Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Dylemat - Canon EOS 450D

Widok wątkowy

Spine
    Guest

Domyślnie

Hmmm... W tym akurat przypadku trudno o kompromis. Dzieciaki ubrane w białe koszule i czarna kotara za nimi. Z koszul detali nie wyciągnie - wiadomo niska rozpiętość tonalna, ale moim skromnym zdaniem zdjęcie jest lekko wyeksponowane, szczególnie babka na pierwszym planie. Zmniejszyłem ekspozycję w LR o -1EV i oto co mi wyszło:

Czytałem również o problemach 400-tek z niedoświetlaniem zdjęć. Być może szpece w Canonie chcieli poprawić pomiar światła i przedobrzyli, ale za to w drugą stronę.

Rzeczywiście, aparat nie jest w stanie wykryć zamiarów fotografa, ale nie zmienia to faktu, że wspomniano o tym "problemie" (?) na jednym z rzetelniejszych serwisów, jakim niewątpliwie jest dpreview. Trudno teraz dochodzić, kto ma większe kompetencje. Z tego, co widziałem na samplach dp, aparat miał nieco "łatwiejsze" warunki, a jednak gubił się z pomiarem (korekcja ekspozycji w znacznej części zdjęć). Jasne, każdy może mieć inne podejście do tego zagadnienia, ale jak pisałem w pierwszym poście, wątpliwości pozostają. Dlatego też wyszedłem z zapytaniem na forum. Czy jest to faktycznie problem w 450D, czy koleś z dp akurat tego dnia był bardziej upierdliwy?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ElSor, fakt, nie dopatrzyłem tego. Chodziło mi oczywiście o podgląd głębi ostrości.
    Ostatnio edytowane przez Spine ; 04-05-2009 o 09:08 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów