Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Dwie jasne stałki...

mondo
    Guest

Domyślnie Dwie jasne stałki...

Witam!

Waham się między zakupem 35 f/1.4 i 50 f/1.2 Cel - głównie odjechane portretowanie Byłbym wdzięczny za podanie linków do rzetelnych testów / porównań...

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mondo Zobacz posta
    Byłbym wdzięczny za podanie linków do rzetelnych testów / porównań...
    ale po co Ci testy i porownania tych szkiel? To sa dwie zupelnie rozne ogniskowe przeciez Bedziesz wybieral ten lepszy optycznie czy ten, ktorego ogniskowa Ci bardziej odpowiada?

mondo
    Guest

Domyślnie

Zauważyłem róznicę w ogniskowych Nie szukam laboratoryjnych testów i porównań. Zależy mi na opinii ludzi, ktorzy mają okazję używać obu szkieł w pracy z modelką/em. 35-tka troche przerysowuje, ale robi to w ciekawy sposób. Podoba mi się to i stąd mój dylemat... no, chyba, ze kupię oba na raz

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mondo Zobacz posta
    chyba, ze kupię oba na raz
    jesli masz kase to najlepsze wyjscie imho Ja sie szykuje na 24L i 50L - oba na raz

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

tylko 35, zapomnisz o 50tce. 35 to bardzo wyjatkowa ogniskowa, nie jest za szeroko i nie jest za wasko dlatego swietna do reporterki. Przerysowywuje lekko ale mimo wszystko uwielbiam robic nim portrety Wszystko zalezy od tego co komu pasuje w ogniskowych. Pomimo opinii pana MMM z tego forum na temat 35 ja nie widze w nim takich wad. Teraz jest to dosc drogie szklo niestety
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

mondo
    Guest

Domyślnie

Dzieki za info! Postaram sie ugryzc oba na raz, bo kiedys mialem okazje popracowac na tej 50-tce i bylo bardzo milo

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Mondo. Co rozumiesz pod pojęciem "odjechane portretowanie" ? Chodzi Ci o "zabawę" małą GO ? Czy owe przerysowania szerokim kątem ? 50/1,2 przez swoją ogniskową i jasność da Ci więcej możliwości. Banan82 - czemu miałby zapomnieć o 50mm ? Jakoś nie widzę sensownego uzasadnienia. Mam 24mm, 35mm, 50mm i 85mm i o wszystkich "PAMIĘTAM" . Mondo - jeśli ze szkieł masz tylko to co w stopce to faktycznie na początek bardziej przydatna byłaby 35L. Jak masz w przyszłości rozbudowywać szklarnie ? (oprócz tego, co wiemy ) . Może 35L i 50/1,4 na raz ?
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

mondo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Mondo. Co rozumiesz pod pojęciem "odjechane portretowanie" ? Chodzi Ci o "zabawę" małą GO ?
    Nie Do tego wystarczy nawet 70-200

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Może 35L i 50/1,4 na raz ?
    Myslalem o tym, ale jestem zboczony na punkcie tych czerwonych paskow na korpusie obiektywu Chyba trzeba bedzie sie zrujnowac na oba na raz, zawsze jest obcja, ze wtedy dadza jakis rabat.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

tez mam 50tke i tez lubie ale zapinam niezmiernie rzadko. mam tez 85 i 135 ale bardziej mi pasuje 85 pomimo ze 135 to swietne szklo. Kazdy ma inne ulubione ogniskowe jednak pracujac na 50tce brakuje szerokosci ktora ma 35. 24 jest zdecydowanie za szerokie jak na pewne sytuacje, zwlaszcza portrety.

Osobiste preferencje nic wiecej

ps: wszyscy odradzaja 50L, roznica nie warta ceny w stosunku do wersji 1.4
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Zablokowany

Domyślnie

w plener to chyba z modelkami coś od 200-nie ma co się uszukiwać-jak laska do d... to chociaż ładny boke wychodzi.zresztą po co Ci takie jasne szkło-chyba że robisz w studio typowe CKMówki-w plener to dobrze jest ISO wywindować żeby szumu złapać i obróbka z mieszaniem kanałów-to jest trendy teraz

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów