Witam!
Waham się między zakupem 35 f/1.4 i 50 f/1.2 Cel - głównie odjechane portretowanieByłbym wdzięczny za podanie linków do rzetelnych testów / porównań...
Witam!
Waham się między zakupem 35 f/1.4 i 50 f/1.2 Cel - głównie odjechane portretowanieByłbym wdzięczny za podanie linków do rzetelnych testów / porównań...
Zauważyłem róznicę w ogniskowychNie szukam laboratoryjnych testów i porównań. Zależy mi na opinii ludzi, ktorzy mają okazję używać obu szkieł w pracy z modelką/em. 35-tka troche przerysowuje, ale robi to w ciekawy sposób. Podoba mi się to i stąd mój dylemat... no, chyba, ze kupię oba na raz
![]()
tylko 35, zapomnisz o 50tce. 35 to bardzo wyjatkowa ogniskowa, nie jest za szeroko i nie jest za wasko dlatego swietna do reporterki. Przerysowywuje lekko ale mimo wszystko uwielbiam robic nim portretyWszystko zalezy od tego co komu pasuje w ogniskowych. Pomimo opinii pana MMM z tego forum na temat 35 ja nie widze w nim takich wad. Teraz jest to dosc drogie szklo niestety
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Dzieki za info! Postaram sie ugryzc oba na raz, bo kiedys mialem okazje popracowac na tej 50-tce i bylo bardzo milo![]()
Mondo. Co rozumiesz pod pojęciem "odjechane portretowanie" ? Chodzi Ci o "zabawę" małą GO ? Czy owe przerysowania szerokim kątem ? 50/1,2 przez swoją ogniskową i jasność da Ci więcej możliwości. Banan82 - czemu miałby zapomnieć o 50mm ? Jakoś nie widzę sensownego uzasadnienia. Mam 24mm, 35mm, 50mm i 85mm i o wszystkich "PAMIĘTAM". Mondo - jeśli ze szkieł masz tylko to co w stopce to faktycznie na początek bardziej przydatna byłaby 35L. Jak masz w przyszłości rozbudowywać szklarnie ? (oprócz tego, co wiemy
) . Może 35L i 50/1,4 na raz ?
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
tez mam 50tke i tez lubie ale zapinam niezmiernie rzadko. mam tez 85 i 135 ale bardziej mi pasuje 85 pomimo ze 135 to swietne szklo. Kazdy ma inne ulubione ogniskowe jednak pracujac na 50tce brakuje szerokosci ktora ma 35. 24 jest zdecydowanie za szerokie jak na pewne sytuacje, zwlaszcza portrety.
Osobiste preferencje nic wiecej
ps: wszyscy odradzaja 50L, roznica nie warta ceny w stosunku do wersji 1.4
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
w plener to chyba z modelkami coś od 200-nie ma co się uszukiwać-jak laska do d... to chociaż ładny boke wychodzi.zresztą po co Ci takie jasne szkło-chyba że robisz w studio typowe CKMówki-w plener to dobrze jest ISO wywindować żeby szumu złapać i obróbka z mieszaniem kanałów-to jest trendy teraz