Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 226

Wątek: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Ma ktoś zamienniki phottixa do 5DmkII? Ponieważ od razu zamówiłem również i egemplarz jaki mam wchodzi strasznie na wcisk i po odblokowaniu tego dzyngla nie wysuwa się sama tylko trzeba ją wyciągnąć na chama... Z drugiej strony nie wiem do końca bo to może komory w gripie są za ciasne?? Nie wiem czy reklamować(i co?) czy może jeżeli to bateria to po prostu sobie ją lekko przyszlifuje? Trochę bez sensu bo nie mogę do końca stwierdzić gdzie jest problem nie posiadając puchy :-P dlatego chciałem się dowiedizeć czy ktoś z was miał podobnie
    ja kupiłem dokładnie ten zamiennik by mieć 'na sztukę' do czasu, gdy cena normalnych będzie...normalna :-)

wybrałem Phottix'a bo ci przynajmniej podają faktyczną pojemność akumulatorka...a samo ogniwo po kilku ładowaniach zachowuje się tak samo jak po pierwszym....

pierwsze moje wrażenie było jednak takie, że....zepsułem aparat....wcisnąłem akumulatorek nieco na siłę do komory i...miałem wrażenie, że chce on tam pozostać na stałe....
    Na szczęście jest tam o co go zaczepić, wyciągnąłem i....poskrobałem jego obudowę nieco nożykiem....od tej pory wchodzi luźno jak trzeba i działa jak trzeba tj. ilość zdjęć na nim jest porównywalna z oryginałem...
    a ja zawsze używam akumulatora od początku do końca tj. do pelnego rozładowania....dłużej służą....

Zablokowany

Domyślnie

ja testowałem gripa na aku LP-E6 i akumulatorkach AA -różnica jest ogromna-o wiele dłużej wytrzymuje na LP-E6 -grubo ponad tysiąc fotek-a na aku AA około 800.dodatkowo zaleta LP-E6 jest taka że oryginał ładuje się niecałe 3 H ,zamiennik może z godzine dłużej,a AA ładują się 10 h -czyli żeby naładować komplet AA trzeba mieć dwie ładowarki,albo 20 h czasu

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    ja testowałem gripa na aku LP-E6 i akumulatorkach AA -różnica jest ogromna-o wiele dłużej wytrzymuje na LP-E6 -grubo ponad tysiąc fotek-a na aku AA około 800.dodatkowo zaleta LP-E6 jest taka że oryginał ładuje się niecałe 3 H ,zamiennik może z godzine dłużej,a AA ładują się 10 h -czyli żeby naładować komplet AA trzeba mieć dwie ładowarki,albo 20 h czasu
    Super opinia... Właśnie o to mi chodziło.
    O powiedz jeszcze, jakie aku AA zakładałeś (chodzi mi o pojemność)?

Dodam, że mój marek na LP-E6 wytrzymuje ok 1700-1800 fotek.

A powiedzcie jeszcze, czy oryginalny BG-E6 ma coś takiego jak koszyk do AA, czy to tylko patent w zamiennikach?
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    AA ładują się 10 h -czyli żeby naładować komplet AA trzeba mieć dwie ładowarki,albo 20 h czasu
    Pomijając to, że akumulatorki AA się powinno ładować małym prądem, to są ładowarki, które naładują AA w 1.5h.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

A co do oryginalnych LP-e6 - mam 2 i nie zrobiłem na zadnym wiecej niz 600 zdjec - bez gripa czyli kazda uzywana osobno, tez tak macie - czy osiagi o których piszecie to na komplecie w gripie ?

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez semimatt Zobacz posta
    A co do oryginalnych LP-e6 - mam 2 i nie zrobiłem na zadnym wiecej niz 600 zdjec - bez gripa czyli kazda uzywana osobno, tez tak macie - czy osiagi o których piszecie to na komplecie w gripie ?
    W miniony weekend robiłem plener i reportaż na oryginalnym LP-E6.
    Zrobiłem 1400 fotek i zostało 34% energii w akumulatorze.
    Od pierwszego razu ZAWSZE rozładowuję baterię do zera i ładuję do maksa - nigdy nie doładowuję...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    W miniony weekend robiłem plener i reportaż na oryginalnym LP-E6.
    Zrobiłem 1400 fotek i zostało 34% energii w akumulatorze.
    Od pierwszego razu ZAWSZE rozładowuję baterię do zera i ładuję do maksa - nigdy nie doładowuję...

ale piszesz o jednym accu czy 2 w gripie na raz ?

jesli jednym to dziwnie mam... czy orientujesz sie moze czy problemem moze byc aparat i baterie ze stanów ? co prawda na ładowarce jest od 100-240V a mam sprzet dopiero 3 tygodnie :/ ładowane i rozładowywane do konca bo ciezko nie rozładowac gdy bateria sie konczy po 500 fotach... albo nawet po 200 jak sie kreci czasem film :/

Jest tutaj moze ktos z lublina z 5dmkII z kim na jakims wspolnym plenerze mogłbym sprawdzic czy moje accu czy aparat jest do kitu ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    albo ładowarka ?
    Ostatnio edytowane przez semimatt ; 24-08-2009 o 12:28 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ja na jednym akumulatorze oryginalnym LP-E6 (bez gripa) robię brz problemu około 1400-1500 fotek i jeszcze zostaje sporo zapasu (około 20-30%) - akumulatory mam 2 i na obu tak samo
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Ja mam również jeden aku (bez gripa).
    Ładuję na max, pstrykam fotki aż spadnie do minimum, a potem podpinam zarówkę i rozładowuję aż zgaśnie żarówka, potem ładuję na max.
    Chyba, że wypstrykam np. w 50%, a mam kolejne zlecenie i wiem, że może mi zabraknąć energii, wtedy podpinam żarówkę, rozładowuję i znowu ładuję na max, żeby pojechać z naładowanym aku.
    Tak robiłem ze wszystkimi akumulatorami, które miałem do tej pory w sprzęcie, jaki mi się przewinął przez ręce i zawsze aku mi trzymały baaardzo długo.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja mam również jeden aku (bez gripa).
    Ładuję na max, pstrykam fotki aż spadnie do minimum, a potem podpinam zarówkę i rozładowuję aż zgaśnie żarówka, potem ładuję na max.
    Chyba, że wypstrykam np. w 50%, a mam kolejne zlecenie i wiem, że może mi zabraknąć energii, wtedy podpinam żarówkę, rozładowuję i znowu ładuję na max, żeby pojechać z naładowanym aku.
    Żarówkę?? chyba sobie żartujesz - ogniw tego typu (Li-ION) nie wolno rozładowywać do końca w ten sposób - a już zwłaszcza przechowywać rozładowanych -

Tak robiłem ze wszystkimi akumulatorami, które miałem do tej pory w sprzęcie, jaki mi się przewinął przez ręce i zawsze aku mi trzymały baaardzo długo.
    jak miałeś NiMH czy wcześniej NiCd to i owszem to działało.. ale tak to rozwalisz akumulator Li-Ion o wiele szybciej niż się spodziewasz..

Takie rady bez pojęcia o tym o czym się pisze robią tylko szkody - ktoś przeczyta i stwierdzi że też tak będzie robił co skończy się rozwaleniem baterii

pierwszy z brzegu link:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy

Li-Ion można bez problemu doładowywać itp. i nic im nie będzie
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 24-08-2009 o 14:36
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów