JAk dla mnie 9 najciekawsza![]()
No ja też nie wiem..
Pytanie na wstępie, po co dwa razy wystawiłes te same kadry, tylko ze zmianą kolor-B&W? Czyżbyś nie mógł się zdecydować? Jesli skorzystałeś z tutka zapodanego przez Vana, gratuluję, ładnie to wyszło, ale IMHO nijak nie przedstawia wiosny. btw, jakiś czas temu toczyła sie dyskusja w jaki sposób przedstawiać jesień.. zgadnij za czym była większość..
Jeśli natomiast chodzi o pojedyńcze zdjęcia:
#1, puste zardzewiałe karmniki nie sa najwdzięczniejszym obiektem do fotografowania, Gdybyś jakiego ptaka tam ustrzelił, to ok, ale tutaj, jako że została ukazana sama forma, to jedyne zdjęcie które pokazałbym w B&W.
W #2 całkiem ładne przepały Ci wyszły. Jeśli zdarzają się takie punktowe, czy lokalne przepały bardzo łatwo mozna to obejść zasłaniając tą część przed źródłem światła; Czy to dyfuzorem, czy biała kartką dla rozproszenie światła, czy nawet ręką dla całkowitego osłonięcia przed nim. Mimo to obrazek całkiem przyjemny.
W #3 światlo jest zbyt kontrastowe, tutaj ewidentnie przydałoby się jakieś rozproszenie. No i bokeh nie jest zbyt ładny; dośc skutecznie odciąga uwage i bałagani kadr.
W #4 z tymi przepałami pojechałes ostro; gdyby nie one, Zdjęcie byłoby IMHO najlepsze. Przyjemne kolory, najlepiej wpasowują sie do tematu wiosny.
Ostatnie z kolorowych.. no cóż.. szczerze powiedziawszy niezbyt ciekawe; Po pierwsze trochę bałagan się zrobił; nie wiadomo co jest głównym tematem, a kontrastowe tło mocno odciąga uwagę i w takim wypadku powinno być bardziej rozmyte.
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Dzięki za opinieSlider temat 'wiosna oraz inne'
Głównie krzywymi + zwykłe BW i zabawa suwaczkami
Przepały się zrobiły przez 'skracanie' rozpiętości na krzywych... Teraz już wiem jak to wygląda według Ciebie :rolleyes: Thx jeszcze raz :wink: Na pewno coś jeszcze dodam, więc liczę na kolejny 'poradnik'
![]()
Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 03-05-2009 o 13:48
.
4 ładna tylko że za jasne tło.