Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: plamki na zdjęciach.

Mieszany widok

mbo
    Guest

Domyślnie plamki na zdjęciach.

Witam,
    Mam od niedawna 40d do tego szkło ef-s 17-85 is usm. Na ostatnich zdjęciach zauważyłem małe plamki, których wcześniej chyba nie było. Nie wiem czy to wada szkła czy problem z zabrudzoną matrycą, którą być może trzeba wyczyścić. Jak to zweryfikować, mam niestety tylko jeden obiektyw, wic nie sprawdzę jak to jest po zmianie szkła.
    Czy może mi ktoś pomóc?

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Na 99% to matryca. Na szkle to musiałbyś mieć naprawdę niezłe paprochy, żeby coś było widać.
    Zrób zdjecie jakiejś jasnej powierzchni na f/22. Wtedy zobaczysz dokładnie co i jak.
    Wątków o czyszczeniu jest sporo na forum.

Tylko z czyszczeniem to wiesz... ostrożnie... mój aparat właśnie leży na żytniej po moich ostatnich wyczynach. Chociaż podobno bardzo trudno porysować filtr matrycy ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbo Zobacz posta
    Witam,
    Mam od niedawna 40d do tego szkło ef-s 17-85 is usm. Na ostatnich zdjęciach zauważyłem małe plamki, których wcześniej chyba nie było. Nie wiem czy to wada szkła czy problem z zabrudzoną matrycą, którą być może trzeba wyczyścić. Jak to zweryfikować, mam niestety tylko jeden obiektyw, wic nie sprawdzę jak to jest po zmianie szkła.
    Czy może mi ktoś pomóc?
    tak jak napisal kolezanka-to na 99% zabrudzona matryca. Dla pewnosci zrob foto na min przyslonie. A co do rozwiazania to mniej inwazyjnym sposobm jest wykorzystanie funkcji 40d mapowania zabrudzen Nalezy wykonac foto bialej powieszchni na min przyslonie. Nastepnie z menu aparatu wybrac odpowiednia opcje
    pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

mbo
    Guest

Domyślnie

zrobiłem kilka fotkek na tle nieba na f22 i plamki są w tym samym miejscu w prwdzie do środka obiektywu wpadła mi jakiś paproch ale jeden.

mbo
    Guest

Domyślnie

Witam raz jeszcze, dodałem dwie fotki, jedna na białej kartce a druga na tle nieba. Przysłona f22, ogniskowa 50mm. Nie wiem czy to zwykłe zabrudzenia, czy może jakiś defekt matrycy. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, co z tym można zrobić.

Z góry dziękuję za wszystkie wpisy!

http://www.fmix.pl/zdjecie/690109/img-0003
    http://www.fmix.pl/zdjecie/690097/img-0007

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbo Zobacz posta
    Nie wiem czy to zwykłe zabrudzenia, czy może jakiś defekt matrycy ?
    To na szczęście tylko zwykły kurz na matrycy

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Uprawnienia umieszczania postów