Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Dwie jasne stałki...

Początki nałogu

Domyślnie

mondo come on! Ty chyba wiesz co Ci potrzeba...

fajne folio
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

mondo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    (czerwony pasek sobie dokleisz !!!!!
    jest to jakies rozwiazanie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    No dobra, to napisz w koncu o jakie odjechanie chodzi
    Zajrzyj na moja strone. Sekcja SESSIONS > BODY i SURREAL.
    Dzieki za przyklady zdjec... sklaniam sie powoli ku 35-tce (na pierwszy rzut).
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ja natomiast mam alergię na wagę i gabaryty
    A ja lubie duzy i ciezki sprzet
    Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    mondo come on! Ty chyba wiesz co ci potrzeba...
    Tak mniej wiecej... Czlowiek uczy sie przez cale zycie.

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    fajne folio
    thx
    Ostatnio edytowane przez mondo ; 02-05-2009 o 09:42 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mondo Zobacz posta
    Waham się między zakupem 35 f/1.4 i 50 f/1.2 Cel - głównie odjechane portretowanie Byłbym wdzięczny za podanie linków do rzetelnych testów / porównań...
    Zacznij od wyboru ogniskowej. Do "portretowania" wziąłbym z tej dwójki 50mm bo jednak da więcej możliwości zrobienia kadru i mniejszą głębię ostrości.
    Jeśli zależy ci głównie na jakości optycznej to 35L i 50L są przeciętnymi szkłami nie wartymi ceny jaką chce Canon więc poszukaj czegoś innego :-)

mondo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    35L i 50L są przeciętnymi szkłami
    Jakie szklo Canona ocenilbys jako ponadprzecietne, porownujac z 35L i 50L?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mondo Zobacz posta
    jakie szklo canona ocenilbys jako ponadprzecietne, porownujac z 35l i 50l?
    135l, 85l, 200l a także 85/1.8
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 02-05-2009 o 11:05

Zablokowany

Domyślnie

MMM - nie osłabiaj mnie nazywając 35L przeciętnym szkłem. rozumiem twoją przewrotność - każdemu wolno, ale to NIE JEST przeciętne szkło. Pomijam, że nie zaproponowałeś nic z zakresu średniego nie wspominając o szerokim, no ale przecież tam to canon same buble puszcza.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    MMM - nie osłabiaj mnie nazywając 35L przeciętnym szkłem. rozumiem twoją przewrotność - każdemu wolno, ale to NIE JEST przeciętne szkło. Pomijam, że nie zaproponowałeś nic z zakresu średniego nie wspominając o szerokim, no ale przecież tam to canon same buble puszcza.
    Nie wspomniałem "nic z zakresu" bo Canon w tym zakresie nic dobrego nie ma a opinia o tym że to system od 85mm w górę nie wzięła się z sufitu :-).
    A co takiego nieprzeciętnego jest w 35L? Gigantyczna winieta na pełnej klatce? Aberracje jak z kita? Obleśny bokeh?
    Miałem kilka miesięcy, używałem z 5D i z radością się pozbyłem więc nikomu tego obiektywu nie polecę.

Zablokowany

Domyślnie

To twoje odczucia. Wielu moim znajomych chwali 35 za jakość obrazka od pełnej dziury, mnie bokeh nie wydaje się w żadnym calu ,,obleśny''. winieta mi nie przeszkadza. Nazywanie szkła tej klasy bublem jest moim zdaniem sporym nadużyciem. Każdy ma prawo do opinii. W/g mnie i wielu kolegów z forum to jest bardzo dobre szkło (na pewno nie doskonałe, ale do robienia zdjęć wystarcza - jeśli ktoś chce pisać prace naukowe o jakości - może być rozczarowany). Popadamy w paranoje. Kilka lat temu takie dywagacje toczyły się na temat szkła kit-owego. Rozumiałem je wówczas bo rozprawiano o produkcie najniższej klasy. Jechanie po 35-tce w taki sposób mogę sobie wytłumaczyć wyłącznie w jeden sposób - miałeś jakiś trefny egzemplarz?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Jechanie po 35-tce w taki sposób mogę sobie wytłumaczyć wyłącznie w jeden sposób - miałeś jakiś trefny egzemplarz?
    Nie, po prostu spodziewałem się czegoś "super", "boskiego", "rewelacyjnego" jak na obiektyw z "trójcy Canona", a to tylko przeciętne szkło, dobre głównie tym że ostre i brakiem alternatywy.

Zresztą wystarczy porównać 35L z kitem EF-S 18-55 żeby zobaczyć jakim syfem jest ta eLka. Dopiero na na najgorszej kombinacji ogniskowej i przysłonie f/22 kit osiąga poziom CA jak 35L. A to wszystko za jedyne 6000zł

http://www.optyczne.pl/113.5-Test_ob...omatyczna.html

http://www.optyczne.pl/7.5-Test_obie...omatyczna.html
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 02-05-2009 o 11:44

Zablokowany

Domyślnie

MMM - proszę cię. Mam w d....wykresy, tabelki i inny szit. Tyle razy to wałkowaliśmy na forum. Ja wydałem na to szkło 3,9k i nie żałuję. Musiałbym być ślepy, żeby nie widzieć zalet tego szkła. Ale jak ktoś woli tabelki - to też sposób na życie.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 02-05-2009 o 13:28

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów