Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 226

Wątek: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Kupiłem alfę do 5D MK II, wczoraj przyjechała. Pierwsze wrażenia: dobrze wykonany, plastik wydaje się "bardziej sztywny" niż w gripie bg-e2n (takowy posiadam przy xxD). Dziwnie wyglądamiejsce z pokrętłem do przykręcania do body - tam, gdzie widać metalową płytkę, ale pewnie tak ma być. Klapka od baterii jest uszczelniana gumą a nie gąbką jak przy bg-e2n. Guma od uchwytu jest bardziej miękka, przez co grip lepiej się "klei" do rąk.
    Zobaczymy jak się będzie sprawował dalej, bo pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne.

Podobnie jak DominoAqq z gripem mam do czynienia od 300D przez xxD 5D po 1d-nki i nie wyobrażam sobie życia (focenia) bez niego. Kilka miesięcy męczyłem się 5D II bez gripa - dla mnie tragedia, szczególnie z ciężkimi i dużymi szkłami.

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    A o celowości gripa jest zupełnie oczywista.
    głupio to pewnie zabrzmi po moim poprzednim poście, ale mimo pierwszych negatywnych odczuć (nie co do zamiennika alpha tylko co do instytucji gripa w ogóle) doszedłem do tego samego wniosku. W kilkanaście dni przywykłem do odwrotnego kadrowania i całej reszty.

Jedyne czego mi brak to joysticka do wyboru punktu AF. Był takowy na jakimkolwiek gripie do Canonów ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Domyślnie

nie nigdy nie bylo josticka w żadnym gripie Canonowym, tez mi go na początku brakowało ale szybko przesiadlem się na pokrętło i wbrew pozorom działa to nawet szybko i sprawnie ;-)
    5D MkII | 40D | sigma 12-14 | canon 24-105 L | canon 70-200IS L | tamron 70-300 | EF 50/1.4 | EF 50/1.8 II | i inne pierdoły
    http://www.macabra.pl/galeria
    http://www.mojejabluszko.pl
    http://www.macabra.pl/

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie dotarła do mnie Alfa, potwierdzam doświadczenia innych nabywców, grip jest wykonany solidnie...denerwuje mnie w nim jednak jedna rzecz....po przykręceniu go do body - solidnym przykręceniu do oporu - kółko , którym to się robi jest ciągle luźne, lata w prawo, lewo, góra dół. Też tak macie w swoich egzemplarzach?

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmi Zobacz posta
    Właśnie dotarła do mnie Alfa, potwierdzam doświadczenia innych nabywców, grip jest wykonany solidnie...denerwuje mnie w nim jednak jedna rzecz....po przykręceniu go do body - solidnym przykręceniu do oporu - kółko , którym to się robi jest ciągle luźne, lata w prawo, lewo, góra dół. Też tak macie w swoich egzemplarzach?
    No z tą solidnością to jednak bym nie przesadzał

Duży minus za plastikowość gripa - wiedziałem, że to będzie plastik ale nie że aż taki - jak zabawka dla dziecka.

Natomiast dobrze sprawują się wszystkie przyciski, spust migawki ok, nic nie trzeszczy i jest dobrze spasowane. Co do kółka to faktycznie lekko się rusza w prawo i w lewo ale jak na razie nie zauważyłem by wpływało to na sztywność zestawu - mam nadzieję, że nie wpłynie

Dwa największe plusy tego gripa to: cena i lepkość okleiny, bardzo dobrze i przyjemnie się go trzyma. Mi osobiście lepiej leży w dłoni ten grip niż wbudowany Jedynki.

Zastanawiam się tylko jak będzie z jego żywotnością gdyż niestety plastik tak jak mówiłem nie sprawia wrażenia solidnego - poużywamy zobaczymy

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    Zastanawiam się tylko jak będzie z jego żywotnością gdyż niestety plastik tak jak mówiłem nie sprawia wrażenia solidnego - poużywamy zobaczymy
    Za takie pieniądze kupimy drugi jak ten się zużyje, poużywamy kilka lat a i tak będziemy do przodu w stosunku do oryginału )

Nie mam takich odczuć jak Ty co do jakości plastiku - dla mnie jest OK. Jak by miał być jeszcze cięższy (magnezowy) to bym chyba podziękował. Już teraz przy 24-70 L mam bóle nadgarstków po 2-3 godzinach pracy...

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Za takie pieniądze kupimy drugi jak ten się zużyje, poużywamy kilka lat a i tak będziemy do przodu w stosunku do oryginału )
    Właśnie ten argument przeważył o jego zakupie

Nie mam takich odczuć jak Ty co do jakości plastiku - dla mnie jest OK. Jak by miał być jeszcze cięższy (magnezowy) to bym chyba podziękował. Już teraz przy 24-70 L mam bóle nadgarstków po 2-3 godzinach pracy...
    Ale dla mnie waga = lepsze wyważenie i większa stabilność - chociaż wagowo nie jest źle 1 D jest tylko nieznacznie cięższy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Woyd, a tobie też lata to kółko (tak jak mi i zyyys'owi) już po dokręceniu gripa do body? Mnie to strasznie wkurza, wydaje mi się, że przez to nieustabilizowanie łatwo będzie nieświadomie odkręcać gripa

Dopiero zaczyna Awatar slawpl

Domyślnie

A napiszcie jak aparat widzie dwie oryginalne baterie. Bo nikt sie konkretnie nie wypowiedzial, tylko sa domysly, ze powinno byc ok. Moglby ktos sprawdzic i napisac?

pozdr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dobra, juz wszystko wiem. Nie ma problemu z komunikacja dwoch oryginalnych aku z gripa.
    Ostatnio edytowane przez slawpl ; 11-06-2009 o 16:16 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmi Zobacz posta
    Woyd, a tobie też lata to kółko (tak jak mi i zyyys'owi) już po dokręceniu gripa do body? Mnie to strasznie wkurza, wydaje mi się, że przez to nieustabilizowanie łatwo będzie nieświadomie odkręcać gripa
    u mnie tez troche "lata", ale nie ma szansy na odkręcenie - na prawde trzeba duzo użyć siły aby odkręcić srubę, tak samo jak w oryginale od 40D. Poza tym to jest wg przesada z tym przewrażliwieniem na latanie ;-)
    5D MkII | 40D | sigma 12-14 | canon 24-105 L | canon 70-200IS L | tamron 70-300 | EF 50/1.4 | EF 50/1.8 II | i inne pierdoły
    http://www.macabra.pl/galeria
    http://www.mojejabluszko.pl
    http://www.macabra.pl/

Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów