Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: Latajace psy....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Przy słabszych warunkach oświetleniowych szkło o jasności f2.8 zwiększy efektywność układu AF puszki, masz f2.8 to zawsze możesz przymknąć do f4... a f4 nie otworzysz do f2.8.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Przy słabszych warunkach oświetleniowych szkło o jasności f2.8 zwiększy efektywność układu AF puszki, masz f2.8 to zawsze możesz przymknąć do f4... a f4 nie otworzysz do f2.8.
    tu bym się zgodził że AF szybciej zadziała przy f2.8, chyba nie dziwne, co z tego jeśli GO jest centy/milimetrowa? A jak ustawi przesłonę na f/4 bo "przecież może dać w górę" co to zmieni wtedy w układzie AF niż ze szkłem które już ma f/4 stałe? szybciej będzie? a i tak GO zbyt mała przy 200 mm, przecież o fotoceniu psów w ruchu rozmawiamy a nie ze statywu komara (umierającego)..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez PiTTer Zobacz posta
    Ja tak się jeszcze zastanawiam co do sedna powyższego tematu, czyli nieostrych, niewyrazistych zdjęć z 75-300. Czy obiektyw przystosowany do pełnej klatki i dający takiej wielkości obraz na matrycę, będzie miał rozdzielczość wystarczającą żeby z wycinka środka (jakim jest matryca APS-C) wyciągnąć tak dużo szczegółów, żeby zdjęcie wydawało się równie ostre jak z obiektywu przystosowanego do APS-C (niech nawet ten 55-250)? Tylko się logicznie zastanawiam, a jak ktoś to sprawdził i ma pewność to proszę o jakieś sample do porównania.
    Pozdrawiam!
    Ponawiam pytanie bo bardzo interesuje mnie rezultat takiego "doświadczenia", pewnie nie tylko mnie a wielu użytkowników APS-C. Może ktoś posiada podobne obiektywy i trochę czasu i chęci żeby porównać? "suchego" gadania mam dość, racji jest wiele a często w praktyce okazuje się zupełnie inaczej.
    P.S. wcale nie jestem pesymistą
    Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 13-05-2009 o 00:25 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

tu bym się zgodził że AF szybciej zadziała przy f2.8, chyba nie dziwne, co z tego jeśli GO jest centy/milimetrowa? A jak ustawi przesłonę na f/4 bo "przecież może dać w górę" co to zmieni wtedy w układzie AF niż ze szkłem które już ma f/4 stałe? szybciej będzie?
    AF działa przy otwartym obiektywie, bez względu na nastawioną przysłone.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzika Zobacz posta
    Dzieki za podpowiedz filtr juz zdemontowany teraz tylko musze znalesc chetnego do rzucania psu zebym ja mogla potestowac aparat

ktos ma wolny czas w neidziele i mieszka w Katosach
    Ja jestem z Katosów, mam labradora chętnie bym się spotkał w parku na jakimś rzucaniu połączonym z foto
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

tu bym się zgodził że AF szybciej zadziała przy f2.8, chyba nie dziwne, co z tego jeśli GO jest centy/milimetrowa? A jak ustawi przesłonę na f/4 bo "przecież może dać w górę" co to zmieni wtedy w układzie AF niż ze szkłem które już ma f/4 stałe? szybciej będzie? a i tak GO zbyt mała przy 200 mm, przecież o fotoceniu psów w ruchu rozmawiamy a nie ze statywu komara (umierającego)..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

AF działa przy maksymalnie otwartej przysłonie (a żeby podejrzeć GO masz odpowiedni przycisk w korpusie) dopiero podczas wykonywania zdjęcia (dociśnięcie do końca spustu) przysłona domyka się do wartości ustawionej w aparacie, może być nawet do f8 czy f16 - nie zobaczysz różnicy w szybkości.

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 13-05-2009 o 12:48
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    AF działa przy maksymalnie otwartej przysłonie (a żeby podejrzeć GO masz odpowiedni przycisk w korpusie) dopiero podczas wykonywania zdjęcia (dociśnięcie do końca spustu) przysłona domyka się do wartości ustawionej w aparacie, może być nawet do f8 czy f16 - nie zobaczysz różnicy w szybkości.

Pozdrawiam,
    Masz zupełną rację, faktycznie mogłem się domyślić że ten przycisk od podglądu GO ustawia na chwilę zadaną przesłonę a z tego wynika że jaśniejsze szkła zawsze będą szybciej ostrzyły. Dzięki!
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Ponawiam pytanie bo bardzo interesuje mnie rezultat takiego "doświadczenia" [...] "suchego" gadania mam dość
    Bez gadania: http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=4&API=0
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To ma być wiarygodny test? sorry... już nie przyczepiam się że między szkłami 70-300 z DO i bez na 200 mm są takie drastyki w odniesieniu do 55-250, ale czemu wygląda to jakby inne ogniskowe były albo cropy? nawet w porównaniu tych dwóch (patrzyłem na 200 mm i f/5.6) 70-300 IS USM jeden tylko z DO a drugi to samo bez a różnice kolosalne i też głównie w wielkości kadru? jakoś mi tu tandetą jedzie i te testy to ja .....
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 16-05-2009 o 01:01

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Pitter, EOS 1Ds to nie jest crop (stąd inny crop - brak cropa :-D)! Poza tym 1Ds ma "większe pixele" - stąd różnice próbek widzianych w powiększeniu 100% - Chyba musisz jeszcze trochę poczekać zanim zaczniesz oceniać wiarygodność testów... W ogóle trochę Cię nie rozumiem, bo raz o coś pytasz a potem kwestionujesz, że pytanie było słuszne (kiedy test je potwierdza).

Nieważne, bo robi się potężny offtop. :/
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 16-05-2009 o 09:33
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów