Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 226

Wątek: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    i oby to było tylko "kółko" gorzej jak grip spali coś w body
    więc wole wydać 800 i mieć spokojna głowę niż wydać 300 i liczyć ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ..:
    tokiem takiego rozumowania wszelka alternatywa nie miałaby racji bytu, a zakładanie, że wszystko pójdzie po drodze nie tak to już skrajny pesymizm. No ale każdy jakieś tam lęki ma...
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Coś już napisał

Domyślnie

Powlekany to farmaceuci mają mózg wciskając wystraszonym, nieświadomym ludziom pastylki na wszystko ...
    Polecam...
    http://www.youtube.com/watch?v=Dtaf9...layer_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=jw35QwKuHtc

I sorry za offtopa

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Że tak się odniosę jeszcze do kilku postów wyżej.
    Chciałem zaznaczyć, że z tego co wynika z tematu wątku, mówimy o gripie do 5DmkII a nie ogólnie o wszystkich modelach. I właśnie dla tego moja analogia do S-klasy.
    Można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że piątki nie kupuje ktoś kto zaczyna fotograficzną przygodę. A co do modeli serii xxxD gdzie proporcja ceny puszki do ceny gripa (zwłaszcza przy używanym sprzęcie) jest jednak większa, to rzeczywiście można się zastanowić i zaoszczędzić parę groszy. Natomiast jeżeli w przypadku 5D2 cena org. stanowi ok.10-12% ceny aparatu, to przy tej kwocie wydaje mi się, że naprawdę warto poświęcić te parę złotówek.

Ale to tylko moje subiektywne do bólu zdanie.
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez betinus Zobacz posta

Ale to tylko moje subiektywne do bólu zdanie.
    i moje

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    wystraszonym, nieświadomym ludziom
    no widzisz nie jesteś sam
    Ostatnio edytowane przez firtiris ; 02-03-2011 o 13:58 Powód: Automerged Doublepost
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Każdy podchodzi inaczej. Jeden będzie wolał markowe (gdzie nie zawsze jest cacy), inny woli zaoszczędzić. Wystarczy prześledzić opinie nt. zamiennika BG-E6 i łatwo można stwierdzić, czy faktycznie jest sens wydawać dodatkowe 10-20% ceny body na dodatek typu grip. Jak dla mnie - nie ma. Tak samo jest rozgrzany wątek nt. lamp Metz - jak dla mnie ten sprzęt jest na tyle konkurencyjny w odniesieniu do Canona, że zmieniłbym go tylko gdybym był "fanem-do-bólu".
    Oczywiście zaraz ktoś wniesie postulat, że markowy Metz to nie to samo co podróbka Alphy, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że nie zawsze złoto, co się błyszczy.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    tokiem takiego rozumowania wszelka alternatywa nie miałaby racji bytu, a zakładanie, że wszystko pójdzie po drodze nie tak to już skrajny pesymizm. No ale każdy jakieś tam lęki ma...
    Wiesz, jeśli pracujesz na puszce to chciałbyś mieć jak najmniej powodów do zmartwień dotyczących sprzętu i jak największą pewność, że ten cię nie zawiedzie. Dlatego zazwyczaj używamy dwóch puszek, firmowych obiektywów, lamp czy kart pamięci.

Czasami za święty spokój warto jest dopłacić, żeby nie mieć dodatkowych zmartwień po prostu.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Wiesz, jeśli pracujesz na puszce to chciałbyś mieć jak najmniej powodów do zmartwień dotyczących sprzętu i jak największą pewność, że ten cię nie zawiedzie. Dlatego zazwyczaj używamy dwóch puszek, firmowych obiektywów, lamp czy kart pamięci.

Czasami za święty spokój warto jest dopłacić, żeby nie mieć dodatkowych zmartwień po prostu.
    lepiej dmuchać na zimne
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Wiesz, ...
    Wiesz, nie robię zdjęć bateryjek i linijek, w pracy używam różnego sprzętu, prywatnie - tak jak napisałem wcześniej; ani tu ani tu sprzęt mnie nie zwiódł (zarówno ten "firmowy", za który pewnie uważany jest Canon, jak i ten "nie-firmowy", który drogą dedukcji, to Metz, Sigma, Tamron, Digital, Alpha i wiele innych..). Tak przynajmniej moge odnieść się do tego co napisałeś w kontekście "sprzęt firmowy" i reszta wątku.

Nikt nikogo na siłę do niczego nie przekonuje, przecież każdy sobie rzepkę... ja po prostu nie zgadzam się z tym, że przy zakupie nawet puszki za 7000zł głupstwem jest oszczędzanie na innych elementach - nie, podobnie ktoś kupuje obiektywy innej firmy, lampy innej firmy, zamienniki baterii, czy wspomnianych kart. I sorry, ale wszędzie istnieje ryzyko awarii - nawet w S-klasie. EOT

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    Wiesz, nie robię zdjęć bateryjek i linijek, w pracy używam różnego sprzętu, prywatnie - tak jak napisałem wcześniej; ani tu ani tu sprzęt mnie nie zwiódł (zarówno ten "firmowy", za który pewnie uważany jest Canon, jak i ten "nie-firmowy", który drogą dedukcji, to Metz, Sigma, Tamron, Digital, Alpha i wiele innych..). Tak przynajmniej moge odnieść się do tego co napisałeś w kontekście "sprzęt firmowy" i reszta wątku.
    A kto tu robi foty linijek? W ogóle skąd ci się wzięło coś takiego? Że niby onanizm sprzętowy?

Zwykły szacunek dla swojego pracodawcy, modela i swoich nerwów. Wolę wydać kilka stów więcej na komplet oryginalnych baterii, gripa i drugą ładowarkę i mieć święty spokój, bez przejmowania się, że coś może być nie tak. Nie mówiąc o tym, że już dawno zdążyła mi się ta różnica zamortyzować, a ja zdążyłem o tym zapomnieć. Wiadomo, że wszystko może paść, ale statystycznie rzecz biorąc, canonowe eLki są nie do zajechania.

Niemniej jednak poza pracą nie widzę sensu zabawy w takie rzeczy - w moim przypadku sprzęt siedzi w domu, a ja biegam albo z trabantem i jakimś szkłem, albo piątką i starymi manualami. I mam z tego radochę. Bieganie z puchą z gripem, lampą i kilogramowym zoomem mi tego nie zapewnia ;P

Ja już się przejechałem na zamiennikach, do amatorki nie ma sprawy, do zastosowań zarobkowych szkoda mi swoich nerwów do zabawy z tym.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Ja już się przejechałem na zamiennikach, do amatorki nie ma sprawy, do zastosowań zarobkowych szkoda mi swoich nerwów do zabawy z tym.
    I niech to będzie najlepsze podsumowanie tego wątku i wborów oryginał/zamiennik.
    Jak ktoś wykorzystuje sprzęt do zarabiania pieniędzy to nie pozwoli sobie na półśrodki, a do amatorskiej zabawy - dlaczego nie? To tak jak w wątku o CS5 za 900zł - jak ktoś się zajmuje na poważnie fotografią zarobkową, to nie bawi się w jakieś dziwne podchody z licencją.
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów