hmm ja cos w tej redukcji nie kapuje ;] zakladam na body obiektyw ktory musi miec 58mm i do niego redukcje i drugi ktory musi miec rowniez srednice filtra 58mm ? czy moga byc rozne ? czy jeszcze jakos inaczej
Pozdr.
Alzail
hmm ja cos w tej redukcji nie kapuje ;] zakladam na body obiektyw ktory musi miec 58mm i do niego redukcje i drugi ktory musi miec rowniez srednice filtra 58mm ? czy moga byc rozne ? czy jeszcze jakos inaczej
Pozdr.
Alzail
350D
bierzesz 18-55, zakręczasz go przodem do przejściówki.
Przejściówka to tak jakbyś do dody podpiął sam gwint filtra.
kapujesz??
masz poprostu podpięty odwrócony obiektyw
a jakość zdjęcia <ostrość> regulujesz najprościej jak się da
poprostu patrząc przez wizjer zbliżasz się i oddalasz soczewką tylną obiektywu która teraz robi za przednią od obiektu tak żeby było ostre
nie zakładasz żadnego drugiego
zakładasz przejściówke, redukcje czy jak wolisz to nazwać na body, podpinasz do tego obiektyw canon ef-s 18-55mm czyli kitowy tylko zakręcasz go do body gwintem na filtry ( czyli to 58 mm) bo przejściówka ma właśnie taki gwint jak filtr. i masz obiektyw podpięty tak że jego przód jest tyłem a tył przodem.
Mam taki pierścień i używam go przy 28-105 + 10D dzięki temu połączeniu można zrobić główkę śrubki z odległości 3 cm w całym kadrze. Upierdliwe jest utrzymanie głębi ostrości i sama ostrość ale w odległości 3 cm to milimetry co powinno być zrozumiałe.
Hmm, w piątek przeleciałem po łebkach ten temat. W domu spróbowałem zrobić pare zdjęć z KITem przytkniętym druga stroną do body. Faktycznie powiekszenie jest duże. Teraz oglądałem te pierscienie odwrotnego mocowania i coś mi się nie zgadzało. Myślałem że ten pierścień ma wyglądać tak: z jednej stronyt mocowanie EF a z drugiej tak jak wewnętrzna strona filtra. Ten na allegro wygląda jakoś dziwnie.. Jak to jest??? bo chyba jakiś ciemny jestem
ten z allegro jest zły. ja zrobiłem swój w domu. wydłubałem bagnet ze stargo zrypanego tamrona 70-200 i wziąłem stary filtr na 58 mm i przykleiłem go do bagnetu akrylem budowlanym hehetrzyma jak ulał...
a jeśli nielubisz eksperymentów to:
http://www.foto-bogutti.pl/product_i...roducts_id=373
a ten cały pierścien ma wyglądać dokładnie tak jak myślisz.
czyli jak zakupie ta przejsciowke to nie bede muisla dwoch obiektywow zakladac tylo wystarczy jeden
hyhy![]()
350D
Eksperymenty i majsterkowanie spoko, tylko trza mieć stary zrypany obiektyw by od niego móc wziąć mocowanie... narazie odkładam na Sigme 70-300 DG... kiedyś się może pobawie...
Osobiście nie używałem tego typu mocowania, ale korzystam/korzystałem z dwóch alternatywnych metod:
Metoda I
Cieniutki pierścień zaopatrzony z obu stron w gwint (jak przy filtrze) - ok 30zł.
Biorę jakiś długi obiektyw np. EF 100/2.8. W gwint mocowania filtrów wkręcam ten pierścień. Teraz do drugiej strony tego pierścienia przykręcam przodem obiektyw z krótsza ogniskową np. EF 50/1.8 Mk I.
Uzyskiwane powiekszenie to stosunek ogniskowej obiektywu zamontowanego na body do ogniskowej obiektywu przykreconego na retro do pierścienia - w tym przypadku 100/50 = 2:1 (mo i oczywiście crop factor czyli 2*1,6 = 3,2:1).
Metoda II
Przejściówka z EOS-> M42. Zakładam ją do body. Do tego przykręcam pierścienie pośrednie M42 (ok 20-30zł) + tani obiektyw od Zenita. Powiększenie niewielki bo ok. 1:1 (+ crop factor), Jakość zadawalająca,
myslę że lepsza niz w przypadku mocowania kita na retro.
Warto też pokusić się o ruski mieszek.