisiaj pojechałem do foto-tipu zobaczyć ten cały zamiennik i... nie jestem w stanie zrozumieć jak ktokolwiek może to g**** polecać! wykonane z plastiku niewiele lepszego niż w/w karty kredytowe, po dokręceniu miałem szparę między body a gripem. Masakra jakaś! Wygląda to naprawdę jak chiński badziew. Pytałem się pana, że to może jest jakiś felerny egzemplarz albo coś - na co odpowiedział tylko że ten typ tak ma:\

Naprawdę jak można zobaczyć w moich poprzednich postach - byłem już przekonany do zamiennika, bo myślałem, że faktycznie są one dobrej jakości - no ale niestety...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

hmm... no i kupiłem oryginał i teraz mogę z czystym sumieniem odradzić zamiennik. Ale znowu w oryginale bez szału - nie wiem czy każdy grip tak ma czy może po prostu moje body jest już tak wymęczone, że jest szpara między gripem a aparatem, a najgorzej jest po prawej stronie, gdzie z przodu odstaje już dość znacznie? W takim 50D mam to dużo lepiej spasowane:\

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egpaulus Zobacz posta
    hmm... no i kupiłem oryginał i teraz mogę z czystym sumieniem odradzić zamiennik. Ale znowu w oryginale bez szału - nie wiem czy każdy grip tak ma czy może po prostu moje body jest już tak wymęczone, że jest szpara między gripem a aparatem, a najgorzej jest po prawej stronie, gdzie z przodu odstaje już dość znacznie? W takim 50D mam to dużo lepiej spasowane:\

...albowiem odstaje on podobnie jak zamiennik...a może aparat też jest oryginalnym zamiennikiem?

Uzależniony

Domyślnie

szpara między gripem a aparatem to chyba normane

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiem, że szpara jest normalna, ale tu wszystko pracuje no i jest ona jednak trochę większa niż w takim 50D - no nie wiem może się czepiam ale za 1000zł można by się spodziewać jednak czegoś lepszego.
    Adso: w zamienniku to już w ogóle był dramat, pomijając same materiały, które strasznie się odznaczały to całość wyglądała jakby miała zaraz odpaść.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

egpaulus...zamienników jest 5 albo 6... trafiłeś na jakis badziew, ale na podstawie tego nie mozna stwierdzić jednoznacznie, że wszystkie zamienniki to badziewie. Gdybyś miał przed soba na ladzie wszystkie zamienniki i każdy był taki sam to OK. Poza tym zrobiliśmy się niewolnikami marki. Jak coś ma znaczek Canona to jest ok, jak nie ma to szajs jest. Powiem tak: nie mam ani jednego obiektywu Canona (to nie znaczy, że nie miałem) z AF mam tylko Sigmy bo wyszedłem z założenia, że płacenie tysiąca złotych więcej ( a czesem jeszcze wiećej niz tysiąc) za obiektyw, tylko dlatego, ze ma na sobie znaczek Canona to snobizm jest. Najlepszy przykład...Canon 50/1.4 nawet nie powinien leżeć na tej samej półce co Sigma 50/1.4... półka nizej. Nie dajmy się zwariować. Zapytaj Cichego czy Tamrony to złe obiektywy?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tyle że Canon 50/1.4 nie kosztuje tyle co Sigma, która nota bene powinna być oznaczona 45/1.4 ;]

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Adso: a czy ja napisałem choć słowo o jakichkolwiek obiektywach, czy też może podkreślałem swój fanatyzm? Byłem przekonany, żeby kupić ten zamiennik - pojechałem i przed zakupem chciałem sobie oglądnąć. Jakie jest niby 6 rodzajów zamienników? Wszędzie ludzie piszą o alfach i właśnie alfe oglądałem. Chyba, że alfa alfie nierówna - no ale Pan twierdził, że wszystkie są takie same.
    No i sam mam obiektywy innych firm, bo dla takiej 20/1,8 nie widzę odpowiednika w Canonie.

Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów