Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 226

Wątek: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ehh... od jakiegoś czasu poluje na jakiś używany właśnie ale jak się już pojawiają to są po przejściach no i ich ceny oscylują koło 600zł.

Oszczędność to nie 400zł a coś koło 700zł. Nie chodzi o to że mnie nie stać, bo sprzęt w końcu na siebie zarobi, ale za to 700zł mógłbym sobie kupić coś innego moim zdaniem bardziej potrzebnego

Z oryginałami to znowu też nie jest taki raj. W moim BG-E2N ukręcił się mechanizm, którym przykręca się grip do aparatu- a naprawdę nie dokręcałem go znowu z całej siły! Potem Pan w serwisie powiedział, że tak bywa, bo wsadzają do tego plastikowe zębatki:\ Więc jakość tego jest jednak trochę mityczna

W swojej "karierze" miałem zamiennik do 400d i był naprawdę super, w sumie lepiej wykonany niż sam aparat;p Potem do 450d kupił zaminnik 'Jenis' czy jakoś tak i była to istna masakra! Beznadziejna odklejająca się guma, złe spasowanie itp. Wtedy powiedziałem sobie - NIGDY WIĘCEJ ZAMIENNIKÓW, no ale teraz ze względu na SPORĄ różnice w cenie zaczynam się łamać

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wszystkie moje gripy to oryginały - nie szukam zamienników, bo uważam, że jak coś jest 3 razy tańsze, to nie może dorównywać jakością oryginałowi. Nigdy jednak nie zapłaciłbym tak dużych pieniędzy - zawsze szukam używki w stanie sklepowym i z papierami. Jest znacznie taniej a sprzęt nie jest skatowany - nie ma nawet śladów użytkowania
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Wszystkie moje gripy to oryginały - nie szukam zamienników, bo uważam, że jak coś jest 3 razy tańsze, to nie może dorównywać jakością oryginałowi. Nigdy jednak nie zapłaciłbym tak dużych pieniędzy - zawsze szukam używki w stanie sklepowym i z papierami. Jest znacznie taniej a sprzęt nie jest skatowany - nie ma nawet śladów użytkowania
    Tak patrzę po plecaku i powiem Ci, że wszystko kupiłem w ten sposób :-D łącznie z 5D. No ale z tym gripem jest naprawdę spory problem (a już trochę się na niego czaje;p). Ładne sztuki były, ale gdzieś za 700zł, ktoś dawno temu miał za 600zł ale wtedy nie miałem jakoś pieniędzy. No i jak jest coś taniej czyli koło 500-600zł teraz to jest strasznie wymęczone
    Załóżmy, że ten oryginał by mnie kosztował 700zł to i tak mam 450zł różnicy względem tego zamiennika

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Wszystkie moje gripy to oryginały - nie szukam zamienników, bo uważam, że jak coś jest 3 razy tańsze, to nie może dorównywać jakością oryginałowi...
    To zależy co komu potrzebne.
    Niektóre zamienniki mają sporą przewagę nad oryginałem w postaci wbudowanego czujnika IR
    dla pilotów zdalnego wyzwalania migawki, oraz wbudowany zaawansowany timer.

LCD Battery Grip for Canon 5D Mark II BG-E6

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    To zależy co komu potrzebne.
    Niektóre zamienniki mają sporą przewagę nad oryginałem w postaci wbudowanego czujnika IR
    dla pilotów zdalnego wyzwalania migawki, oraz wbudowany zaawansowany timer.

LCD Battery Grip for Canon 5D Mark II BG-E6

Pozdrówka!
    To troche tak jak wyszedł zamienik BG-E2N z ekranem LCD ( tylko żre baterie dodatkowo i na co to komu potrzebne? ) Używasz tego IR w gripie ? Ja jak potrzebuje wyzwalania, to używam klasycznego wężyka i mam pewność, że zadziała
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Wszystkie moje gripy to oryginały - nie szukam zamienników, bo uważam, że jak coś jest 3 razy tańsze, to nie może dorównywać jakością oryginałowi.
    Takie opinie są tym z czego żyją działy marketingu :-D
    Coraz rzadziej ma to jednak sens i wybierając cokolwiek trzeba się kierować wiedzą a nie ceną. Wystarczy iść do apteki i masz do wyboru Apap albo Paracetamol za mniej niż połowę ceny pierwszego. Ludzie i tak kupują głównie Apap nie wiedząc, że to to samo. Podobnie jest z gripami.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    Takie opinie są tym z czego żyją działy marketingu :-D
    Coraz rzadziej ma to jednak sens i wybierając cokolwiek trzeba się kierować wiedzą a nie ceną. Wystarczy iść do apteki i masz do wyboru Apap albo Paracetamol za mniej niż połowę ceny pierwszego. Ludzie i tak kupują głównie Apap nie wiedząc, że to to samo. Podobnie jest z gripami.
    Ale może apteki zostawmy w spokoju a, doświadczenie w dużym stopniu potwierdza to co napisał kolega. Zamienniki prędzej czy później - jak sama nazwa wskazuje - zamienia się na oryginały .
    W praktyce wygląda to tak, że ja nigdy nie miałem żadnego problemu ze sprzętem oryginalnym, natomiast ile razy kupiłem zamiennik to zawsze prędzej czy później coś się działo - pewnie jestem pechowcem :cool:. Tylko dlaczego robić sobie samemu krzywdę i kupować dwa razy - ja więcej już w ten sposób nie zrobię.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

To troche tak jak wyszedł zamienik BG-E2N z ekranem LCD ( tylko żre baterie dodatkowo i na co to komu potrzebne? ) Używasz tego IR w gripie ? Ja jak potrzebuje wyzwalania, to używam klasycznego wężyka i mam pewność, że zadziała
    Tak jak napisałem wcześniej - każdemu według potrzeb...

Nie tylko ja wolałbym mieć wbudowany odbiornik, zamiast "babrać" się kabelkami

Pilot podczerwieni do 5D mark I

...więc jak ktoś lubi body z gripem, to problem z głowy.

A timer... świetna sprawa do time-lapse i coraz częściej ludziska o to pytają.
    No i nie pobiera prądu z baterii w gripie - ma swoje zasilanie, wymienne oczywiście.

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez betinus Zobacz posta
    na prawdę nie rozumiem podejścia, żeby wydać na puszkę 7000-10000 a potem oszczędzać 400 zł na dodatkowym wyposażeniu, to tak jakby kupić Mercedesa S-klasy i potem kupić stalowe felgi z Poloneza (bo orygnialne alu za drogie)
    Pewien fotograf na początku mojej przygody z foto dał mi fajną radę: "Nie ma półśrodków, albo wszystko, albo nic" i w sumie myślę, że miał rację po przejściach z obiektywem Sigmy 70-300 doszedłem do wniosku, że wolę dozbierać trochę dłużej i kupić oryginalny sprzęt Canona a nie firm 3....
    Do 5D2 kupiłem od razu oryginalny BG-E6 między innymi po przeczytaniu wielu informacji o tym że jednak podróbki to nie ta sama jakość, i nie narzekam ani nie czuję się jakoś "wydojony" przez Canona, nie ma problemów ze stanem akumulatorów, wszystko działa jak powinno, a i obawy że coś się odłamie, pęknie, jakby mniej.

To ja ciebie też nie rozumiem skoro jesteś taki PRO oryginalny to jak mogłeś kupić badziewnego i nie-oryginalnego S24 skoro masz na półce 24LmkII ...
    Rozumiem oszczędzać na bateriach jeśli zamienniki są równie dobre a sam miałem do starego 5D aku Hahnela oraz oryginały i nie było różnicy między nimi..Rozumiem że można kupić tańszą mniej snobistyczną torbę za pół ceny która będzie zapewniała doskonała ochronę dla sprzętu pomimo braku rozpoznawalnego z kilometra logo...Rozumiem że zamiast 1000 zł za Greepa Canona można dać 250zł i mieć to samo bo dla mnie greep Alphy jest rewelacyjny (używam z 5DmkII )..Ale nie rozumiem kompromisu w kwestii szklarni ...Moim zdaniem jesteś gadżeciażem
    Ps. Oświeć mnie w czym greep Alphy jest gorszy niż greep Canona poza nazwą i reklamą i czy ta różnica jest warta mnożenia ceny razy 4 ??? czy są jakieś funkcje których nie posiada Alpha ??? I czy Greep Alphy ma jakieś ukryte wady które wpływają na jakość zdjęć ? Tylko nie pisz że Alpha szybciej sie popsuje bo cię odeślę do wątku na forum o żytniej i zaobaczysz że canon też ma lepsze i gorsze dni

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    ... Tylko nie pisz że Alpha szybciej sie popsuje bo cię odeślę do wątku na forum o żytniej i zaobaczysz że canon też ma lepsze i gorsze dni
    Fakt... że nie wspomnę już o rozpadających się mechanizmach mocowania w oryginałach
    które wszyscy z taką pokorą przyjmują za normę, i nikt się o to nie piekli

Pozdrówka!

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów