Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Dylemat - Canon EOS 450D

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spine Zobacz posta
    Krzychu, doskonale rozumiem o czym mowa. Pytanie ma sens, przyjmując, że Simon i Phil z dp to nie ignoranci... Może się mylę?
    Ignorantami nie są, ale przywiązują zbyt dużą wagę to automatycznego pomiaru światła przez aparat - oczywiście dlatego że oczekują tego użytkownicy...
    Jak zapanujesz nad światłomierzem, to problem który zacytowałeś będzie całkowicie nieistotny...

Poza tym - już tak całkowicie poza dyskusją - nawet jak prześwietla, to co ?
    Można zajrzeć na histogram i zrobić jeszcze raz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Spine
    Guest

Domyślnie

No i właśnie o to chodzi. W dużej większości przypadków robię zdjęcia w priorytecie przysłony i z matrycowym pomiarem światła (sporadycznie spotem). Manuala włączam w naprawdę trudnych przypadkach. Nie zawsze jest czas na sprawdzenie histogramu i powtórzenie. Dlatego właśnie zależy mi na poprawnym pomiarze światła.
    Nie to żebym się czepiał, ale po prostu chcę kupić sprzęt i cieszyć się nim a nie pluć sobie później w brodę. 450D ma wszystko to na czym mi zależało i zasadniczo tylko to mnie powstrzymuje. Dlatego zwracam się z prośbą o opinie właścicieli 450tki.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Dla mnie to trochę przesadzony problem. Od tego masz rawy aby poprawić jak coś nie wyjdzie. Ja nie zanotowałem jakiś większych problemów.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Awatar mobzd
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

... W dużej większości przypadków robię zdjęcia w priorytecie przysłony i z matrycowym pomiarem światła (sporadycznie spotem). Manuala włączam w naprawdę trudnych przypadkach. Nie zawsze jest czas na sprawdzenie histogramu i powtórzenie. Dlatego właśnie zależy mi na poprawnym pomiarze światła....
    Tutaj jest 'kilka' zdjęc robionych dokładnie w ten sposób - AV+matrycowy. Oceń sam jak radzi sobie światłomierz w 450D
    Moje www | fotki

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

No i właśnie o to chodzi. W dużej większości przypadków robię zdjęcia w priorytecie przysłony i z matrycowym pomiarem światła (sporadycznie spotem). Manuala włączam w naprawdę trudnych przypadkach. Nie zawsze jest czas na sprawdzenie histogramu i powtórzenie. Dlatego właśnie zależy mi na poprawnym pomiarze światła.
    Nie to żebym się czepiał, ale po prostu chcę kupić sprzęt i cieszyć się nim a nie pluć sobie później w brodę. 450D ma wszystko to na czym mi zależało i zasadniczo tylko to mnie powstrzymuje. Dlatego zwracam się z prośbą o opinie właścicieli 450tki.
    Nie martw się; Nikon D90 też im prześwietla na dpreview: "Over-enthusiastic metering a little prone to blown highlights ".

A w dodatku 450D wykazał "Occasional total focus failures" w 5 czy 6 przypadkach na 2000 . To już jest humor satyra, ja bym się spodziewał więcej "total focus failures" nawet w puszkach 1D.

Spine
    Guest

Domyślnie

Taaa... To z tym "total focus failures" też zauważyłem i zastanawiałem się czy czasem nie robi sobie jaj... Po obejrzeniu galerii mobzd przeszło mi Zbadam jeszcze sprawę i zastanowię się też nad 40D. Gdy kupię sprzęt, na pewno podzielę się wrażeniami. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Awatar mobzd
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

... Po obejrzeniu galerii mobzd przeszło mi ...
    Cieszę się że Cię przekonałem.
    Moje www | fotki

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów