Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 226

Wątek: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

oyginalne bg-e6 nie wyciera się tak jak zamienniki, jest z magnezu (poprzednia sztuka mi pękła). Nie widziałem jeszcze tak dobrego zamiennika który zasługiwał by na zakup.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GLE

Domyślnie

też kupiłem alfę do mojej piątki m2, jakoś odpowiednia za tą cenę, różnice w stosunku do oryginału to inna faktura gumy, kółko nastaw jest z twardego tworzywa zamiast gumowanego, przyciski pozostałe przyciski mają większy "skok" różnice opisuje w stosunku do posiadanego canonowskiego bg-e2 do 40d. Żadna z tych różnic nie jest wadą, jedyne do czego mógłbym się doczepić to przełącznik "on/off" jest lekko "wbity" w obudowę i przesunięty względem oznaczeń (on jest na off) alfa (meiko) jest warta swojej ceny.

Uzależniony

Domyślnie

I ja tez jestem posiadaczem alphy do 5dII. I ma takie pytanko, czy próbował ktoś używać ten lub inny grip z jednym akumulatorem? Jak w takim wypadku szybko się rozładowuje? Wsadziłem ostatnio jeden oryginalny aku do gripa i rozładował się błyskawicznie(normalnie powienien zrobić z 200-300 fotek wiecej). Teraz dokupiłem dwa zamienniki więc nie będę pojedyńczo wkładał ale zaskoczyło mnie to strasznie.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

amroz: i jak się spisuje z dwoma akumulatorkami? Kurcze jak do tej pory miałem zawsze oryginalne gripy, ale powoli zaczynam się łamać 700zł różnicy to jednak dość sporo, a ja jednak strasznie lubię gripy.

Jedyne co mnie jeszcze zniechęca do tego gripa to opinie w których piszecie, że aparat szybciej pochłania baterie które są w gripie niż normalnie:\ W oryginałach miałem zawsze wręcz odwrotne wrażenie - wydawało mi się że aparat na dwóch bateriach na raz działa dłużej niż jakbym robił zdjęcia najpierw na jednej, a potem na drugiej.

I jak to jest z tym podkradaniem prądu przy wyłączonym/nieużywanym aparacie? To nagminny problem, bo w sumie tylko jedna osoba o tym wspomniała?

simon83: 1300-1500 na dwóch bateriach?:\ Wydaję mi się to trochę mało szczególnie, że na jednym oryginalnym akumulatorku robię spokojnie ponad 1000zdjęć.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egpaulus Zobacz posta
    amroz: i jak się spisuje z dwoma akumulatorkami? Kurcze jak do tej pory miałem zawsze oryginalne gripy, ale powoli zaczynam się łamać 700zł różnicy to jednak dość sporo, a ja jednak strasznie lubię gripy.

Jedyne co mnie jeszcze zniechęca do tego gripa to opinie w których piszecie, że aparat szybciej pochłania baterie które są w gripie niż normalnie:\ W oryginałach miałem zawsze wręcz odwrotne wrażenie - wydawało mi się że aparat na dwóch bateriach na raz działa dłużej niż jakbym robił zdjęcia najpierw na jednej, a potem na drugiej.

I jak to jest z tym podkradaniem prądu przy wyłączonym/nieużywanym aparacie? To nagminny problem, bo w sumie tylko jedna osoba o tym wspomniała?

simon83: 1300-1500 na dwóch bateriach?:\ Wydaję mi się to trochę mało szczególnie, że na jednym oryginalnym akumulatorku robię spokojnie ponad 1000zdjęć.
    Spisuje się doskonale. Nie miałem nigdy oryginału więc nie mogę porównać ale nic mi w nim nie dokucza
    Co do zjadania baterii to wygląda u mnie tak że faktycznie (tak jak wcześniej pisałem) z jednym włożonym akumulatorem zużywa go dużo szybciej niż bez gripu. Ale za to jak włożę dwa akumulatory to ilość zrobionych zdjęć znacznie wzrasta, u mnie to minimum 2500-2800sztuk (normalnie na jednym w body robię około 900-1000szt)
    Natomiast nie próbowałem zostawiać na dłużej akumulatorów w gripie, zawsze po skończonym dniu pstrykania wyciągam je ze środka.

Coś już napisał

Domyślnie

Mam Greep do 5DmkII z foto-ivy
    Używam tylko oryginalnych baterii nie wiem czy na jednym akumulatorze jego wydajność w greepie spada i nie jest równa połowie mocy dwóch akumulatorków działających w tandemie bo zawsze mam dwa Aku w greepie...
    Ale wiem jedno Greep nie rozładowuje baterii tak jak wielu się tego obawia...
    Przykład : Aku naładowane na 66% mocy po ponad dwóch tygodniach nie dotykania aparatu sprawdzam stan naładowania 65% ...Aparat był wyłączony ale greep był cały czas na ON więc ten jeden 1% nic nie znaczy ....Ja osobiście jestem bardzo zadowolony i polecam Greepy Alphy z foto-ivy ...
    Nic nie trzeszczy wszytko świetnie spasowane...
    Wole nieoryginalny greep Alphy z dwiema oryginalnymi bateriami Canona
    niż
    oryginalny greep z jednym niefirmowym Aku...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

o! Dziękuję, to dla mnie bardzo cenne opinie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Może zamiast zamiennika trzeba było kupić grip używany oryginał ? Co prawda trudno taki trafić, ale zdarzają się. Często nieoryginalne gripy stwarzają problemy z aku zwłaszcza zamiennikami. Swoją drogą Canon nieźle ździera bo wychodzi z załozenia że jak użytkownika stać na puchę profi to i na resztę też
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Może zamiast zamiennika trzeba było kupić grip używany oryginał ? Co prawda trudno taki trafić, ale zdarzają się. Często nieoryginalne gripy stwarzają problemy z aku zwłaszcza zamiennikami. Swoją drogą Canon nieźle ździera bo wychodzi z załozenia że jak użytkownika stać na puchę profi to i na resztę też
    No tak może i racja ale ja raczej nie kupuję używanych rzeczy...Statyw, blenda czy torba foto owszem to mogę ocenić ale elektronika odpada ,nie umiem się przekonać... Zawsze wydaje mi się że inni mniej dbają o sprzęt

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

na prawdę nie rozumiem podejścia, żeby wydać na puszkę 7000-10000 a potem oszczędzać 400 zł na dodatkowym wyposażeniu, to tak jakby kupić Mercedesa S-klasy i potem kupić stalowe felgi z Poloneza (bo orygnialne alu za drogie)
    Pewien fotograf na początku mojej przygody z foto dał mi fajną radę: "Nie ma półśrodków, albo wszystko, albo nic" i w sumie myślę, że miał rację po przejściach z obiektywem Sigmy 70-300 doszedłem do wniosku, że wolę dozbierać trochę dłużej i kupić oryginalny sprzęt Canona a nie firm 3....
    Do 5D2 kupiłem od razu oryginalny BG-E6 między innymi po przeczytaniu wielu informacji o tym że jednak podróbki to nie ta sama jakość, i nie narzekam ani nie czuję się jakoś "wydojony" przez Canona, nie ma problemów ze stanem akumulatorów, wszystko działa jak powinno, a i obawy że coś się odłamie, pęknie, jakby mniej.
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów