Przy słabszych warunkach oświetleniowych szkło o jasności f2.8 zwiększy efektywność układu AF puszki, masz f2.8 to zawsze możesz przymknąć do f4... a f4 nie otworzysz do f2.8.
Przy słabszych warunkach oświetleniowych szkło o jasności f2.8 zwiększy efektywność układu AF puszki, masz f2.8 to zawsze możesz przymknąć do f4... a f4 nie otworzysz do f2.8.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
tu bym się zgodził że AF szybciej zadziała przy f2.8, chyba nie dziwne, co z tego jeśli GO jest centy/milimetrowa? A jak ustawi przesłonę na f/4 bo "przecież może dać w górę" co to zmieni wtedy w układzie AF niż ze szkłem które już ma f/4 stałe? szybciej będzie? a i tak GO zbyt mała przy 200 mm, przecież o fotoceniu psów w ruchu rozmawiamy a nie ze statywu komara (umierającego)..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ponawiam pytanie bo bardzo interesuje mnie rezultat takiego "doświadczenia", pewnie nie tylko mnie a wielu użytkowników APS-C. Może ktoś posiada podobne obiektywy i trochę czasu i chęci żeby porównać? "suchego" gadania mam dość, racji jest wiele a często w praktyce okazuje się zupełnie inaczej.
P.S. wcale nie jestem pesymistą![]()
Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 13-05-2009 o 00:25 Powód: Automerged Doublepost
Założyłem sobie FOTOBLOGA
AF działa przy maksymalnie otwartej przysłonie (a żeby podejrzeć GO masz odpowiedni przycisk w korpusie) dopiero podczas wykonywania zdjęcia (dociśnięcie do końca spustu) przysłona domyka się do wartości ustawionej w aparacie, może być nawet do f8 czy f16 - nie zobaczysz różnicy w szybkości.
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 13-05-2009 o 12:48
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
To ma być wiarygodny test? sorry... już nie przyczepiam się że między szkłami 70-300 z DO i bez na 200 mm są takie drastyki w odniesieniu do 55-250, ale czemu wygląda to jakby inne ogniskowe były albo cropy? nawet w porównaniu tych dwóch (patrzyłem na 200 mm i f/5.6) 70-300 IS USM jeden tylko z DO a drugi to samo bez a różnice kolosalne i też głównie w wielkości kadru? jakoś mi tu tandetą jedzie i te testy to ja .....
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 16-05-2009 o 01:01
Pitter, EOS 1Ds to nie jest crop (stąd inny crop - brak cropa :-D)! Poza tym 1Ds ma "większe pixele" - stąd różnice próbek widzianych w powiększeniu 100% - Chyba musisz jeszcze trochę poczekać zanim zaczniesz oceniać wiarygodność testów... W ogóle trochę Cię nie rozumiem, bo raz o coś pytasz a potem kwestionujesz, że pytanie było słuszne (kiedy test je potwierdza).
Nieważne, bo robi się potężny offtop. :/
Ostatnio edytowane przez ewg ; 16-05-2009 o 09:33
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\