Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Dofinansowanie unijne

Dopiero zaczyna
    Miasto
    szczecin

Domyślnie Dofinansowanie unijne

Witam serdecznie,
    W pierwszych slowach chce powiedziec, ze jezeli podobny temat istnieje, to chcialbym zachowac autonomicznosc, bardzo zalezy mi na czasie a to juz ostatnie chwile przed meta.

Uogolniajac, biore udzial w projekcie unijnym w ktorym MOGE uzyskac 25k pln,
    zakladam studio fotograficzne, glownymi zrodlami mojego zarobku mialby byc
    a) panoramy sferyczne
    b) packshoty

pozniej wachlarz by sie poszerzyl, ale o tym pozniej (:

zlozylem sobie do tego celu taki oto zestaw ::

Aparat
    5d2 =9k

Komputer
    Quad Q9550 2.83 GHz 1,1k
    2x Samsung SpinPoint F1R 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 0,5k
    HyperX DDR2 2x2048MB 1066MHz 0,5k
    Gigabyte GA-EG45M-DS2H 0,4
    Zasilacz ATX 650W CHIEFTEC CFT-650A-12B 0,4 k
    Gigabyte GeForce 9800GT 512MB DDR3 256bit TV 2DVI D-Sub PCI-E 0,5k
    Optiarc DVD+/-RW AD-7173A 0,1k
    Asus TA-U21 Black 0,3k
    =3,8k

Monitor
    NEC P221W 1,9k
    (bedzie kalibrator)
    =PC 5,7k

akcesoria
    karty
    2xSanDisk CompactFlash Extreme IV 4GB 0,4 k
    lampa
    Canon Speedlite 580EX II 1,5
    Zestaw SQ-201 2x 200 Ws 2x statyw 2x parasol 1k
    Lowepro Nova 200 AW 0,2k
    Manfrotto 190X Pro B 0,5k
    vizyer -0,3

Akcesoria 3k

Obiektywy
    Tokina AF 10-17mm F/3,5-4,5 AT-X DX 2,3k
    Sigma 50mm F/1.4 EX DG HSM 1,8
    Canon EF 85 f/1.8 USM 1,6 k
    800

=5,7

Dalej ~~25k

brakuje jeszcze :
    blend, glowicy na frotke, pierscieni macro i tla oraz becieniowego namiotu.

W tym miejscu zwaracam sie z uprzejma prosba o sprawdzenie spojnosci powyzszego zestawu i ewentualne podanie mi tych przedmitow ktorych jeszcze brakuje.

pozdrawiam serdecznie.
    Ps prosilbym o szybka reakcje w tej sprawie, w koncu dzisiaj swieto pracy

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tokina 10-17 jest obiektywem pod matryce 40/50d - nie pokrywa ona matrycy canona 5d II który jest aparatem pełnoklatkowym. zamiast tego polecałbym canona 17-40 L (16-35 nie warto nie będziesz korzystał z 2,8 i tak, a statywu przy takim rodzaju fotografii używać będziesz). Później ewentualnie mógłbyś zainwestowac w szersze 14mm canona.
    Zamiast pierścieni macro lepiej byłoby zainwestowac w obiektyw macro - typu tamron 90 f/2.8.

Co do dysków twardych - bardziej bym się skłaniał ku wd/seagatowi. I oczywiście raid streaming.
    Karta graficzna - masz zamiar grać w gry? Taka karta graficzna nie jest Ci potrzebna do fotografii, podczas obróbki nie będzie wykorzystywana w ogóle.
    I podstawowe pytanie - co z oprogramowaniem? Jakiś photoshop? Lightroom? To też trzeba doliczyc.
    Ps. Tylko photoshop 4 i jego camera raw czyt rawy 5d2. Cs3 nie. Lightroom oczywiście 2 - czyta.
    Ostatnio edytowane przez xpressive ; 01-05-2009 o 12:05
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

Problem jest taki, ze budzet jest juz strasznie napiety, a co do 10-17 to faktycznie jest pod asp-c ale nie zmienia to faktu, ze do panoram jest obiektywem odpowiednim.
    W tej chwili nie mam dodatkowych funduszy na stalke fish eye pod pelna klatke
    I ta Tokina musi wystarczyc.
    Tak przynajmniej mi sie w tej chwili wydaje, poza tym jak reszta zestawu ?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

17-40 pokrywa ff i prawie tyle kosztuje co ta tokina. A po o kadrować każde ujecie dodatkowo? Kupa roboty się powiększa dodatkowo.

Niestety nie moge sprawdzić wszytkiego bo pisze z iphone jedynie a wszystkiego nie pamietam(: moze ktoś wspomoze kolege jakąś dobrą radą?
    Z reszta wg moich kalkulacji jest jeszcze 1,5k akurat na resztki.
    Ostatnio edytowane przez xpressive ; 01-05-2009 o 12:18
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

IMHO bez sensu z ta tokina. Zdecydowanie lepiej wejsc w 17-40 jako bardziej uzyteczne.
    Co do fisha to istnieje rozwiazanie budzetowe za pare stow - zenitar na m42, poki nie uzbierasz na canona czy sigme. Sam zaczynam intensywnie myslec nad taka koncepcja, bo jednak fish to szkielko dosc nietypowe i nie uzywane zbyt czesto.
    No ale skoro zamierzasz zarabiac na panoramach, to zapewne zainwestujesz w lepsza jakosc w przyszlosci.
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

Co do panoram, bo o nie sie glownie rozchodzi, to sigma 8mm uwazana za najlepsza jest problematyczna, bo praktycznie panorame sferyczna 360 mozna zrobic po 2 ujeciach i ciezko zlapac najlepsza jakosc, nawet z 21px od 5d2.
    Szukam kompromisu miedzy zwyklym szerokim katem a fisheyem na ktorego mnie juz za bardzo nie stac
    Chetnie wysluchalbym tez opinii kogos kto trudni sie panoramami, bo w sumie mam dosc duzy dylemat...
    Tym bardziej, ze 17-40 byl mi juz polecany.

Pozdrawiam i czekam na wiecej

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

do panoram i packsotow potrzebna Ci 580? Fisheye canona to 3,5k czyli rezygnacja z lampy i wzamian za tokine..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

580 > 430, co jest wiadome, ale z tego jakie opinie sa wydawane, warto od razu wziac 580.
    Panoramy i packshoty, to na poczatek, pozniej pewnie bedzie szerszy zakres dzialalnosci i wtedy 580 sie sprawdzi.
    Swoja droga wszyscy sa zli na ta tokine, gdzie po jej ogoleniu wszystko jest z nia wspaniale, plus nawet z oslonkami kadruje FF od 14 do 17 mm
    Co polecacie do reszty zestawu ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marvv Zobacz posta
    W pierwszych slowach chce powiedziec, ze jezeli podobny temat istnieje, to chcialbym zachowac autonomicznosc, bardzo zalezy mi na czasie a to juz ostatnie chwile przed meta.
    Wybacz, choćby nie wiem jak to było pilne to jednak nie będziemy specjalnie dla Ciebie tworzyć precedensów (zezwolenie na łamanie 3 Punktu Regulaminu "bo pilne" ) na forum.

http://canon-board.info/showthread.php?t=42911

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów