nie napisalem nic takiegoZamieszczone przez Silent Planet
nie napisalem nic takiegoZamieszczone przez Silent Planet
Canon 30D
Pikczer, są chyba dwa punkty do wyjaśnienia Twojego pytania.
Po pierwsze w fotografii pejzażu jest to niezbędny element prawidłowej kompozycji zdjęcia. W końcu celować też można na oko z nie przez wizjeri sprawdzać efekty na LCD, tylko to nie jest to. Zauważ, że trzymając wciśnięty podgląd GO i domykając/otwierając przysłonę widzisz faktyczny wpływ ustawień - na żywo
Jest to i bardziej dokładne, i praktyczniejsze niż oglądanie dziesiątek zdjęć na LCD.
Druga sprawa, choć oczywista to czasem zapominana w dobie dSLR. Dla fotografa zrobienie zdjęcia to pewien proces, w którym się dąży do perfekcji, sztuka w pewnym sensie. Podejście w stylu - "mam cyfraka, to walnę 1000 zdjęć we wszystkich możliwych konfiguracjach ekspozycji, balansu bieli, kombinacji GO, itd, to na pewno jedno zdjęcie mi wyjdzie" - nie ma dla mnie najmniejszego sensu. To chyba podstawa fotografii troszkę bardziej na serio![]()
i jest jeszcze jedno wazne zastosowanie tego przycisku,
o czym instrukacja nie pisze:
przy foceniu w odwrotnym mocowaniu lensa jak chcemy miec przymknieta przeslone
ale to inna bajka![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
bardzo krotko i bardzo dawn otemu sie nad tym zastanwialem, bo po jakiejs minucie intenstywnego myslenia doszedlem do wnioskow ktore tu juz koledzy wysnuli, ergo - zeby bylo po prostu latwiej, poza tym na wyswietlaczu duzo nie zobaczysz...
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.